Πέμπτη 26 Ιανουαρίου 2012

Βήμα-βήμα η επίσκεψη Σαμαρά στη Ρωσία


Βήμα-βήμα η επίσκεψη Σαμαρά στη Ρωσία
Ολοκληρώνεται σήμερα η τριήμερη επίσημη επίσκεψη, του Προέδρου της ΝΔ, Αντώνη Σαμαρά, στη Μόσχα, με τις συναντήσεις του με τον Πρωθυπουργό της Ρωσικής Ομοσπονδίας Βλαδιμίρ Πούτιν, τον Πατριάρχη Μόσχας και Πασών των Ρωσιών Κύριλλο και με τον Πρόεδρο της εταιρίας GazProm κ. Αλεξέι Μίλερ.


Χθες ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης συναντήθηκε στο Κρεμλίνο με τον επικεφαλής της προεδρικής υπηρεσίας, πρώην αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Σεργκέι Ιβανόφ και με την πρόεδρο της Άνω Βουλής και πρώην πρέσβειρα στην Αθήνα Βαλεντίνα Ματβιένκο, δυο επαφές οι οποίες πραγματοποιήθηκαν σε ιδιαίτερα θερμό κλίμα.

Το απόγευμα της Τετάρτης, ο Πρόεδρος της ΝΔ, παραβρέθηκε και χαιρέτισε  μεγάλη ελληνορωσική εκδήλωση του ομογενή σκηνοθέτη Κωνσταντίνου Χαραλαμπίδη στο Συνεδριακό Κέντρο του καθεδρικού Ναού του Σωτήρος αφιερωμένη στους Κρυπτοχριστιανούς, μια πρωτοβουλία, που αγκαλιάστηκε από επιφανείς και πολυάριθμους Ρώσους και Έλληνες καλλιτέχνες, μεταξύ των οποίων ο διάσημος ηθοποιός Αλεξέι Πετρένκο, η συνθέτης Ευανθία Ρεμπούτσικα, η ορχήστρα λαϊκών οργάνων Ζίκινα και η βυζαντινή χορωδία "Εργαστήρι Ψαλτικής”. 

Στην εκδήλωση παρευρέθηκε και ο, ποντιακής καταγωγής, διάσημος κοσμοναύτης Θόδωρος Γιουρτσίχιν.
«Ανάγκη  ενδυνάμωσης των ελληνορωσικών σχέσεων»
Με σειρά δηλώσεών του προς τους εκπροσώπους των ΜΜΕ, ο κ. Σαμαράς επιχείρησε να εκπέμψει το μήνυμα πως σε μια στιγμή μεγάλης δοκιμασίας για τον Ελληνικό λαό, ο ίδιος βρίσκεται στη Μόσχα,  αναλαμβάνοντας πρωτοβουλίες για οικονομική συνεργασία σε όλα τα επίπεδα: 

 Ενέργεια, τουρισμό, εξαγωγές, αλλά κυρίως  στην προσέλκυση ρωσικών  επενδύσεων στην Ελλάδα, με στόχο –όχι την ευκαιριακή– αλλά τη μακροπρόθεσμη συνεργασία Ελλάδας - Ρωσίας.

Παράλληλα, σε συνεντεύξεις του σε ρωσικά ΜΜΕ ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας τόνισε ότι: 

«Οι ελληνορωσικές σχέσεις δεν βρίσκονται στο επίπεδο, που θα μπορούσαν και θα έπρεπε, γι' αυτό και στόχος της Ν.Δ., εφόσον αναλάβει τη διακυβέρνηση της χώρας στις ερχόμενες εκλογές, είναι να αλλάξει τα υπάρχοντα αρνητικά δεδομένα, αρχής γενομένης από την ενεργειακή συνεργασία με τη Ρωσία», προσθέτοντας ότι έργα όπως ο αγωγός πετρελαίου Μπουργκάς - Αλεξανδρούπολη που είτε έχουν ανασταλεί, είτε έχουν βαλτώσει, θα επιχειρήσει να τα ξεμπλοκάρει θέτοντας ξανά σε προτεραιότητα, κάθε μορφής μεγάλα έργα μεταφοράς ενέργειας που διευκολύνουν τον ανεφοδιασμό της Ελλάδας, αλλά και της Ευρώπης γενικότερα και περνούν από το ελληνικό έδαφος συμβάλλοντας στην ανάπτυξη της χώρας μας και τον ασφαλή ενεργειακό εφοδιασμό της Ευρώπης.

            Ο κ. Σαμαράς, εντόπισε, πιο αναλυτικά, ευκαιρίες συνεργασίας σε θέματα:
  • Μεταφοράς ενέργειας
  • Ευρύτερα έργα υποδομής
  • Μεταφορών
  • Τουρισμού μέσω επενδύσεων σε κατοικίες
  • Ναυτιλίας, μέσω επενδύσεων σε μαρίνες
  • Εξαγωγή οπωροκηπευτικών
Το «όπλο» της Ορθοδοξίας και η περίπτωση…Εφραίμ
Ο Αντώνης Σαμαράς, πέραν της οικονομικής συνεργασίας και των επενδύσεων, προτάσσει το βαθύ πνευματικό περιεχόμενο, το οποίο πρέπει να αξιοποιηθεί και να προωθηθεί στις ελληνο-ρωσικές σχέσεις, αναδεικνύοντας τους ισχυρούς δεσμούς των λαών Ελλάδας και Ρωσίας, οι οποίοι συνδέονται μεταξύ τους, χάρη στην ιστορία, τον κοινό πολιτισμό και την ορθοδοξία, καθώς επιθυμεί να αναθερμάνει τις σχέσεις που έχουν ψυχρανθεί μετά τη σύλληψη του ηγουμένου Εφραίμ που ήταν ιδιαιτέρως αγαπητός στη Μόσχα.

Μιλώντας μάλιστα σε Ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων, εκτίμησε πως το Βατοπέδι χρησιμοποιήθηκε για να ανατραπεί η προηγούμενη κυβέρνηση της ΝΔ και πως δύο εξεταστικές επιτροπές της Ελληνικής Βουλής διερεύνησαν την υπόθεση χωρίς να βρουν το παραμικρό επιβαρυντικό στοιχείο, κατά ουδενός, ούτε για «βλάβη του δημοσίου συμφέροντος», ούτε για «ροή πολιτικού χρήματος».


 «Η έξοδος από την Ευρωζώνη δεν αποτελεί λύση»

Αναφερόμενος από τη Ρωσία στην οικονομική κρίση, ο κ. Σαμαράς ξεκαθάρισε πως «η έξοδος από την Ευρωζώνη δεν αποτελεί λύση και θα γινόταν μια πολύ κακή και ολέθρια εξέλιξη για την Ελλάδα.

Και αμέσως και σε μεσοπρόθεσμη προοπτική», και τόνισε πως εάν δοθεί στην Ελλάδα ευκαιρία ανάπτυξης, να είναι ανταγωνιστική και εξωστρεφής, αν της δοθεί η δυνατότητα να αξιοποιήσει τα μεγάλα και μέχρι τώρα αναξιοποίητα συγκριτικά πλεονεκτήματα, συμπεριλαμβανομένων και των ορυκτών και ακινήτων, μπορεί να παρουσιάσει ένα πραγματικό αναπτυξιακό άλμα.

Κάνοντας ειδικότερη μνεία στις διαπραγματεύσεις για το PSI είπε ότι «είναι μια απόλυτη και κομβική προτεραιότητα, να κάνουμε το ελληνικό χρέος "βιώσιμο", δηλαδή τέτοιο, ούτως ώστε να καταστεί δυνατή η εξυπηρέτησή του στο μέλλον. Ελπίζω, ότι αυτό θα γίνει πολύ σύντομα.

Στη συνέχεια, βεβαίως, θα πρέπει να ανασηκώσουμε τα μανίκια και να δουλέψουμε σκληρά. Αλλά πρέπει να υπάρχει κάποιο φως στο τέλος του τούνελ».

Δεν υπάρχουν σχόλια: