Κυριακή 26 Αυγούστου 2012

Ν.Κορέα: Διδάγματα εκπαίδευσης που αφορούν άμεσα τις ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις

Mια είδηση που έρχεται από την μακρυνή Νότιο Κορέα αφορά άμεσα τις ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις και την επιχειρησιακή ετοιμότητά τους. 


Έχουμε θίξει αρκετές φορές στο παρελθόν την ποιοότητα της εκπαίδευσης των ελληνικων Ενόπλων Δυνάμεων, ειδικά στην εποχή του Μνημονίου, όπου για λόγους εξοικονόμησης κονδυλίων έχουν παύσει σχεδόν 100% οι ασκήσεις με πραγματικά πυρά, όπως έχουν διακοπεί και οι μείζονες ασκήσεις ή άλλες δευτερεύουσες έχουν περικοπεί.


Οι ασκήσεις επί χάρτου αποτελούν τον βασικό τρόπο εκπαίδευσης των μεγάλων ελληνικών μονάδων και οι μικρότερες μονάδες σπάνια εκπαιδεύονται με πραγματικά πυρά ακόμα και όταν συμμετέχουν σε ΤΑΜΣ (Τακτικές Ασκήσεις Μετά Στρατευμάτων). 

Τα αποτελέσματα αυτού του είδους της εκπαίδευσης τα γνωρίζουμε αρκετά καλά και καθίστανται σαφή στις λίγες ασκήσεις με χρήση πραγματικών πυρών. 

Περισσότερες λεπτομέρειες δεν θελουμε να δώσουμε για ευνοητους λόγους, αλλά ας δούμε τα αποτέλέσματα μιας ανάλογης τακτικής που ακολουθούν οι νοτιοκορεατικές δυνάμεις και θα καταλάβουμε που οδηγεί τέτοιου επιπέδου "εκπαίδευση". 

Να σημειώσουμε ότι οι Νοτιοκορεάτες έχουν απωλέσει όλες τις αψιμαχίες με τις βορειοκορεατικές ένοπλες δυνάμεις, οι οποίες μπορεί να μην έχουν το επίπεδο των δυτικών οπλικών συστημάτων με τα οποία είναι εξοπλισμένος ο νοτιοκορεατικός Στρατός, αλλά εκπαιδεύονται σκληρά και σε όλες τις περιπτώσεις με πραγματικά πυρά. 

Θα θυμάστε την μονομαχία πυροβολικού πριν από 1,5 χρόνο, όπου το βορειοκορεατικό πυροβολικό σίγησε το νοτιοκορεατικό που υποτίθεται διέθετε υπέρτερα συστήματα. 

Σύμφωνα λοιπόν με τηλεγράφημα του ειδησεογραφικού πρακτορείο Yonhap η έλλειψη ασκήσεων με πραγματικά πυρά (για να μην προκληθεί η Βόρειος Κορέα!) αλλά και για να εξοικονομηθούν πόροι έχει ως αποτέλεσμα οι Νoτιοκορεάτες να "βαράνε στο γάμο του Καραγκιόζη" όταν γίνονται κάποιες ελάχιστες ασκήσεις με χρήση πραγματικών πυρομαχικών.

Επιτροπή του Κοινοβουλίου που μελέτησε το θέμα και έλαβε έκθεση από τους τρεις κλάδους των ενόπλων δυνάμεων, διαπίστωσε ότι η εμβέλεια στην οποία κινούνται τα ποσοστά επιτυχίας σε βολές φτάνουν κινούνται περί το 33%!
AGM-142
Στο κατώτατο επίπεδο βρίσκονται οι πύραυλοι αέρος-εδάφους AGM-142 με μόλις 33%, ενώ οι πύραυλοι αέρος-εδάφους AGM-84H που εξοπλίζουν τα F-15K έχουν ποσοστό μόλις 50%. Απίστευτα ποσοστά για κατευθυνόμενα όπλα που εκτοξεύονται από πλατφόρμες ιδιαίτερα υψηλής τεχνολογίας όπως των F-15K. 
AGM-84H

 Blue Shark
Red Shark (Hongsangeo)
Στο Ναυτικό οι τορπίλες Blue Shark (Chungsangeo) σημείωσαν επιτυχία μόλις 50%. Οι Red Shark (Hongsangeo) δεν βρήκαν καν το στόχο και βυθίστηκαν σε ποσοστό 100%!
TOW
Στις χερσαίες δυνάμεις οι αντιαρματικοί TOW έφθασαν το απαράδεκτο για βολή αντιαρματικού πυραύλου 76% (σύνηθες ποσοστό πάνω από 95%) και το πυροβολικό είχε μόλις 55% επιτυχία στις βολές με πυροβολα 155 χλστ.! 

Γινεται εύκολα, λοιπόν, αντιληπτό, σε τι επίπεδο μπορεί να υποχωρήσει η επιχειρησιακή ετοιμότητα των ΕΔ, όταν τα κονδύλια για την εκπαίδευση μειώνονται στον βαθμό που έχουν εμιωθεί σήμερα...

Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: