Αθανασόπουλος Αλ. Άγγελος
Η Ουάσιγκτον επιδιώκει «στρατηγικό διάλογο» με την Αθήνα καθώς ανησυχεί για Τουρκία, Συρία και Αίγυπτο
|
Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του «Βήματος», η αμερικανική
πρόταση που θα αιτήσει ο υπουργός Εθνικής Άμυνας σπη συνάντηση που θα έχει την
Τρίτη 30 Ιουλίου στο Πεντάγωνο με τον ομόλογό του Τσακ Χέτγκελ περιλαμβάνει τα
πάντα:
από τον στρατηγικό διάλογο των δύο χωρών
ως την εμβάθυνση των δυνατοτήτων της βάσης της Σούδας και τη διάθεση οπλικών
συστημάτων.
Πέραν της συνάντησης με τον κ. Χέιγκελ ο κ. Αβραμόπουλος θα έχει
απαντήσεις με στελέχη των Επιτροπών Άμυνας και Εξωτερικών Σχέσεων τικ
Γερουσίας, καθώς και του ελληνοϊσραηλινού caucus.
Τα γεγονότα σε Συρία και Αίγυπτο, το Μεσανατολικό. το Κυπριακό (ο κ. Αβραμόπουλος θα θέσει στους συνομιλητές του και το αίτημα της Λευκωσίας για ένταξη της στον «Συνεταιρισμό για την Ειρήνη» του NATO) και φυσικά η κατάσταση στην Τουρκία απασχολούν τις Ηνωμένες Πολιτείες. που ως πρώτο μέλημα έχουν να «σφραγίσουν» την περιοχή για αποφυγή διάχυσης της κρίσης Ιδιαίτερα σε ό ,τι αφορά την Τουρκία η Ουάσιγκτον εκφράζει έντονο προβληματισμό από την «απρόβλεπτη» συμπεριφορά του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντσγάν τόσο έναντι του Καϊρου όσο και έναντι του Ισραήλ.
Οι αμερικανικές προθέσεις για "<τιρο- τηγικό διάλογο» με την ελληνική κυβέρνηση είχαν καταγραφεί στην πρόσφατη επίσκεψη του υφυπουργού Άμυνας Ντέ- ρεκ Σαλέ στην Αθήνα για τη Σύνοδο της Ελληνοαμερικανικής Συμβουλευτικής Επιτροπής Υψηλού Επιπέδου (HLCC). Αναμένεται δε να απασχολήσουν τη συνάντηση του πρωθυπουργοί'» κ. Αντ. Σαμαρά με τον αμερικανό πρόεδρο Μπαρόκ Ομπάμα στις 8 Αυγούστου στον Λευκό Οίκο.
Μόνο τυχαίο δεν πρέπει επίσης να θεωρείται το γεγονός ότι στα μέσα Σεπτεμβρίου αναμένεται στην Ελλάδα ο αμερικανός Α/ΓΕΕΘΑ στρατηγός Μάρπν Ντέμπσεΐ.
Όπως «Το Βήμα» πληροφορείται, η επίσκεψη του προγραμματίζεται για τις 15-16 Σεπτεμβρίου. κατόπιν προσκλήσεως του έλληνα ομολόγου του αντιστράτηγου Μ. Κωσταράκου Σε αυτή τη συνάντηση θα συστηθεί με περισσότερες λεπτομέρειες η αμυντική συνεργασία ακόμη και σε ζητήματα όπως η αντιπυραυλική άμυνα, για την οποία φέρεται να ενδιαφέρεται πολύ το ΓΈΝ
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΑΓΓΕΛΟΣ ΑΛ. ΑΘΑΝΑΣΟΠΟΥΛΟΣ
Ο «οδικός χάρτης» δεν είναι ένα κείμενο που απαιτεί υπογραφή από τους κκ. Χέιγκελ και Αβραμόπουλο.
Οι Αμερικανοί όμως ενδιαφέρονται για συνεργασία τόσο σε διμερές όσο και σε νατοϊκό πλαίσιο με έμφαση στην ασφάλεια της Μεσογείου.
Υπάρχουν επίσης σκέψεις για ενίσχυση των κοινών ασκήσεων (με έμφαση σης ειδικές δυνάμεις και στην αντιμετώπιση της τρομοκρατίας), εν όψα και των προσαρμογών που αναμένονται στο NATO από το 2014.
Οι Ηνωμένες
Πολιτείες αναγνωρίζουν τον ζωτικό ρόλο της ναυτικής βάσης της Σούδας, καθώς και άλλων στρατιωτικών βάσεων που παρέχονται σε αμερικανικές δυνάμεις στην Ελλάδα, με χαρακτηριστικότερη περίπτωση την αναβαθμισμένη αεροπορική βάση της Καλαμάτας. Σημειωτέον ότι η συγκεκριμένη βάση χρησιμοποιήθηκε τόσο από δυνάμεις των ΗΠΑ όσο και άλλων χωρών στο πλαίσιο των επιχειρήσεων εναντίον της Λιβύης.
Αυτός είναι ο λόγος που θα ζητηθεί η περαιτέρω ανάπτυξη αυτών των στρατιωτικών εγκαταστάσεων.
Οι Αμερικανοί εμφανίζονται διατεθειμένοι να βοηθήσουν και στο θέμα της προμήθειας οπλικών συστημάτων τόσο με την παροχή οικονομικής βοήθειας (FMS) όσο και μέσω ενός μηχανισμού που προβλέπει τη δωρεά πλεονάζοντος αμυντικού υλικοί· (EDA).
Επιτελείς του Πεντάγωνου σημειώνουν σπ μέσω αυτού του μηχανισμού η Ελλάδα μπορεί να προμηθευτεί συστήματα όπως ελικόπτερα Chinook, οχήματα μεταφοράς προσωπικού, πολλαπλούς εκτοξευτές (MLRS), ενώ μέσω FMS «τρέχει» ήδη η απόκτηση κινητήρων για τα μαχητικά αεροσκάφη F-16. συντελικού κόστους 340 εκατ. δολαρίων
ΘΕΤΙΚΗ ΣΤΑΣΗ δείχνουν ο» ΗΠΑ σε ενδεχόμενο αίτημα της
Πολεμικής Αεροπορίας για τον εκσυγχρονισμό όλου του στόλου των μαχητικών
αεροσκαφών
Πληροφορίες του «Βήματος» αναφέρουν ση μία εκ των προτεραιοτήτων είναι η προμήθεια 10 Chinook 47D. με σκοπό να καλυφθεί η καθυστέρηση στην παραλαβή των ελικοπτέρων ΝΗ-90 Παράλληλα εξακολουθεί να είναι ζωντανή» η υπόθεση των αρμάτων μάχης Abrams. αν και έχουν διατυπωθεί εντονότατες προφυλάξεις για την προμήθειά τους λόγω του κόστους συντήρησης.
Οι υποστηρικτές της προμήθειας επιμένουν, μεταξύ άλλων, ότι μπορεί να δώσει ανάσα στην αμυντική βιομηχανία.
Ωστόσο, στον οδικό χάρτη που προτείνει η αμερικανική πλευρά καταγράφεται η Θετική στάση της οε ένα ενδεχόμενο μελλοντικό αίτημα της Πολεμικής Αεροπορίας για τον εκσυγχρονισμό όλου· του στόλου ·των· μαχητικών αεροσκαφών Πρόκειται για ένα πρόγραμμα συνολικού ύψους περί τα 950 εκατ. ευρώ, που εφόσον προχωρήσει θα αφορούσε την αναβάθμιση όλων των συγκεκριμένων μαχητικών στο μοντέλο Block 52+ Advanced.
Μπορεί το κόστος να ακούγεται υψηλό. (ωστόσο αρμόδιοι επιτελείς εκτιμούν ότι θα προσέφερε σημαντική διάρκεια ζωής στο βασικό κομμάτι του στόλου της Πολεμικής Αεροπορίας μεταθέτοντας για το μέλλον τα όποια σχέδια για ένα νέο μαχητικό αεροσκάφος.
www.tovima.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου