Ν. Λυγερός
Μέσω της συνάντησης των δυο πρωθυπουργών της Ελλάδας και της Ιταλίας βλέπουμε ότι υλοποιείται ένα κοινό στρατηγικό σχήμα περί διαχείρισης και αξιοποίησης της ενέργειας στη Μεσόγειο.
Είναι ήδη γνωστό ότι υπάρχει το κοίτασμα Πύρρος (90km2) ακριβώς πάνω στη γραμμή οριοθέτησης των δυο χωρών, αλλά και το κοίτασμα Αχιλλέας (450km2) στην ελληνική ΑΟΖ προς αυτή τη γραμμή οριοθέτησης.
Επιπλέον η γεωλογική δομή της Αδριατικής και του Ιονίου είναι περισσότερο για τους υδρογονάνθρακες και ειδικά για το πετρέλαιο.
Έτσι με την συμφωνία των δύο χωρών μπορεί να λειτουργήσει μια ολόκληρη περιοχή (macro-region) σ'ένα κοινό ευρωπαϊκό και ενεργειακό πλαίσιο.
Αυτή η διπλή κίνηση είναι πάρα πολύ σημαντική λοιπόν κι έρχεται να ενισχύσει και τη σύζευξη μεταξύ της Ελλάδας και της Μάλτας, και τη συμφωνία της Ιταλίας με τη Μάλτα για τα ενεργειακά.
Βλέπουμε ότι μετά τις σεισμικές έρευνες της PGS στο Ιόνιο και Νότια της Κρήτης, υπάρχει μια κινητικότητα και μια δυναμική εκ μέρους της Ελλάδας που ενεργοποιεί την Ιταλία, την Μάλτα αλλά και την Αλβανία.
Διότι όλοι αντιλαμβάνονται ότι υπάρχει ένα πλαίσιο συνεργασίας στην περιοχή που είναι πάρα πολύ σημαντικό για όλες αυτές τις χώρες και εντάσσεται στο πλαίσιο της ενεργειακής ασφάλειας της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Αντιλαμβανόμαστε ότι οι υδρογονάνθρακες ακόμα και ως κοιτάσματα - στόχοι δίνουν την δυνατότητα στην Ελλάδα να παίρνει πρωτοβουλίες σε διεθνές επίπεδο.
www.lygeros.org
Ελληνική ΑΟΖ και Ευρωπαϊκή Προεδρία
Ν. ΛυγερόςΤο Υπουργικό Συμβούλιο προετοιμάζεται ήδη να καθορίσει μερικές από τις προτεραιότητες της ελληνικής Προεδρίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης που αρχίζει τον Ιανουάριο του 2014.
Σε αυτό το πλαίσιο μεταξύ άλλων παρουσιάζεται και το θέμα της ΑΟΖ ως βασικός άξονας.
Το περιβάλλον, οι θαλάσσιες ζώνες και οι ΑΟΖ στη Μεσόγειο, θα απασχολήσουν τους Υπουργούς και μ’ αυτό τον τρόπο θα συνεχιστεί σε εθνικό επίπεδο η στρατηγική του Ευρωπαϊκού Ψηφίσματος (Μάρτιος 2013) και η έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (Ιούνιος 2013) για να ενταχθεί σε ευρωπαϊκό πλαίσιο με όλες τις χώρες της Ανατολικής Μεσογείου, δηλαδή την Ιταλία, τη Μάλτα, την Ελλάδα και την Κύπρο.
Αντιλαμβανόμαστε πλέον ότι η ΑΟΖ από μια απόμακρη ουτοπία που ήταν για τους περισσότερους πριν μερικά χρόνια, ότι έχει γίνει πια ένα όραμα με πρακτικούς στόχους που ανήκουν στις προτεραιότητες τόσο της Ελλάδας όσο και της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Έτσι σημειώνεται μια εξέλιξη που πραγματικά δείχνει μια πορεία υψηλής στρατηγικής που δεν σκοντάφτει πάνω σε τοπικά εμπόδια που δεν συνειδητοποιούν ακόμα σε ποια αλλαγή φάσης έχουμε εισέλθει με το θέμα της ΑΟΖ.
Η Ελλάδα μπορεί να είναι περήφανη γι’ αυτή την εξέλιξη και να δείχνει το παράδειγμα δίχως φοβίες, γιατί αποδεικνύει ότι έχει βρει τον δρόμο της ανάκαμψης μέσω της ΑΟΖ και τις δικές της δυνάμεις.
Υπογραφές για τον ελληνικό Ζεόλιθο
Υπογραφές υπέρ της θέσπισης της Ελληνικής ΑΟΖ
www.lygeros.org
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου