Η αντίδραση των ΗΠΑ και της Ατλαντικής Συμμαχίας ήταν σφοδρή. Διαμηνύθηκε «αρμοδίως» μέσω διαφόρων διαύλων η μεγάλη δυσαρέσκεια «των συμμάχων» για την τουρκική επιλογή.
Στο «κάδρο» πλέον έχουν μπει και όλες οι τουρκικές εταιρίες που θα εμπλακούν στη συμπαραγωγή, αφού πρόσφατα η αμερικανική Merill Lynch αρνήθηκε να είναι ανάδοχος στη διάθεση του 15% του μετοχικού κεφαλαίου της Aselsan στη διεθνή αγορά.
Οι Τούρκοι επιχείρησαν να δικαιολογήσουν την προμήθεια, υποστηρίζοντας ότι επρόκειτο για τη μοναδική υποψηφιότητα που δεσμευόταν στην πλήρη μεταφορά τεχνογνωσίας που πρωτίστως ενδιαφέρει την Τουρκία, ενώ και η οικονομική προσφορά δεν μπορούσε να αντιμετωπιστεί από τον ανταγωνισμό.
Προβάλλοντας το οικονομικό επιχείρημα, η Άγκυρα ζήτησε στις εταιρίες που συμμετείχαν στον διαγωνισμό να επανέλθουν καταθέτοντας νέες προσφορές, προδίδοντας την αγωνία της να βρει οδό απεμπλοκής.
Σε αυτό ακριβώς το σημείο όμως, κανείς δεν τους έκανε τη χάρη…
Σύμφωνα με δηλώσεις του ιθύνοντα νου της τουρκικής αμυντικής βιομηχανίας με αξίωμα υφυπουργού (SSM), Μουράντ Μπαγιάρ, στις 6 Δεκεμβρίου, καμία εταιρία δεν είχε επανέλθει καταθέτοντας νέα προσφορά, παρότι είχε διαφανεί – προσθέτουμε εμείς – τρικ που θα επέτρεπε στην κατασκευάστρια των Patriot, τη Raytheon να καταθέσει βελτιωμένη προσφορά.
Υποστηρίζοντας ότι το κινεζικό σύστημα δεν έχει αντιβαλλιστικές δυνατότητες, θα προσφερόταν στους Τούρκους υποβαθμισμένη έκδοση του συστήματος, κι αν κάποτε οι Τούρκοι επιθυμούσαν μελλοντικά να το αναβαθμίσουν θα έπρεπε να πληρώσουν ξεχωριστά.
Το μήνυμα είναι ξεκάθαρο και είναι άκρως πολιτικό:
Δεν κάναμε εμείς κάτι λάθος, εσείς δημιουργήσατε το πρόβλημα, εσείς και να το λύσετε.
Εσείς θέλετε να κάνετε δουλειά με μια εταιρία που τελεί υπό το καθεστώς κυρώσεων από τις Ηνωμένες Πολιτείες εξαιτίας συμβολαίων με το Ιράν και τη Βόρεια Κορέα…
Μα να ακυρώσει τον διαγωνισμό!
Το θέμα είναι όμως, ότι η πιθανότητα διατάραξης των σχέσεων με την Κίνα είναι σοβαρή, ενώ είναι μια χώρα στην οποία επενδύει ο Ερντογάν στην προσπάθεια να διασφαλίσει εναλλακτικές λύσεις για τη χώρα του που αντιμετωπίζει τη συγκεκαλυμμένη προς το παρόν οργή της Δύσης για τη στάση της σε μια σειρά ζητημάτων…
Υπάρχει βέβαια και εναλλακτική ανάγνωση.
Οι Κινέζοι θα πρέπει να ευγνωμονούν τον Ερντογάν, αφού η καταρχήν έστω επιλογή του συστήματος, αποτέλεσε μια πρώτης τάξεως διαφήμιση στη διεθνή αγορά για το δικό τους σύστημα και θα το αξιοποιήσουν.
Βέβαια, για διπλωματικούς λόγους, στο πλαίσιο της προσπάθειας να διαθέτουν «όπλα» στη διπλωματική τους «φαρέτρα», το πιθανότερο είναι ότι θα τους οδηγήσει στην έκφραση δυσαρέσκειας.
defence-point.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου