Τετάρτη 31 Ιουλίου 2013

"Η Ελλάδα πρέπει να έχει στρατηγικό ρόλο" - Τι ειπώθηκε στην συνάντηση Αβραμόπουλου Χέϊγκελ



Ανταπόκριση από Ουάσινγκτον ΠΑΡΙΣ ΚΑΡΒΟΥΝΟΠΟΥΛΟΣ
Συζήτηση για τα όσα συμβαίνουν στην νοτιοανατολική Μεσόγειο και τη βόρεια Αφρική έγινε μεταξύ του αμερικανού υπουργού Άμυνας Τσακ Χέϊγκελ και του Δημήτρη Αβραμόπουλου στο Πεντάγωνο. 



40 λεπτά συζητούσαν και ο Χέϊγκελ ευθέως ρώτησε τον Αβραμόπουλο την άποψη του, την άποψη της Ελλάδας για τα όσα δραματικά συμβαίνουν στην περιοχή. 

Ο Αβραμόπουλος εξίσου ξεκάθαρα τοποθετήθηκε και με όσα είπε έδωσε το μήνυμα: “Όχι στρατιωτική επέμβαση”.
Ο Χέϊγκελ ρεπουμπλικάνος μεν αντίθετος με τις “εύκολες” αποφάσεις για στρατιωτικές επεμβάσεις των αμερικανών άκουσε τις απόψεις του Αβραμόπουλου, ο οποίος προχώρησε παραπέρα κάνοντας λόγο για προσπάθεια επίλυσης μέσω διαβουλεύσεων και διπλωματικών πρωτοβουλιών για τις οποίες είπε ότι η Ελλάδα μπορεί να παίξει πρωταγωνιστικό ρόλο.

Είναι σαφές ότι οι αμερικανοί ανησυχούν και αναζητούν λύσεις για την περιοχή οι οποίες δεν επιθυμούν άμεσα να περιλαμβάνουν στρατιωτικά μέσα .

Η Ελλάδα όπως είπε και ο Αβραμόπουλος έχει αιώνες τώρα καλές σχέσεις με τις χώρες που αυτή τη στιγμή φλέγονται και η φωνή της μπορεί να ακουστεί με ψυχραιμία.
Το κλίμα ήταν εξαιρετικά θερμό.

Και επιβεβαιώνει ότι οι ΗΠΑ υπολογίζουν την Ελλάδα για τους σχεδιασμους τους στην περιοχή.
Σ΄ ότι αφορά το “πακέτο των εξοπλισμών” είναι επίσης ξεκάθαρο ότι οι ΗΠΑ θέλουν να δώσουν ότι δεν τους χρειάζεται και τους κοστίζει .

Και αρκετά απ΄ αυτά ενδιαφέρουν την Ελλάδα.
Η συμφωνία θα κλείσει τον ερχόμενο Σεπτέμβριο στην επίσκεψη του αμερικανού αρχηγού στην Ελλάδα.
Συμπέρασμα;

Η συναντηση πήγε καλά.
Ώρα για έργα. 
www.onalert.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: