Πέμπτη 5 Μαρτίου 2015

Τουρκία: Σε νέο ιστορικό χαμηλό η λίρα με το βλέμμα στην κεντρική τράπεζα

n_63AAA3_1
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗ – Το τουρκικό νόμισμα, η λίρα, υποχώρησε σε νέο ιστορικό χαμηλό έναντι του δολαρίου την Τετάρτη καθώς οι πολιτικές πιέσεις στην κεντρική τράπεζα και οι προσδοκίες για μια πρώιμη μείωση των επιτοκίων τροφοδοτούν το selloff για έκτη διαδοχική ημέρα.



Το νόμισμα υποχώρησε κατά 0,5% στο 2,5494 έναντι του δολαρίου στις πρωινές συναλλαγές, διασπώντας το ιστορικό χαμηλό του 2,5394 που σημείωσε την Τρίτη καθώς τα τελευταία οικονομικά στοιχεία έδειξαν ότι ο ετήσιος πληθωρισμός ενισχύθηκε στο 7,55% το Φεβρουάριο από 7,24% τον Ιανουάριο.


Από τον περασμένο Ιανουάριο ο διοικητής της κεντρικής τράπεζας Erdem Basci πιέζεται από τον πρόεδρο Recep Tayyip Erdogan και την κυβέρνηση να μειώσει τα επιτόκια και να ενισχύσει την επιβραδυνόμενη ανάπτυξη της τουρκικής οικονομίας της οποίας το ΑΕΠ έχει φτάσει τα 820 δισ. δολ.


Οι φορείς χάραξης πολιτικής αναμένεται να συνεχίσουν τον κύκλο χαλάρωσης στη συνεδρίαση της 17ης Μαρτίου, επικαλούμενοι την βελτίωση του δομικού πληθωρισμού που επιβράδυνε στο 7,7% τον προηγούμενο μήνα από 8,6% τον Ιανουάριο για να μειώσει τα επιτόκια της για τρίτη συνεχή φορά. 

"Δεν θεωρούμε ότι η μεταβλητότητα – ιδίως στις συναλλαγματικές ισοτιμίες – είναι ανεξάρτητη από την τάση χαλάρωσης στη νομισματική πολιτική της κεντρικής τράπεζας της Τουρκίας", αναφέρουν σε σημερινό τους σημείωμα τους οι οικονομολόγοι της Finansbank AS στην Κωνσταντινούπολη.


"Έτσι, θεωρούμε ότι νέες μειώσεις των επιτοκίων μπορεί να οδηγήσουν σε περαιτέρω υποτίμηση του τουρκικής λίρας, κάτι που θα περιορίσει τελική την έκταση της αποκλιμάκωσης του πληθωρισμού στους δομικούς δείκτες καθώς και στον βασικό δείκτη τιμών καταναλωτή", προσθέτουν.

© Dow Jones Newswires

Δεν υπάρχουν σχόλια: