ΤΙ ΣΗΜΑΙΝΕΙ Η ΑΠΟΦΑΣΗ ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ ΓΙΑ ΔΗΜΟΨΗΦΙΣΜΑ;
H απόφαση της κυβέρνησης να οδηγήσει στην χώρα σε δημοψήφισμα, δεν δείχνει κατά τη δική μας άποψη παρά ένα μόνο: Την ενδιαφέρει να παραμείνει γαντζωμένη στην εξουσία με κάθε τρόπο.
Χρησιμοποιώντας κάθε μέσο για να κερδίσει μερικές εβδομάδες ή μήνες ακόμα στην εξουσία. Τόσα χρόνια γιατί δεν ρωτούσαν το λαό δια δημοψηφισμάτων για εξ' ίσου φλέγοντα ζητήματα, όπως αυτό της λαθρομετανάστευσης;
Πως είναι δυνατόν να θέτει εν αμφιβόλω ο Παπανδρέου αυτό που υποτίθεται ότι στηρίζει, αυτό για το οποίο υποτίθεται αγωνίστηκε, δηλαδή την δανειακή σύμβαση και το «κούρεμα», αφού το όλο θέμα θα έχει τεθεί σε δημοψήφισμα;
Και έως τότε;
Πολύ απλά:
Μέχρι να διεξαχθεί το δημοψήφισμα, η κυβέρνηση Παπανδρέου θα προσπαθήσει με φόβο και με διλήμματα του τύπου «Ευρώ ή δραχμή», «Πτώχευση ή Μνημόνιο», να υφαρπάξει την ψήφο κάποιων φοβισμένων κοινωνικών στρωμάτων, που είναι ευάλωτα στον εγκλωβισμό από την κυβερνητική προπαγάνδα.
Οι Βρυξέλλες δηλώνουν αιφνιδιασμένες και προβληματισμένες μετά την κίνηση Παπανδρέου. Ο Γάλλος πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί εξέφρασε αμέσως τη λύπη του του και αναμένονται ανάλογες τοποθετήσεις και από άλλους ηγέτες της Ευρωζώνης.
Στην ΕΕ βλέπουν τώρα ενδεχόμενο ξηλώματος του συνόλου των αποφάσεων και συμφωνιών.
Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, πιθανότερος χρόνος διεξαγωγής του δημοψηφίσματος είναι τα μέσα Ιανουαρίου του 2011. Σύμφωνα με δηλώσεις του υπουργού Εσωτερικών Καστανίδη, το δημοψήφισμα θα γίνει όταν θα είναι έτοιμη η δανειακή σύμβαση και προτού αυτή πάει στη Βουλή για ψήφιση.
Αν το δημοψήφισμα προηγηθεί της κατάθεσης στη Βουλή της νέας δανειακής σύμβασης, για να είναι το αποτέλεσμά του δεσμευτικό θα πρέπει να συμμετέχει σε αυτό το 40% των πολιτών.
Αν πραγματοποιηθεί μετά, τότε χρειάζεται συμμετοχή του 50% των ψηφοφόρων και έγκριση από 180 βουλευτές.
Τι θα γίνει όμως αν στο δημοψήφισμα δεν πάει ο κόσμος να ψηφίσει και η συμμετοχή είναι κάτω από το 50%; Υπάρχουν δύο σενάρια: Το πρώτο, να πάει η νέα δανειακή σύμβαση στην Ολομέλεια της Βουλής.
Στη συνέχεια για να ψηφιστεί και να περάσει η σύμβαση από δημοψήφισμα, απαιτείται η συμμετοχή του 50% και πάνω στο δημοψήφισμα, ώστε να είναι δεσμευτικό.
Το δεύτερο είναι να πάει η σύμβαση στο δημοψήφισμα χωρίς να περάσει πρώτα από την Βουλή, ώστε να απαιτείται μόλις 40% συμμετοχής του ελληνικού λαού.
Αυτό σημαίνει ότι θα χρειάζεται να πει το “ναι” το 50% του 40%, δηλαδή μόλις το 20% του ελληνικού λαού θα αποφασίσει για τη δανειακή σύμβαση.
Μόλις λοιπόν το Ιανουάριο γίνει το δημοψήφισμα και πάει στις κάλπες το 40% και πουν το ναι στη δανειακή σύμβαση οι μισοί από αυτούς, τότε η κυβέρνηση θα βρει το πολυπόθητο άλλοθι:
Ότι νομιμοποιείται να μας επιβάλει και νέα μέτρα. Θα μπορεί τότε απρόσκοπτα να μειώνει μισθούς και συντάξεις, να απολύει ανεξέλεγκτα κόσμο και να βάζει πρόσθετους φόρους, επικαλούμενη το «ψηφίσατε ναι στο δημοψήφισμα, άρα δεν δικαιούστε τώρα να διαμαρτύρεστε».
Θεωρούμε πως στα κυβερνητικά παιχνίδια πρέπει να αντιταχθούν σύμπασα η κοινωνία και οι αντιπολιτευόμενες δυνάμεις. Θεωρούμε ως παρατεταμένο εκβιασμό του πρωθυπουργού προς την ελληνική κοινωνία την όλη υπόθεση.
Θεωρούμε ως επικίνδυνα τα παιχνίδια του πρωθυπουργού, αφού αρκεί η άμεση προσφυγή στις κάλπες, στις εκλογές, αν πιστεύει ότι δικαιούται ακόμη να ζητά την εμπιστοσύνη των πολιτών...
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου