Τρίτη 31 Ιανουαρίου 2012

Το Type 45 «HMS Dauntless» στέλνει η Βρετανία στα Φώκλαντς!


To αντιτορπιλικό Type 45 «HMS Dauntless» που πριν μερικές ημέρες είχε "δέσει" στην Κρήτη, στέλνει στα Φώκλαντς η Βρετανία με την επωδό-μήνυμα προς την Αργεντινή του βρετανικού Ναυτικού ότι είναι ικανό -όπως αναφέρει το Πολεμικό Ναυτικό- «να καταρρίψει όλα τα μαχητικά των χωρών της Ν.Αμερικής».


Η κυβέρνηση Κάμερον έχει εξοργιστεί με την απόφαση της Ουρουγουάης, της Βραζιλίας, της Αργεντινής και της Χιλής να προχωρήσουν στην κίνηση αποκλεισμού των Φώκλαντς, θεωρώντας ότι στραγγαλίζονται οικονομικά τα νησιά της.

Φανερά αιφνιδιασμένος που οι χώρες της περιοχής συντάχθηκαν με την πρωτοβουλία της Αργεντινής, ο Κάμερον χαρακτήρισε την Αργεντινή ως «αποικιοκρατική δύναμη».
Η απάντηση του Μπουένος Αϊρες ήταν άμεση: «Είναι πραγματικά περίεργο να μας χαρακτηρίζουν αποικιοκράτες οι άνθρωποι που εφηύραν τον όρο» είπε ο Αργεντινός ΥΠΕΞ, Εκτορ Τίμερμαν.

Αλλά και η ίδια η πρόεδρος της χώρας Κριστίνα Φερνάντες, στην πρώτη της εμφάνιση μετά την αναρρωτική άδεια που έλαβε, χαρακτήρισε «ανοησίες» τις δηλώσεις Κάμερον, ξεκαθαρίζοντας ότι στην υπόθεση των Νησιών, «δεν είμαστε εμείς οι κακοί».

Η Φερνάντες επανέλαβε ότι η χώρα επιθυμεί να λύσει διπλωματικά το θέμα των Νήσων, βάσει των ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.

«Σε καμία περίπτωση δεν επιθυμούμε να υποδείξουμε εμείς στους κατοίκους των Νησιών πού θέλουν να ανήκουν και τι θέλουν να είναι» δήλωσε.

Υπενθύμισε δε ότι ο πόλεμος του 1982 δεν έγινε από το λαό της Αργεντινής, αλλά μία δικτατορία, την οποία ο λαός πλήρωσε πολύ ακριβά.

Πάντως, το βρετανικό υπουργείο Αμυνας διευκρίνισε ότι το αντιτορπιλικό αναχωρεί για τα Φώκλαντς, προκειμένου να αντικαταστήσει ένα παλαιότερο πλοίο, το οποίο αφοπλίζεται.



Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: