Κι όμως, η Βουλγαρία υπερθεματίζει για την εφαρμογή όσων προτείνονται από τους Γερμανούς και την Ευρωπαϊκή Ένωση, προβάλλοντας ως επιχείρημα τη δική της επιτυχία στον περιορισμό του δημοσίου χρέους.
Συγκεκριμένα, την κατάργηση τουλάχιστον 100.000 θέσεων εργασίας προτείνει στην Ελλάδα ο νέος πρόεδρος της Βουλγαρίας Ρόσεν Πλεβνέλιεφ και χαρακτηρίζει τη χώρα του υπόδειγμα για την Ελλάδα στην πολιτική περιορισμού του χρέους.
Σε συνέντευξή του στη γερμανική έκδοση των Financial Times, ο Πλεβνέλιεφ υποστηρίζει ότι η Βουλγαρία δεν κατάργησε απλώς 100.000 θέσεις στον κλάδο των κατασκευών, αλλά και 15.000 θέσεις στον Δημόσιο Τομέα, ενώ προχώρησε σε γρήγορες και ευρείες ιδιωτικοποιήσεις, με αποτέλεσμα το συνολικό χρέος από το 100% του ΑΕΠ την προηγούμενη δεκαετία να φθάσει σήμερα στο 16%.
Ο Βούλγαρος πρόεδρος εκφράζει τον θαυμασμό του για την «κουλτούρα σταθερότητας» της καγκελαρίου της Γερμανίας Άγκελα Μέρκελ, ζητεί αυτή η κουλτούρα να βρει εφαρμογή σε ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ένωση και δηλώνει πεπεισμένος ότι «η Γερμανία θα μας οδηγήσει σε μια πολύ πιο ισχυρή Ευρώπη».
Η θέρμη με την οποία αναφέρεται στη Γερμανία ο Βούλγαρος πρόεδρος, προβληματίζει σε κάθε περίπτωση, τόσο για την ουσία των όσων λέει, όσο και για το πάθος με το οποίο στηρίζει τη Γερμανία.
Η ερμηνεία στο πρώτο, προφανώς, όπως λέει και ο ίδιος, στηρίζεται στη βουλγαρική εμπειρία.
Στο δεύτερο, πιθανότατα η προσπάθεια οριστικού απογαλακτισμού από το πάλαι ποτέ «ανατολικό μπλοκ» πιθανότατα να έχει παίξει αποφασιστικό ρόλο.
Το μόνο που θα μπορούσαμε να παρατηρήσουμε, είναι ότι άλλο χρέος στο 100% του ΑΕΠ και άλλο να πλησιάζει στα 20%.
Υπάρχει θεμελιώδης διαφορά.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου