ΚΛΟΝΙΖΕΤΑΙ Ο ΚΑΒΑΛΙΕΡΕ * ΕΧΑΣΕ ΔΥΟ ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ, ΖΗΤΕΙ ΨΗΦΟ ΕΜΠΙΣΤΟΣΥΝΗΣ Υπό κηδεμονία ΔΝΤ και η Ιταλία
Μπερλουσκόνι: «Μένω, αλλιώς θα είναι προδοσία»
Της ΕΡΣΗΣ ΒΑΤΟΥ
Η «Ρεπούμπλικα» κατέληξε ήδη στο συμπέρασμα:
Η χώρα τελεί πλέον υπό κηδεμονία.
Το αρνείται ασφαλώς ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι, ο οποίος, πάντως, παρά τις αρχικές διαψεύσεις χθες το πρωί εκ μέρους κυβερνητικών πηγών, παραδέχτηκε ότι ήταν η ίδια η Ιταλία που ζήτησε «εξωτερική πιστοποίηση» των πεπραγμένων της επί των μέτρων λιτότητας, ανά τρίμηνο, ώστε να καθησυχάσει τις αγορές.
Ανακοίνωσε, όμως, επίσης ότι απέρριψε πρόταση του ΔΝΤ για διαθέσιμη γραμμή πίστωσης. Μιλώντας από τις Κάνες, ο καβαλιέρε δήλωσε ακόμα μία φορά ότι θα παραμείνει πρωθυπουργός, γιατί θα ήταν «προδοσία» να φύγει τώρα.
Η πολιτική κατάσταση εντός Ιταλίας, όμως, εξακολουθεί να είναι σε μεγάλη αναταραχή.
Τους «άδειασαν»
Κυβερνητικοί αξιωματούχοι στη Ρώμη επιχείρησαν αρχικά χθες να διαψεύσουν πληροφορίες από ευρωπαϊκές πηγές ότι η εφαρμογή των απαιτούμενων μέτρων για την εξυγίανση της ιταλικής οικονομίας θα εποπτεύεται από το ΔΝΤ και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Πιεζόμενες, εξηγούσαν ότι οι διεθνείς αυτοί θεσμοί θα παίζουν ρόλο «συμβουλευτικό».
Εγινε, όμως, αργότερα επίσημη ανακοίνωση από τον Μανουέλ Μπαρόζο και τον Βαν Ρόμπαϊ, που ξεκάθαρα έλεγαν ότι «ύστερα από πρόσκληση της Ιταλίας, θα παρακολουθούμε τα πεπραγμένα της ανά τρίμηνο». Λίγες ώρες αργότερα, από τις Κάνες, όπου έδωσε συνέντευξη Τύπου, μαζί με τον υπουργό Οικονομικών του, Τζούλιο Τρεμόντι, ο Μπερλουσκόνι επιβεβαίωσε:
«Η Ιταλία ζήτησε πράγματι από το ΔΝΤ να πιστοποιεί περιοδικά την υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων, ώστε να καθησυχαστούν οι αγορές ως προς τον έλεγχο του δημοσίου χρέους της, τον ισοσκελισμό του προϋπολογισμού και την προώθηση μέτρων, με στόχο την ανάπτυξη».
Στο τελικό ανακοινωθέν των G-20 χαιρετίζεται η απόφαση της Ιταλίας «να προσκαλέσει το ΔΝΤ να επαληθεύει δημοσίως την εφαρμογή της πολιτικής της, σε τριμηνιαία βάση». Προκειμένου να δικαιολογήσει το ρόλο του ΔΝΤ, η Κριστίν Λαγκάρντ εξήγησε ότι Ιταλία και εταίροι συμφωνούν πως «το πρόβλημα είναι στην έλλειψη αξιοπιστίας των μέτρων που έχουν ανακοινωθεί». Τα μέτρα δεν είναι ακόμα καθαρά. Θα μορφοποιηθούν και θα πάνε με τη μορφή τροπολογιών στη Γερουσία και μετά στη Βουλή για ψήφιση. Νωρίτερα, όμως, την επόμενη εβδομάδα, θα έχει κάνει την πρώτη επίσκεψή της αντιπροσωπεία της Κομισιόν και του ΔΝΤ.
Εθνικής ενότητας
Την ίδια περίοδο, κατά τη διάρκεια συζήτησης στη Βουλή, η κεντροαριστερή αντιπολίτευση θα επιδιώξει να προωθήσει αίτημα για κυβέρνηση εθνικής ενότητας, χωρίς τον Μπερλουσκόνι, ο οποίος, πάντως, παρ' ότι έχασε ακόμα δύο βουλευτές, οι οποίοι ανεξαρτητοποιήθηκαν, επέμεινε ότι θα ζητήσει εκ νέου ψήφο εμπιστοσύνης και ότι ο ίδιος είναι ο μόνος ικανός να υπερασπιστεί τα συμφέροντα της χώρας.
Οσοι τον αποκηρύσσουν, πάντως, περιμένουν να δουν τι θα πράξει ο πρόεδρος της Δημοκρατίας, Τζόρτζο Ναπολιτάνο, ο οποίος διερευνά, διακριτικά, όλα τα ενδεχόμενα.
6,4% τα επιτόκια
Στη συνέντευξή του χθες, ο Μπερλουσκόνι επιβεβαίωσε επίσης πληροφορίες που είχαν μεταδοθεί από την ιταλικό Τύπο, ότι η Ιταλία αρνήθηκε προσφορά του ΔΝΤ να έχει διαθέσιμη γραμμή πίστωσης ύψους ενός τρισ. δολαρίων. «Δεν είναι αναγκαία μια τέτοια παρέμβαση», είπε ο Ιταλός πρωθυπουργός.
Αργά χθες, το χρηματιστήριο του Μιλάνου σημείωνε πτώση 3% και τα δεκαετή ομόλογα έφταναν κάποια στιγμή σε επιτόκιο δανεισμού που άγγιζε το 6,4%. Κατά δήλωση του Μπερλουσκόνι, που απέδωσε την κίνηση σε κερδοσκόπους οι οποίοι «μετά την Ελλάδα» χτυπούν την Ιταλία, πρόκειται για «μόδα που θα περάσει».
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου