Δευτέρα 30 Ιανουαρίου 2012

Το διαστημικό πρόγραμμα της Τουρκίας


Η Τουρκία, στην προσπάθειά της να αναδειχθεί σε περιφερειακή υπερδύναμη, επιδίδεται σε μία άνευ προηγουμένου δραστηριότητα για την αναβάθμιση της στρατιωτικής της ισχύος.


Σύμφωνα με δημοσίευμα τηςHürriyet, η τουρκική κυβέρνηση έχει υιοθέτησει ένα φιλόδοξο οδικό χάρτη, ο οποίος προβλέπει την είσοδο σε τροχιά 17 δορυφόρων έως το 2020, με την αξία των σχετικών συμβάσεων να αγγίζει τα $2 δισ. την επόμενη πενταετία.

Συγκεκριμένα, εντός του έτους αναμένεται να τεθεί σε τροχιά ο ηλεκτροπτικής παρατήρησης Göktürk II ενώ για το 2013 έχει προγραμματισθεί η εκτόξευση των δορυφόρων τηλεπικοινωνιών Göktürk I και Türksat 4A.

Για το 2014 προγραμματίζεται η εκτόξευση του δορυφόρου τηλεπικοινωνιών Türksat 4B ενώ ακολουθεί το 2015 ο Türksat 4R ο δορυφόρος αναγνώρισης και επιτήρησης με σύστημα ραντάρ Συνθετικού Ανοίγματος (SAR) Göktürk III.

Το 2016 η Τουρκία θα στείλει στο Διάστημα δορυφόρο υπερύθρων έγκαιρης προειδοποίησης (SBIRS) και τον δορυφόρο τηλεπικοινωνιών Türksat 5A ενώ το 2017 ακολουθεί ο Türksat 5B και ο δεύτερος δορυφόρος υπέρυθρης παρατήρησης.

Το 2018 θα τεθεί σε τροχιά ο ηλεκτροοπτικός Göktürk IV και δύο ακόμη υπέρυθρης παρατήρησης με άλλους δύο να ακολουθούν το 2019 ενώ για το 2020 σχεδιάζεται ο Göktürk V, δεύτερος δορυφόρος SAR.

Σημειώνεται ότι το περασμένο Νοέμβριο συγκροτήθηκε η Διεύθυνση Διαστημικών Εφαρμογών που υπάγεται στο υπουργείο Μεταφορών και θα αποτελέσει τη βάση για την ίδρυση Εθνικής Διαστημικής Υπηρεσίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια: