Τρίτη 7 Αυγούστου 2012

«ΘΕΛΟΥΜΕ ΕΝΑΝ ΚΟΣΜΟ ΜΕ ΤΟΥΡΙΣΤΕΣ, ΟΧΙ ΜΕ ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΕΣ»ΜΗΝΥΜΑ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ ΣΕ ΟΛΑ ΤΑ ΕΠΙΠΕΔΑ ΚΟΜΙΣΕ Ο ΣΙΜΟΝ ΠΕΡΕΣ

Με εκατέρωθεν δηλώσεις για αναθέρμανση των ελληνοϊσραηλινών σχέσεων ξεκίνησε η τριήμερη επίσημη επίσκεψη του Ισραηλινού Προέδρου Σιμόν Πέρες στην Αθήνα.


«Η παρουσία σας εδώ υπογραμμίζει τις πολύ καλές σχέσεις Ελλάδος-Ισραήλ και υπογραμμίζει τη θέληση και των δύο λαών για συνεργασία σε πολλούς τομείς», υπογράμμισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κάρολος Παπούλιας, υποδεχόμενος τον Ισραηλινό ομόλογό του στο Προεδρικό Μέγαρο.

«Η σύσφιγξη των σχέσεων των δύο χωρών αποτελεί καλό οιωνό», είπε από την πλευρά του ο κ. Πέρες.

«Πέρα από τη γεωγραφική και φιλοσοφική προσέγγιση μπορούμε να εντάξουμε και την επιστημονική συνεργασία που αποτελεί βάση ανάπτυξης της νέας εποχής».

Ανέφερε ακόμη ότι «οι Έλληνες είναι υπέροχοι άνθρωποι με υπέροχη νεολαία» και εκτίμησε ότι «η νέα γενιά είναι εκείνη που μπορεί να μεταλαμπαδεύσει και να φέρει ακόμα περισσότερο την ανάπτυξη που χρειάζεται η χώρα».

Οι δύο πρόεδροι είχαν κατ' ιδίαν συνάντηση μετά από την οποία υπήρξε διευρυμένη συνάντηση των αντιπροσωπειών των δύο χωρών.

Στη συνέχεια, στις κοινές τους δηλώσεις, ο Κάρολος Παπούλιας τόνισε μεταξύ άλλων ότι η επίλυση του Κυπριακού θα συμβάλει στη σταθερότητα της ευρύτερης περιοχής και ζήτησε τη στήριξη και τη βοήθεια του Ισραήλ για το ζήτημα.

Παράλληλα, έκανε αναφορά και στο ποιμαντορικό έργο του ελληνορθόδοξου Πατριαρχείου Ιεροσολύμων.
Όπως είπε, με τον Ισραηλινό ομόλογό του έγινε ανταλλαγή απόψεων για την κατάσταση στη μέση Ανατολή και στο σημείο αυτό ξεκαθάρισε ότι η Ελλάδα καταδικάζει την τρομοκρατία από όποια πλευρά και αν προέρχεται.

Επίσης, επανέλαβε τη θέση της Αθήνας υπέρ μίας βιώσιμης και συνολικής λύσης στο Παλαιστινιακό, που θα βασίζεται στη δημιουργία ενός ανεξάρτητου και δημοκρατικού παλαιστινιακού κράτους το οποίο θα συνυπάρχει ειρηνικά με το Ισραήλ, υπογραμμίζοντας όμως, πως ουσιαστική παράμετρος της όποιας λύσης είναι η ασφάλεια του κράτους του Ισραήλ.

Αυτό που έγινε σήμερα, είναι ένας «επιπλέον γάμος» δήλωσε με τη σειρά του ο Ισραηλινός πρόεδρος ευχαριστώντας τον Κάρολο Παπούλια για τα θερμά του λόγια.

Στις δηλώσεις του μίλησε για τη σημασία της ασφάλειας στην ευρύτερη περιοχή της ΝΑ Μεσογείου.
«Θέλουμε έναν κόσμο γεμάτο τουρίστες και όχι τρομοκράτες», σημείωσε χαρακτηριστικά ενώ δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στο προχθεσινό αιματηρό επεισόδιο στη μεθόριο του Σινά με την Αίγυπτο.

Ο κ. Πέρες μίλησε για επιστημονική, πολιτική και οικονομική συνεργασία των δύο χωρών και στη συνέχεια αναφέρθηκε στην κρίση.

«Εσείς», είπε, «βλέπετε το ξεκίνημα της κρίσης, εγώ το τέλος.
Η κρίση είναι το ξεκίνημα για κάτι νέο, είναι σκληρή για το λαό αλλά καλή για το μέλλον του. Εσείς διαλέξατε το δύσκολο δρόμο για να βγείτε από την κρίση αλλά θα σας οδηγήσει στο μέλλον», κατέληξε, συμφωνώντας ότι η οικονομική κρίση είναι ευρωπαϊκή.

Νωρίτερα, κατά τη διευρυμένη συνάντηση στο Προεδρικό Μέγαρο, ο πρόεδρος του Ισραήλ ανέφερε πως βρίσκεται στην Αθήνα για να ανοίξει ένα νέο κεφάλαιο στις ισραηλοελληνικές σχέσεις «που να βασίζεται στην πολιτική της ειρήνης, στην πρόοδο της επιστήμης, στις πραγματικές πολιτιστικές ανταλλαγές και στην ανάπτυξη».

«Αυτή η δυναμική ανάπτυξη Ελλάδος-Ισραήλ δεν στρέφεται εναντίον κανενός.
Στόχο έχει την καλυτέρευση της ζωής των λαών μας», διαβεβαίωσε με τη σειρά του ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

Χθες το μεσημέρι ο κ. Πέρες είχε γεύμα εργασίας με τον Πρωθυπουργό, όπου το παρών έδωσαν ο υπουργός Εξωτερικών Δ. Αβραμόπουλος και ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Π. Παναγιωτόπουλος, καθώς και ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας.

Το απόγευμα ο πρόεδρος του Ισραήλ είχε συναντήσεις με τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης και πρόεδρο της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Τσίπρα, καθώς και με τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελο Βενιζέλο, ενώ το βράδυ παρακάθισε σε επίσημο δείπνο που παρέθεσε προς τιμήν του ο κ. Παπούλιας.

Σήμερα, ο Ισραηλινός Πρόεδρος θα ξεκινήσει την ημέρα του με κατάθεση στεφάνου στο Μνημείο του Αγνώστου Στρατιώτη, ενώ αργότερα θα μεταβεί στη Βουλή όπου -αφού συναντηθεί με τον πρόεδρο Ευάγγελο Μεϊμαράκη- θα του απονεμηθεί το Χρυσό Μετάλλιο της Βουλής των Ελλήνων.

Στη συνέχεια το πρόγραμμά του περιλαμβάνει συνάντηση με μέλη της εβραϊκής κοινότητας της Αθήνας και επίσκεψη και γεύμα στο Μουσείο της Ακρόπολης το οποίο θα παραθέσει ο υπουργός Παιδείας, Θρησκευμάτων, Πολιτισμού και Αθλητισμού Κωνσταντίνος Αρβανιτόπουλος.

Την Τετάρτη στις 10.00 το πρωί οι δύο πρόεδροι συνοδευόμενοι από τις επίσημες αντιπροσωπείες τους θα αναχωρήσουν για την Ύδρα και θα επιστρέψουν το βράδυ στην Αθήνα.

Ο κ. Πέρες θα αναχωρήσει για το Ισραήλ το πρωί της Πέμπτης.

Δεν υπάρχουν σχόλια: