Γράφει ο Χρήστος Βαλκάνιος
Ο Τουρκοκύπριος Πρόεδρος Μουσταφά Ακιντζί δήλωσε στην βρετανική εφημερίδα Guardian ότι, αυτό που δεν πρέπει να έχουμε είναι μία ακόμα απογοήτευση.
Πρέπει να είμαστε προσεκτικοί στο μήνυμα μας.
Πρέπει να έχουμε συμπόνια.
Όταν τους κοιτάζουμε και όταν μας κοιτάζουν είναι σημαντικό να μη βλέπουμε εχθρούς αλλά μελλοντικούς εταίρους.
Η πάροδος του χρόνου δε βοηθά μια λύση.
Όσο περνά ο χρόνος, τόσο η διαίρεση θεμελιώνεται.
Αυτό είναι ένα γεγονός που πρέπει να καταλάβουν όλοι, προσθέτει ο Τουρκοκύπριος ηγέτης, για τον οποίο η βρετανική εφημερίδα σχολιάζει ότι σε όλη του τη ζωή έχει εργαστεί για την ειρήνη.
Εξ ίσου ενδιαφέρουσες όμως είναι και οι δηλώσεις του Τουρκοκύπριου διαπραγματευτή Οζντίλ Ναμί, ο οποίος δηλώνει πως σε κάθε επίπεδο, οικονομικό, κοινωνικό, πολιτικό, είναι σαν (οι Τουρκοκύπριοι) να μην υπάρχουν.
Ο επικεφαλής του τουρκοκυπριακού εμπορικού επιμελητηρίου Φίκρι Τόρος σχολιάζει, ότι αισθάνεται πως ζει σε μία μη φυσιολογική χώρα, επισημαίνοντας πως τα δίκτυα τηλεφωνίας δεν είναι συνδεδεμένα με την υπόλοιπη Κύπρο.
Η Τουρκοκύπρια δημοσιογράφος Έσρα Αϊγκίν περιγράφει πως πολλοί Τουρκοκύπριοι μεταβαίνουν συχνά στην ελεύθερη Κύπρο, μεταξύ άλλων για τη νυχτερινή διασκέδαση και τις παραλίες.
Οι Τουρκοκύπριοι, λέει, δε βλέπουμε κανένα μέλλον σε αυτή την κατάσταση.
Το ‘κράτος’ που ανακηρύχθηκε με το επιχείρημα ότι θα αναγνωριστεί δεν έχει αναγνωριστεί και δε θα συμβεί ποτέ αυτό.
Είναι προφανές ότι δε θα μπορέσουμε ποτέ να σταθούμε στα πόδια μας ή να έχουμε λόγο στο πώς κυβερνάται η χώρα αν δεν έχουμε λύση.
Η ίδια συμπληρώνει πως έχει την αίσθηση ότι οι Τουρκοκύπριοι επικρίνονται από την Τουρκία όχι μόνο ως μη αρκετά Τούρκοι, αλλά πλέον και ως μη αρκετά θρήσκοι.
Η δημοσιογράφος του Guardian σχολιάζει επ’ αυτού ότι η ισλαμοποίηση μιας κοσμικής κοινωνίας όπως η τουρκοκυπριακή, υπό τη μορφή υποχρεωτικών θρησκευτικών μαθημάτων και ανέγερση τεμενών, έχει ενισχύσει την αίσθηση ότι ο χρόνος τελειώνει.
Υπάρχει μια αίσθηση ότι (το 1974) η Τουρκία ήρθε και μας βοήθησε, αλλά έκτοτε θέλει να πληρώνουμε.
Αυτό που θέλουμε είναι να ξαναποκτήσουμε την αξιοπρέπειά μας, καταλήγει η Έσρα Αϊγκίν.
Φαίνεται ξεκάθαρα πλέον ότι η επιλογή που βρίσκεται ενώπιον των Τ/Κ είναι είτε να αφομοιωθούν στην Τουρκία, η οποία υπό τον Π/Θ Ερντογάν ολοένα και περισσότερο απομακρύνεται από την ΕΕ, τα ανθρώπινα δικαιώματα και τη δημοκρατία, είτε να καταλήξουν σε συμφωνία με τους Ε/Κ και να έχουν τη θέση τους εντός ενός κράτους-μέλους της ΕΕ.
Ενθαρρυντικό είναι το σχόλιο της Cyprus mail ότι, είναι αισθητή μια αλλαγή στο βόρειο τμήμα, όπου οι Τ/Κ αντιλαμβάνονται πως βρίσκονται κοντά σε μια σημαντική εξέλιξη, ενώ σύμφωνα με εκτίμηση της ανθρωπολόγου Rebecca Bryant, ο Ακιντζί εξελέγη όχι μόνο για να προωθήσει τη λύση ομοσπονδίας για το Κυπριακό, αλλά πρωτίστως για να προστατέψει τους συμπατριώτες του, όχι από τους Ε/Κ ούτε από τη διεθνή κοινότητα, αλλά από τον κηδεμόνα και τον υποτιθέμενο προστάτη τους, την Τουρκία, η οποία υπό τον Π/Θ Ερντογάν διολισθαίνει στην πλήρη ισλαμοποίηση της κοινωνίας.
Σύμφωνα με ανάλυση μας στο pentapostagma.gr, το ενδεχόμενο επίτευξης συμφωνίας για τη λύση του Κυπριακού, με τον μετριοπαθή Μουσταφά Ακιντζί στην Προεδρία των Τ/Κ, αλλά και το όλο κλίμα όπως διαμορφώνεται, δημιουργεί ελπίδες ότι είναι πιο κοντά από ποτέ στην πολύπαθη Κύπρο.
Σε κάθε περίπτωση πάντως οι εξελίξεις ειδικά στα κατεχόμενα θα είναι ραγδαίες, ο κόσμος φαίνεται να αντιδρά στην απόλυτη κηδεμονία της Τουρκίας, η οποία βέβαια από την πλευρά της θα προβάλλει τεράστια εμπόδια, τόσο στην διαπραγμάτευση όσο και στο εσωτερικό των κατεχομένων.
Εδώ θα πρέπει να τονίσουμε ότι η φυσική ασφάλεια του Ακιντζί θα πρέπει να προσεχθεί ιδιαίτερα.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου