Πέμπτη 1 Μαρτίου 2012

H οικονομική διάσταση της τουρκικής απειλής κατά της Ελλάδας


Την οικονομική διάσταση της τουρκικής πολιτικής αμφισβητήσεων και απειλών στο Αιγαίο ανέδειξε σήμερα ο ευρωβουλευτής της ΝΔ Γιώργος Κουμουτσάκος, στο πλαίσιο της συζήτησης για την Έκθεση Προόδου της Τουρκίας, πριν από την αυριανή ψηφοφορία στην Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.



Στην παρέμβασή του, ο Έλληνας ευρωβουλευτής και αντιπρόεδρος της Μικτής Διακοινοβουλευτικής Επιτροπής για τις σχέσεις ΕΕ-Τουρκίας υπογράμμισε τις αρνητικές επιπτώσεις που έχει για την ελληνική οικονομία η ανάγκη διατήρησης υψηλών αμυντικών δαπανών λόγω της τουρκικής απειλής.


«Προφανώς η Ελλάδα δεν πάσχει από εθνικό μαζοχισμό.
Οι Έλληνες πολίτες δεν αισθάνονται ευτυχισμένοι με το να δίνουν από το υστέρημά τους, ειδικά σε αυτή τη συγκυρία, εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ για στρατιωτικούς εξοπλισμούς.


Το αισθάνονται όμως ως καθήκον γιατί βλέπουν, αισθάνονται και πιστεύουν ότι υπάρχει πραγματική απειλή εξ Ανατολών», τόνισε χαρακτηριστικά ο Γ. Κουμουτσάκος.
 
Αφορμή ήταν οι πρόσφατες δηλώσεις του υπουργού Άμυνας της Τουρκίας, ο οποίος ανακοίνωσε στην Μεγάλη Τουρκική Εθνοσυνέλευση την προμήθεια 100 μαχητικών αεροσκαφών F-35, με συνολικό κόστος $16 δισ. δολάρια, επιβεβαιώνοντας την ύπαρξη αυτής της απειλής με την πολιτική των συνεχών αμφισβητήσεων και προκλήσεων στον αέρα και τη θάλασσα της περιοχής του Αιγαίου.

«Η εύκολη στρατικοποίηση των διμερών σχέσεων τείνει να γίνει σταθερό χαρακτηριστικό της τουρκικής εξωτερικής πολιτικής» ανέφερε o Έλληνας ευρωβουλευτής, υπενθυμίζοντας και τις πρόσφατες απειλές προς την Κυπριακή Δημοκρατία και την κλιμάκωση της έντασης με το Ισραήλ.


Δεν υπάρχουν σχόλια: