Παρασκευή 6 Μαρτίου 2015

Πώς εξουδετερώθηκε τελευταία στιγμή το θερμό επεισόδιο που πήγαν να στήσουν οι Τούρκοι στο Αιγαίο

MONGOL_NAVY_666
ΟΙ ΚΑΘΟΡΙΣΤΙΚΕΣ ΚΙΝΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΑ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ ΚΑΙ ΑΜΥΝΑΣ

Ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Κοτζιάς, προέβη χθες σε μία πολύ σοβαρή αποκάλυψη.

Είπε πως οι Τούρκοι είχαν έτοιμη τη ΝΟΤΑΜ δέσμευσης και αμφισβήτησης του μισού Αιγαίου πριν από τις εκλογές της 25ης Ιανουαρίου και άφησε να εννοηθεί πως ήταν έτοιμοι να την χρησιμοποιήσουν προκειμένου να προκαλέσουν «θερμό επεισόδιο» δοκιμάζοντας την νέα κυβέρνηση στην Ελλάδα.

 
Η δήλωση του κ. Κοτζιά έρχεται σε συνέχεια των όσων είπε πρόσφατα σε συνέντευξη που παραχώρησε, πως φοβόνταν κρίση στο Αιγαίο στο διάστημα που ο ΣΥΡΙΖΑ κέρδισε τις εκλογές και μέχρι να ορκισθεί πρωθυπουργός ο Αλέξης Τσίπρας και αναλάβει καθήκοντα η νέα κυβέρνηση.


Και η χθεσινή αποκάλυψη έγινε επίσης στο πλαίσιο συζήτησης με δημοσιογράφους στο υπουργείο Εξωτερικών.

 
Είναι αλήθεια πως η Άγκυρα σε κάθε αλλαγή πολιτικού σκηνικού στην Ελλάδα προβαίνει σε επικίνδυνες προκλήσεις στο Αιγαίο «τεστάροντας» τις ανοχές και την πυγμή στα θέματα εξωτερικής πολιτικής της νέας κυβέρνησης. 


Η πλέον χαρακτηριστική περίπτωση ήταν αυτή των Ιμίων, όπου με τους χειρισμούς της η κυβέρνηση Σημίτη άνοιξε θέμα «γκρίζων ζωνών» στο Αιγαίο.

 
Τί συνέβη όμως και οι Τούρκοι καθυστέρησαν περίπου ένα μήνα για να δημοσιοποιήσουν τη ΝΟΤΑΜ με την οποία αμφισβήτησαν τα εθνικά χωρικά ύδατα, τον εθνικό εναέριο χώρο, ελληνικό έδαφος στη Λήμνο, γενικώς έκαναν κουρελόχαρτο όλο το διεθνές δίκαιο, αξιώνοντας να μετατρέψουν το μισό Αιγαίο σε ενεργό πεδίο βολής και μάλιστα μόνιμο;

 
Η απάντηση είναι πως η Άγκυρα δεν περίμενε τις ελληνικές αντιδράσεις. Από την πρώτη ημέρα ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς γνωρίζοντας τί σχεδίαζαν οι Τούρκοι, κινήθηκε διπλωματικά (δεν είναι της παρούσης να αναφέρουμε λεπτομέρειες) έχοντας συνεχείς επαφές με πρεσβευτές στην Ελλάδα αλλά και συνομιλίες στο εξωτερικό.

 
Την ίδια στιγμή ο Πάνος Καμμένος, ως υπουργός Εθνικής Άμυνας, δεν περίμενε την τουρκική πρόκληση, αλλά βγήκε μπροστά με τη μετάβασή του στα Ίμια δηλώνοντας πως η Ελλάδα δεν πρόκειται να δεχθεί αμφισβήτηση των κυριαρχικών της δικαιωμάτων και οι Ένοπλες Δυνάμεις είναι έτοιμες για κάθε ενδεχόμενο. 

 
Υπήρξε, δηλαδή, ένα συντονισμένο σχέδιο από πλευράς υπουργείων Εξωτερικών και Άμυνας, κάτι που έχουμε χρόνια να δούμε.

 
Οι κινήσεις αυτές «φρέναραν» την Τουρκία και όταν τελικώς αποφάσισε να προχωρήσει στην έκδοση της ΝΟΤΑΜ, το παιχνίδι το είχε ήδη χάσει.


Η Ελλάδα όμως και στην περίπτωση αυτή κινήθηκε πολύ πιο δυναμικά απ’ ότι θα ανέμενε η Άγκυρα, προχωρώντας σε έντονο διάβημα διαμαρτυρίας όχι μόνο προς αυτήν, αλλά στο ΝΑΤΟ, την Ε.Ε. και τον ICAO ζητώντας να λάβουν θέση για την εξόφθαλμη τουρκική πρόκληση.

 
Η Τουρκία αναγκάστηκε να ανακρούσει πρύμναν και να αποσύρει την παράνομη ΝΟΤΑΜ υπό και τις διεθνείς πιέσεις, αφού ξεπέρασε κάθε προηγούμενο αμφισβητώντας και ελληνικά εδάφη (Άγιο Ευστράτιο και Λήμνο). 


Κάποιοι μάλιστα μίλησαν και για «λάθος» στην Τουρκία, αλλά κανείς δεν είναι αφελής να πιστέψει όντως πως μία τέτοια εχθρική ενέργεια που μεθοδεύτηκε για «θερμό επεισόδιο» ήταν λάθος.

 
Η Άγκυρα προφανώς ήθελε να καταγράψει τις αντιδράσεις της νέας ελληνικής κυβέρνησης προκαλώντας τεχνητή ένταση στο Αιγαίο.

Και για να λέμε τα πράγματα με το όνομα τους, η πρόωρη συζήτηση από πλευράς υπουργείου Εξωτερικών για συζήτηση για ΜΟΕ (κάτι που επιβεβαίωσε χθες και ο κ. Κοτζιάς) ίσως έστειλαν λάθος μήνυμα στην απέναντι πλευρά. 
 
Κανείς, ωστόσο, δεν επαναπαύεται και δεν εφησυχάζει ιδίως στο υπουργείο Εθνικής Άμυνας και στις Ένοπλες Δυνάμεις που γνωρίζουν καλύτερα από τον καθένα την τουρκική απειλή.

Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr
 

Δεν υπάρχουν σχόλια: