Εμπνευσμένοι ορισμένοι στρατηγοί του Ελληνικού Στρατού από την αρματομαχία στην «Κοιλάδα των Δακρύων» στα υψώματα του Γκολάν στον πόλεμο του Γιόμ Κιπούρ το 1973, όταν η μήκους 37 χιλιομέτρων ισραηλινή τάφρος κατάφερε να ανακόψει την προέλαση των συριακών αρμάτων μάχης, αποφάσισαν να κατασκευάσουν ***μια αντίστοιχη αντιαρματική τάφρο στον Έβρο.
Σύμφωνα με δημοσιεύματα του τύπου της Αθήνας, μέχρι τον Οκτώβριο του 2014 είχε κατασκευαστεί περί το 65% της τάφρου στον Έβρο, περί τα 85 από τα 135 χιλιόμετρα. Για την ολοκλήρωση του έργου απαιτούνται επιπλέον 1.050.000 ευρώ, συμπεριλαμβανομένων 800.000 ευρώ για καύσιμα και 250.000 για ανταλλακτικά των οχημάτων του Μηχανικού του ΕΣ.
Η τάφρος θωρακίζει την Δυτική ή την Ανατολική Θράκη;
Ένας περίτεχνος τρόπος για να προωθηθεί ο Ελληνικός Στρατός στην Θράκη: το στρατιωτικό κοντσέπτο, το οποίο στην περίπτωση της άμυνας επιτρέπει την καταπολέμηση του εχθρού ήδη στο βάθος του δικού του χώρου.
Ήταν μια εκπληκτική, επιβλητική επίδειξη ισχύος του Ελληνικού Στρατού - 200 χιλιόμετρα δυτικά της Κωνσταντινούπολης.
Η άσκηση τακτικού επιπέδου «Νυχτερινή Αστραπή 2013», μια αποκλειστικά νυχτερική προέλαση, το κατόρθωμα των τεθωρακισμένων της XXIII ΤΘΤ - μέσα από τις φίλιες, και μέσα από τις εχθρικές γραμμές.
Το πρόβλημα της προστασίας των «εσωτερικών» συνόρων της Ελλάδος, στον Έβρο - το γεωγραφικό πλάτος της «ενδοχώρας», είναι πολύ μικρό για να ανταποκριθεί σε μια μεγάλης κλίμακας επίθεση από την Τουρκία.
Αυτές οι μικρές αποστάσεις στον Έβρο, ειδικά στην βόρεια περιοχή, δεν παρέχουν στις ΕΕΔ τη δυνατότητα να αναδιπλωθούν στην ενδοχώρα, όπως εξελίσσεται η επίθεση των Τούρκων, για να συντάξουν μια αποτελεσματική αντεπίθεση από τα βάθη του χώρου της φίλιας άμυνας.
Άλλωστε, η αντεπίθεση από την φίλια ενδοχώρα, ενέχει πάντα τον κίνδυνο να εκτεθεί, όπως πολλές υποδομές θα έχουν καταστραφεί λίγο νωρίτερα από τον εχθρό.
Λαμβάνοντας υπόψη αυτές τις παραμέτρους και την ανισορροπία των δυνάμεων στο θέατρο της Θράκης, η αμυντική ικανότητα των ΕΕΔ μετά από 3-4 μέρες θα μπορούσε να καταρρεύσει.
Η έννοια σε αυτή την έλλειψη του αμυντικού βάθους, θα μπορούσε να αντισταθμιστεί με την καταπολέμηση των εχθρικών στόχων στην «ενδοχώρα» του αντιπάλου.
Ο στόχος εδώ είναι η εξάλλειψη αυτών των εχθρικών δυνάμεων, που μετακινούνται για να ενισχύσουν την κύρια εχθρική προσπάθεια. H «Νυχτερινή Αστραπή» το 2013 ήταν μια επίδειξη ικανοτήτων κινητού πολέμου, εναντίον στόχων σε απόσταση έως 150 χιλιομέτρων.
Η αρχή του σχεδιασμού βασίζεται στην υπόθεση ότι οι επιτιθέμενοι Τούρκοι, σε διαδοχικά κύματα θα επιτίθονται εναντίον της προωθημένης άμυνας των ΕΕΔ.
Το μήνυμα των ΕΕΔ είναι πολύ απλό: Σε περίπτωση μιας σύγκρουσης, το πολεμικό θέατρο τοποθετείται από τα πρώτα λεπτά της αντιπαράθεσης ανατολικά του Έβρου - στην ενδοχώρα του εχθρού.
Πέντε οχήματα όπως το άνω μπορούν μέσα σε δύο ώρες, καλυπτόμενα από πυρά υποστήριξης, να καλύψουν την τάφρο σε μήκος περίπου 100 μέτρων.
Η Θράκη, στο σύνολό της, αναμένεται να αποτελέσει το θέατρο επιχειρήσεων εντός του οποίου θα εκδηλωθεί η τουρκική επίθεση σε ελληνική επικράτεια - αλλά και η ελληνική επίθεση εντός τουρικής επικράτειεας. Από καθαρά επιχειρησιακής άποψης αποτελεί ένα πεδίο αντιπαράθεσης όπου χαρακτηρίζεται από μεγάλη συγκέντρωση τεθωρακισμένων δυνάμεων και όπου βρίσκουν εφαρμογή οι θεωρίες του μηχανοκίνητου πολέμου.
Καθ’όλο το μήκος της ελληνοτουρκικής μεθορίου αντιπαρατίθενται δύο περίπου ισοδύναμοι στρατιωτικοί σχηματισμοί.
Εκπλήξεις όχι απλά δεν πρέπει να αποκλείονται αλλά πρέπει να αναμένονται καθώς η Ιστορία έχει διδάξει πως ένας έξυπνος αντίπαλος βρίσκει τρόπους να ξεπεράσει τυποποιημένες αντιλήψεις και παραδοχές όπως έδειξε και η γερμανική εκστρατεία στην Δύση τον Μάϊο του 1940 με το ευφυές σχέδιο του Μανστάϊν που αιφνιδίασε τους Γάλλους προσβάλλωντας τους στον θεωρητικά αδιάβατο υπό αρμάτων τομέα του Σεντάν.
Εν κατακλείδει,
αν πράγματι μια μέρα αυτό το αμυντικό έργο θα είναι σε θέση να αποδείξει την όποια του «αντιαρματική αξία», παραμένει μεταξύ των ανώτατων στρατιωτικών κύκλων ένα αναπάντητο ερώτημα, αλλά τουλάχιστον σε αυτό το σημείο η τάφρος με τα όποια οφέλη τοπικού κοινωνικο-οικονομικού χαρακτήρα, αλλά και στον ψυχολογικό τομέα, θωρακίζει αποτελεσματικά την Ελλάδα κυρίως από τις λαθρομεταναστευτικές ροές, οι οποίες και έχουν σχεδόν μηδενιστεί στα σημεία που το έργο έχει ολοκληρωθεί αυτή τη στιγμή, γεγονός τόσο σημαντικό, που θα μπορούσε να αποτελεί και αυτοτελή λόγο για την κατασκευή του.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου