Παρασκευή 6 Ιανουαρίου 2012

Τουρκία: Δημοσιογράφοι στα γενέθλια της ΜΙΤ…


Η διαβόητη υπηρεσία πληροφοριών της Τουρκία, η ΜΙΤ (Milli İstihbarat Teşkilatı), συμπληρώνει αισίως 85 χρόνια ζωής από της ιδρύσεώς της, το 1926,από τον Κεμάλ Ατατούρκ και μας ταλαιπωρεί μέχρι και σήμερα με τις ειρηνικές και δημοκρατικές της δραστηριότητες…



Στο πλαίσιο των αλλαγών που έχουν υιοθετηθεί υπό την ηγεσία του Δρ. Χακάν Φιντάν, θεωρούμενου ως φιλικά προσκείμενου απέναντι στο Ιράν, η υπηρεσία φέρεται διατεθειμένη να ανοίξει τις πύλες της στα μέσα ενημέρωσης, με τον διοικητή της να ενημερώνει για τις δραστηριότητες της υπηρεσίας, η οποία υπάγεται απευθείας στο πρωθυπουργικό γραφείο.

Ο αξιόλογος διαδικτυακό κόμβος του Γιώργου Εχέδωρου, δημοσίευσε μια μικρή Ιστορία της ΜΙΤ, στοιχεία τα οποία πιθανότατα αντλήθηκαν από το βιβλίο του διακεκριμένου δημοσιογράφου – αναλυτή, Μάνου Ηλιάδη, το οποίο κυκλοφορεί ξανά στα βιβλιοπωλεία από τις εκδόσεις «ΙΝΦΟΓΝΩΜΩΝ» του γνωστού από την υπόθεση Οτζαλάν, Σάββα Καλεντερίδη. 

Πρόκειται για ένα βιβλίο – θησαυρό γνώσης για την τουρκική υπηρεσία το οποίο αξίζει, όχι να διαβαστεί, αλλά να μελετηθεί από τους ενδιαφερόμενους για τις τουρκικές εξελίξεις.

Ακολουθεί το σύντομο ιστορικό της ΜΙΤ το οποίο εντοπίσαμε στη διεύθυνση:http://www.echedoros-a.gr/2012/01/85.html
Η ιστορία των τουρκικών μυστικών υπηρεσιών ανάγεται στην Οθωμανική Αυτοκρατορία. Στις 17 Νοεμβρίου του 1913, ο Ενβέρ Πασάς ίδρυσε την Υπηρεσία Πληροφοριών, δηλαδή, ενός ειδικού οργανισμού που απετέλεσε τη βάση της MIT.

Μετά τη διάλυση της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, αξιωματικοί και πράκτορες με το κοινωνικό δίκτυο πληροφοριών ασφαλείας συγκρότησαν διάφορες ομάδες κατά τον εθνικοαπελευθερωτικό αγώνα. 

Αλλά για να αποφευχθεί το χάος που δημιουργήθηκε με διαρροές πληροφοριών στον εχθρικό στρατό, στις 18 Ιουλίου του 1920 ιδρύθηκε η Κατασκοπεία της Στρατιωτικής Αστυνομίας, προκειμένου να εμποδίσει την άσκηση εχθρικής κατασκοπείας.

Μέσα από αυτήν τη δομή, στη συνέχεια στις 21 Μαρτίου του 1921 δημιουργήθηκε το Συντονιστικό Διοικητικό Συμβούλιο που ήταν αρμόδιο για τις δραστηριότητες των υπηρεσιών πληροφοριών. 

Μετά την απελευθέρωση από την εχθρική (ελληνική) κατοχή της Κωνσταντινούπολης, η δομή αυτή διαλύθηκε.

 Κατόπιν εντολής του Ατατούρκ και με την προεδρία του Marshal Fevzi Çakmak δημιουργήθηκε στις 6 Ιανουαρίου του 1926 η Υπηρεσία Εθνικής Ασφαλείας (MEK/KAK), η οποία απετέλεσε τη βάση της σημερινής δομής.

Με την πάροδο του χρόνου έγιναν διαρθρωτικές αλλαγές στην ΚΑΚ και μέχρι το 1965 δραστηριοποιούνταν ως Υπηρεσία Πληροφοριών της Τουρκίας. 

Στις 22 Ιουλίου του 1965, το Τουρκικό Κοινοβούλιο εξέδωσε το νόμο αριθμό 644, με τον οποίο δημιουργήθηκε η Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών – Milli İstihbarat Teşkilatı- MIT.

Δεν υπάρχουν σχόλια: