Τετάρτη 4 Απριλίου 2012

Ελληνοτουρκική «κρίση» στον Λευκό Οίκο


Ενώπιον μιας σημαντικής παραμέτρου της ελληνοτουρκικής κρίσης βρέθηκε η αμερικανική ηγεσία, κατά τη διάρκεια του επίσημου γεύματος στον Λευκό Οίκο, προς τιμή της Ελληνικής Επανάστασης της 25ης Μαρτίου.


Η Ελληνίδα σεφ, Μαρία Λόη, με έδρα τη Νέα Υόρκη, ετοίμασε το μενού.

Σε ένα από τα περιοδικά της ελληνοαμερικανικής κοινότητας, όμως, ανέφερε ότι στον Πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα άρεσε πολύ ομπακλαβάς. 

Η φράση αυτή έγινε άμεσα αντιληπτή από τα τουρκικά Μέσα Ενημέρωσης τα οποία εξαπέλυσαν επίθεση κατά της Ελληνίδας σεφ. 

Ανέφεραν ότι όλο το μενού που σερβιρίστηκε στον Λευκό Οίκο, αποτελούμενο από μουσακά, ντολμαδάκια, ελληνική χωριάτικη σαλάτα και μπακλαβά, δεν είναι τίποτε άλλο από πιάτα της τουρκικής κουζίνας, σερβιρισμένα ως ελληνικά.

Άμεση ήταν και η αντίδραση του Επιμελητηρίου Εμπόρων Κουλουριών της Κωνσταντινούπολης, οι οποίοι έχουν ζητήσει και την κατοχύρωση του ονόματος και της προέλευσης των κουλουριών (simit στα τουρκικά). 
 Επιπλέον, ζήτησαν από το Επιμελητήριο Βιοτεχνών να λάβει όλα τα μέτρα για την προστασία του εθνικού φαγητού της Τουρκίας, του κουλουριού.

Συγκεκριμένα τόνισαν ότι, θα κρατήσουν το κουλούρι και δεν θα επιτρέψουν στους Έλληνες να το αρπάξουν.


Έτσι, ο Λευκός Οίκος άθελά του βρέθηκε στο επίκεντρο της ιδιότυπης κρίσης μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας, στο χώρο της κουζίνας. 

Πέρα από το «χαριτωμένο» του θέματος, οι εμπορικές ιδιότητες των φαγητών και των τροφίμων, είναι μέρος μιας τεράστιας βιομηχανίας, με πολύ υψηλά έσοδα. 

Και όλα αυτά μαζί, αποτελούν μέρος της τουριστικής αγοράς και της γεωργίας και κτηνοτροφίας, και του συναφούς εμπορίου. 

Κλάδοι στους οποίους βασίζεται πάρα πολύ η ελληνική οικονομία.
Και όπως και να έχει, η σεφ Μαρία Λόη αποδείχθηκε άριστη διπλωμάτης!

Παρεμπιπτόντως, ζητάμε συγνώμη και από όλους όσοι… σκανδαλίστηκαν από τις φωτογραφίες της ανάρτησης!


Δεν υπάρχουν σχόλια: