Τρίτη 31 Μαρτίου 2015

Ποιός είναι ο βασιλιάς των αιθέρων; Τουρκικά F-16 Vs. Συριακά MiG-25

_syrian_mig_efvcr
Είναι σε θέση εντός δευτερολέπτων να σκαρφαλώσουν πολλά χιλιόμετρα στον ουρανό. 

Αλλά: Εάν πρόκειται για μονομαχία ένας-εναντίον-ενός, είναι κρίσιμο ζήτημα ζωής-και-θανάτου σε ποιό μαχητικό κάθεται ο πιλότος.


Βίντεο που προέρχονται από τη Συρία αποκάλυψαν ότι ορισμένα από τα αεροσκάφη MiG-25 Foxbat της χώρας, έχουν τεθεί σε λειτουργία.
jvaxnkAAAs9

Σύμφωνα με αναλυτές, για την αντιμετώπιση του τουρκικών μαχητικών F-16.

Η Αραβική Πολεμική Αεροπορίας της Συρίας (SAAF) απέκτησε έναν άγνωστο αριθμό MiG-25 - ένα από τα ταχύτερα στρατιωτικά αεροσκάφη που αναπτύχθηκαν ποτέ - από τα τέλη του 1970, σε τέσσερις παραλλαγές: MiG-25P και MiG-25PD σε ρόλο αναχαίτισης (στη συνέχεια αναβαθμίστηκαν με το πρότυπο PD σε MiG-25PDS), MiG-25RB σε ρόλο βομβαρδισμού και αναγνώρισης, καθώς και MiG-25PU σε εκπαιδευτικό ρόλο.

Η SAAF πιστεύεται ότι είχε αποσύρει όλα τα MiG-25 μέχρι το 2011.

zzzzz-mig-25-syrian-dd
Αυτή η εντύπωση ενισχύεται από δορυφορικές εικόνες που δείχνουν πολλά MiG-25 στην ύπαιθρο, στην αεροπορική βάση Tiyas (επίσης γνωστή ως Τ4), αντί να είναι μέσα στα σέλτερ. Σύμφωνα με το IISS, πριν ξεσπάσει ο εμφύλιος, η Συρία διέθετε συνολικά 34 MiG-25, εκ των οποίων τα περισσότερα μη λειτουργικά.

Δορυφορικές εικόνες της στρατιωτικής βάσης που σύμφωνα με την βρετανική αμυντική επισκόπηση IHS Jane's Defence Weekly ελήφθησαν στις 3 Νοεμβρίου 2013 δείχνουν 28 MiG-25, η πλειοψηφία των οποίων βρίσκεται σε χώρους στάθμευσης γύρω από το διάδρομο, ενώ άλλα 12 έχουν ρυμουλκηθεί σε ερημικό χώρο, γεγονός που υποδηλώνει ότι είναι άχρηστα.
AAA___mig-25
Εικόνες που ελήφθησαν την 1η Ιανουαρίου 2014 δείχνουν ότι κανένα από τα 28 αεροσκάφη δεν κινήθηκε κατά τη διάρκεια των επόμενων δύο μηνών.

Παρ 'όλα αυτά, ένα βίντεο που κυκλοφόρησε μια ομάδα ανταρτών στις 8 Αυγούστου 2012 δείχνει κάποια MiG-25 που μπορεί να έχουν τεθεί σε λειτουργία στην αεροπορική βάση Tadmur, 60 χλμ. ανατολικά της Tiyas.

Το βίντεο έδειξε δύο φαινομενικά λειτουργικά MiG-25PD/PDS αναχαίτισης και ένα MiG-25PU εκπαίδευσης στην πίστα σε μία βάση η ομάδα προσδιορίστηκε ως Tadmur. Δεν φαίνονται αναγνωριστικά MiG-25RB στο βίντεο.

Αυτός ο ισχυρισμός επιβεβαιώθηκε από δύο βίντεο που κυκλοφόρησαν τον Μάρτιο του 2014, εκ των οποίων το ένα δείχνει ένα μοναχικό MiG-25 που πετά πάνω από την Uqayribat, μια πόλη 60 χιλιόμετρα βόρεια από την αεροπορική βάση Tiyas.
 1AAAnnd
Αν και δεν είναι σαφές ποια παραλλαγή MiG-25 μπορεί να δει κανείς στο βίντεο, η ομάδα που κυκλοφόρησε ένα από τα βίντεο ισχυρίστηκε ότι το αεροσκάφος που είδαν μόλις είχε επιστρέψει από μια αποστολή βομβαρδισμού, που σημαίνει ότι θα πρέπει να είναι ένα MiG-25RB, το οποίο έχει μια περιορισμένη - αν και ανακριβής - δυνατότητα χερσαίας επίθεσης.

Φαίνεται τώρα ότι η SAAF επισήμως ποτέ δεν απέσυρε τα MiG-25, με τα περισσότερα από αυτά απλά να είχαν ακινητοποιηθεί λόγω του καυσίμου που χρειάζονταν αλλού.

Καθώς τα Su-22, Su-24 και MiG-23 της SAAF χρησιμοποιούνται πολύ εντατικά στις επιχειρήσεις των τελευταίων δύο ετών, επίσης και λόγω των σποραδικών επιτυχιών από την αεράμυνα των ανταρτών, η SAAF χρησιμοποιεί ολοένα και περισσότερο λιγότερο κατάλληλα αεροσκάφη στον ρόλο αέρος-εδάφους, όπως τα MiG-23MF/ML, τα MiG-29 (βίντεο: επιθέσεις MiG-29 με το πυροβόλο) και τώρα ακόμη και τα MiG-25RB.

Είναι επίσης εύλογο ότι το MiG-25 επιστρέφει στους ουρανούς για να προστατεύσει τα υπόλοιπα αεροσκάφη της SAAF που πετούν κοντά στα σύνορα με την Τουρκία, στον απόηχο της κατάρριψης ενός συριακού MiG-23 από ένα τουρκικό F-16.

Το MiG-25PD/PDS αναχαίτισης οπλισμένο με πυραύλος R-40RD και R-40TD θα μπορούσε να κάνει την Τουρκική Πολεμική Αεροπορία να το σκεφτεί δύο φορές πριν εμπλακεί ξανά με τα αεροσκάφη της Συρίας, έχει υποστηρίξει με περισσή αισιοδοξία ο Stijn Mitzer στο Jane's.

Δεν υπάρχουν σχόλια: