Η Άγκυρα έχει ξεκινήσει ένα παιχνίδι αναμονής με το Παρίσι αρνούμενη να αποδεχθεί το νομοσχέδιο σχετικά με την άρνηση της "γενοκτονίας'' των Αρμενίων, αλλά στηρίζοντας τις ελπίδες της στην αντίδραση των γαλλικών δικαστηρίων.
Το τουρκικό Πρακτορείο Ειδήσεων έχει ξεκινήσει διπλωματική εκστρατεία πίεσης στο Παρίσι για να καταφέρει να πείσει 60 Γάλλους γερουσιαστές να ζητήσουν από το Συνταγματικό Συμβούλιο να απορρίψει τη νομοθεσία, σε μια απέλπιδα προσπάθεια να μη τεθεί σε εφαρμογή το νομοσχέδιο για την ποινικοποίηση άρνησης της ''γενοκτονίας'', διατηρώντας παράλληλα την απειλή των κυρώσεων σε χαμηλούς τόνους ώστε να μην πάει χαμένη αυτή η προσπάθεια.
Το γεγονός πως 86 γερουσιαστές ψήφισαν κατά του νομοσχεδίου που προσυπογράφηκε στη Γερουσία στις 23 Ιανουαρίου, ενθάρρυνε την Άγκυρα να καθυστερήσει την επιβολή κυρώσεων στη Γαλλία.
«Θέλουμε να διευκολύνουμε αυτούς τους γερουσιαστές, γι’ αυτό δεν έχουν ανακοινωθεί κυρώσεις», υποστηρίζουν πηγές.
Σε όλους τους Τούρκους διπλωμάτες στο Παρίσι, τόσο σε εκείνους που απασχολούνται στην (εκεί) πρεσβεία όσο και στους Τούρκους αντιπροσώπους σε διεθνείς οργανισμούς, δόθηκαν εντολές να αρχίσουν να ασκούν πολιτικές πιέσεις σε γερουσιαστές αμέσως μετά την έγκριση από τη γερουσία του νομοσχεδίου, αργά το απόγευμα της 23ης Ιανουαρίου.
Η αίτηση προς το συνταγματικό Συμβούλιο, πρέπει να υποβληθεί όσο το δυνατόν γρηγορότερα και πριν ο Γάλλος Πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί εγκρίνει το νόμο ώστε να εφαρμοστούν οι ποινές που ορίζονται από τον νόμο.
Ο κ. Σαρκοζί, ο οποίος μέσα σε διάστημα 15 ημερών καλείται να εγκρίνει το νόμο, σύμφωνα με πηγές ''...θα προτιμούσε να μην καθυστερήσει την έγκριση του ώστε να μπορεί να εμποδίσει την ακύρωση του''.
Στην Άγκυρα κορυφαίοι κρατικοί αξιωματούχοι καταδίκασαν το ψήφισμα της γαλλικής γερουσίας, αλλά παρέμειναν συγκρατημένοι ως προς τα ποια θα μπορούσαν να ήταν τα αντίποινα ενάντια στη Γαλλία.
''Δεν υπάρχει αμφιβολία, ότι τα μέτρα τα οποία η κυβέρνηση θα αποφασίσει θα εφαρμοστούν αυστηρά'', δήλωσε χθες ο Πρόεδρος Αμπντουλάχ Γκιουλ στους δημοσιογράφους.
'Ελπίζω ότι τουλάχιστον 60 γερουσιαστές που πιστεύουν ότι ο νόμος είναι παράνομος θα προσφύγουν στο Συνταγματικό Συμβούλιο σε σύμπλευση με την αναφορά της έκθεσης της Νομοθετικής Επιτροπής'', τόνισε ο κ. Γκιουλ. ''Διαφορετικά η γαλλοτουρκική σχέση θα εισέλθει σε άλλα μονοπάτια''.
Ο πρωθυπουργός Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε ότι η Τουρκία τηρούσε στάση αναμονής και διατηρούσε την ελπίδα ότι το νομοσχέδιο θα μπορούσε να εμποδιστεί.
''Η κυβέρνηση έχει ετοιμάσει ένα σχέδιο δράσης και οι κυρώσεις εναντίον της Γαλλίας θα ανακοινωθούν σταδιακά εάν ο νόμος τεθεί εν ισχύ'', πρόσθεσε.
Ο Ερντογάν είπε πως ο νόμος είναι τελείως άκυρος για την Τουρκία και μίλησε για ''βήματα του φασισμού που ήχησαν στην Ευρώπη.
Οι ψηφοφορίες στη γαλλική βουλή και η πρόταση που έχει υιοθετηθεί είναι μια εξόφθαλμη επίδειξη διακρίσεων και ρατσισμού και ισοδυναμεί με ‘σφαγή’ της ελευθερίας της σκέψης'', τόνισε.
Ο Ερντογάν επεσήμανε ότι ο παππούς του Σαρκοζί ήταν Εβραίος γεννημένος στην Θεσσαλονίκη, περιοχή που ανήκε στην Οθωμανική Αυτοκρατορία, όπου οι πρόγονοί του κατέφυγαν, για να γλυτώσουν από τους διωγμούς στην Ισπανία.
''Ανεξάρτητα από το πόση εχθρότητα τον διακατέχει ενάντια στην Τουρκία, είναι κάποιος που οι ρίζες του είναι συνδεδεμένες με την Οθωμανική Αυτοκρατορία και του οποίου το παρελθόν διασταυρώνεται με την Τουρκία.
Άσχετα από το πόσο ρατσιστική είναι η προσέγγιση που υιοθετεί, δεν μπορεί να ξεφύγει από το παρελθόν του και να επισκιάσει την ανεκτικότητα των Οθωμανών'', δήλωσε ο κ. Ερντογάν.
''Δεν θα κάνουμε την τιμή σε αυτόν τον ευτελή και ρατσιστικό τρόπο σκέψης να επηρεάσει την Τουρκία. Θα ενεργήσουμε με κοινή λογική, σύμφωνα με τη μεγαλοπρέπεια που διακρίνει αυτή την υπέροχη χώρα'', πρόσθεσε.
Οι ηγέτες της αντιπολίτευσης τάχθηκαν υπέρ των σκληρών αντιποίνων και εξέφρασαν την στήριξή τους στα κυβερνητικά σχέδια για κυρώσεις στη Γαλλία.
Ο κύριος αρχηγός της αντιπολίτευσης Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου δήλωσε πως το Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα του, θα έδινε το πράσινο φως για κυρώσεις και προειδοποίησε, ότι τα μέτρα θα έπρεπε να είναι αποφασιστικά και μακράς διαρκείας, αντίθετα με άλλες διαμάχες μεταξύ της Τουρκίας και άλλων κρατών που αναγνώρισαν τους ισχυρισμούς περί ''αρμενικής γενοκτονίας''.
Ο πρόεδρος του Εθνικιστικού Κόμματος, Ντεβλέτ Μπαχτσελί περιέγραψε το νομοσχέδιο για την άρνηση της αναγνώρισης της γενοκτονίας ως ''αλαζονεία'' και τόνισε, ότι δεν πρέπει να μείνει αναπάντητη.
Η γαλλική ψήφος επίσης προκάλεσε αντιδράσεις στο Αζερμπαϊτζάν και στον Οργανισμό της Ισλαμικής Συνόδου.
''Το Αζερμπαϊτζάν καταδικάζει για ακόμα μία φορά τις κινήσεις της γαλλικής Γερουσίας και προτρέπει τη Γαλλία να σταματήσει να μετατρέπει ιστορικά γεγονότα σε πολιτικά παιχνίδια'', ήταν η ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών του Αζερμπαϊτζάν.
ΠΗΓΗ: ''ΧΟΥΡΡΙΕΤ''
Μετάφραση στην ελληνική: Πολύπαρπος Τσέμπογλου, διεθνολόγος, συνεργάτης ΕΛ.Κ.Ε.Δ.Α.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου