Τετάρτη 25 Δεκεμβρίου 2013

"Ηθικό στις Ένοπλες Δυνάμεις μετά τη κρίση"; Τι απάντησαν στρατιωτικοί σε ποσοστό 80%!

AAAtsolias_shadow-630x419
Το 80% των Ελλήνων στρατιωτικών δηλώνει ότι η οικογενειακή τους ζωή ανατράπηκε δραματικά προς το χειρότερο. 


Μιλούν για “τεράστια ανατροπή στα οικογενειακά δεδομένα, μεγάλη ματαίωση προσδοκιών και στόχων, με συνέπεια την σοβαρή ένταση των ενδοοικογενειακών προβλημάτων, με αύξηση των τριβών μεταξύ των μελών της οικογένειας”. 

Δεν πρόκειται για εκτίμηση αλλά για αποτέλεσμα μελέτης που παρουσιάστηκε στο πλαίσιο του  4ου Πανελλήνιου Συνέδριου «Κοινωνικές Ταυτότητες και Κοινωνική Συνοχή», το οποίο πραγματοποιήθηκε από την ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΚΟΙΝΩΝΙΟΛΟΓΙΚΗ ΕΤΑΙΡΙΑ – ΕKE, στο Μαράσλειο Διδασκαλείο.
Τα συμπεράσματα της έρευνας είναι άκρως ενδιαφέροντα και θα πρέπει να προβληματίσουν την ηγεσία.

Ειδικά το κομμάτι που έχει σχέση με το ηθικό του προσωπικού του Πολεμικού Ναυτικού -που δείχνει όμως τι συμβαίνει και στα άλλα Όπλα- είναι εξαιρετικά ενδιαφέρον.

Από την έρευνα που έγινε στο Ναύσταθμο Σαλαμίνας προκύπτει ότι:


•Καθολική είναι η απάντηση στο ερώτημα «αν η οικονομική κρίση επηρεάζει τις Ένοπλες Δυνάμεις και το προσωπικό τους». Επισημαίνεται μεγάλη μείωση στη διάθεση προσφοράς εργασίας -8 στους 10 απαντούν οι αξιωματικοί και 9 στους 10 οι υπαξιωματικοί.

•Στο ερώτημα «πως τους επηρέασε η οικονομική κρίση» το 80% αποκάλυψε τεράστια ανατροπή στα οικογενειακά δεδομένα, μεγάλη ματαίωση προσδοκιών και στόχων, με συνέπεια την σοβαρή ένταση των ενδοοικογενειακών προβλημάτων, με αύξηση των τριβών μεταξύ των μελών της οικογένειας.

•10% των ερωτώμενων απαντά ότι δεν επηρεάστηκε. Πρόκειται βασικά για υπαξιωματικούς, ηλικίας 30-35 χρονών, χωρίς οικογένεια, που ζουν με τους δικούς τους!

•Σχεδόν στο σύνολο τους οι ερωτώμενοι πιστεύουν ότι η οικονομική κρίση έχει αποδυναμώσει τις Ε.Δ. καθώς έχει προκαλέσει μείωση των κονδυλίων, των ασκήσεων, των αγορών όπλων.

•Η έκθεση καταλήγει στο συμπέρασμα ότι οι μόνιμοι είναι πιο απαισιόδοξοι  για τις συνθήκες που διαμορφώνονται εξαιτίας της οικονομικής κρίσης. 


Οι συνέπειες είναι άμεσες στην εργασία τους: ουσιαστικά η μείωση μισθού προκαλεί μείωση της απόδοσης στην εργασία τους, επιφέροντας εξασθένιση του ηθικού τους. 

Μάλιστα, την κατάσταση αυτή επιβαρύνει ο κοινωνικός αυτοματισμός καθώς η μία κοινωνική ομάδα ωθείται από την καθεστωτική προπαγάνδα να δει και να αντιμετωπίσει με καχυποψία και εχθρότητα την άλλη κοινωνική ομάδα.
•Για τους στρατεύσιμους η μελέτη επισημαίνει τη μεγάλη τους αγωνία για το τι θα αντιμετωπίσουν μετά τη θητεία, καθώς η ανεργία χτυπά κόκκινο. 


Επηρεάζονται αρνητικά από το χαμηλό ηθικό των ένστολων, ενώ συχνά οι οικογένειες τους αντιμετωπίζουν τέτοια οικονομικά προβλήματα που τους εμποδίζουν να σταθούν όπως επιθυμούν στα παιδιά τους που υπηρετούν.
Ποιοι έκαναν την έρευνα

Τα συμπεράσματα προέρχονται απο την  «Συνεδρία:  Στρατιωτική Κοινωνιολογία», όπου παρουσιάστηκαν οι παρακάτω ανακοινώσεις:

                       Το ηθικό του προσωπικού του Π.Ν. στην περίοδο της κρίσης – Επιτόπια έρευνα

                        Πέτρος ΙΩΣΗΦΙΔΗΣ,  Κοινωνιολόγος,  Πάντειο Παν/μιο

                   Η ιδιωτική ασφάλεια στην Ελλάδα: Παρελθόν, παρόν και μέλλον
                       Απόστολος ΜΑΣΠΕΡΟ,  Αστυνόμος Α΄,  Κοινωνιολόγος  

                       Ευάγγελος Ι. ΧΑΊΝΑΣ,   Υ/Δ.  Πάντειο Παν/μιο

                       Η ταυτότητα της στρατιωτικής κοινωνιολογίας, ως εφαρμοσμένου κλάδου

                       μελέτης του στρατιωτικού θεσμού και του στρατιωτικού επαγγέλματος

                       Δ. ΣΜΟΚΟΒΙΤΗΣ,  Μέλος ΕΚΕ,  ISA/RC01, ERGOMAS,  IUS

                                                           Πρόεδρος, Ινστιτούτο Στρατηγικών Μελετών Ελλάδος   

onalert.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: