Τη διαφορετική αντιμετώπιση -κατά την επεξεργασία των απαντητικών μέτρων της Ρωσίας στις κυρώσεις της Ε.Ε.- χωρών με τις οποίες έχουν διαμορφωθεί καλές οικονομικές και πολιτικές σχέσεις πρότεινε την Τετάρτη η πρόεδρος του Συμβουλίου της Ομοσπονδίας (Ανω Βουλή) της Ρωσίας, Βαλεντίνα Ματβιένκο.
Αναφέρθηκε, ειδικότερα, σύμφωνα με το πρακτορείο ΤΑΣΣ, σε Ουγγαρία, Ελλάδα και Κύπρο, με τις οποίες, όπως είπε, όχι μόνο υπάρχουν καλές σχέσεις, αλλά και δραστήρια τάσσονται κατά της πολιτικής των κυρώσεων.
«Τέτοια κράτη πρέπει να τα στηρίξουμε», επισήμανε.
Είχε προηγηθεί η εντολή του ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν για την παράταση έως τον Ιούνιο του 2016 του εμπάργκο που έχει επιβάλει η Μόσχα στα περισσότερα από τα προϊόντα τροφίμων που προέρχονται από τις δυτικές χώρες, ως απάντηση στις οικονομικές κυρώσεις που οι τελευταίες έχουν επιβάλει σε βάρος της.
«Παρατείνουμε τα μέτρα αντιποίνων μας για έναν χρόνο αρχίζοντας από σήμερα», δήλωσε ο Πούτιν, σύμφωνα με ανακοίνωση που εκδόθηκε από το Κρεμλίνο, αφού η ρωσική κυβέρνηση απευθύνθηκε σ' αυτόν σχετικά με το θέμα.
Η ΕΕ παρέτεινε χθες, Τρίτη, έως το τέλος Ιανουαρίου του 2016 τις βαριές οικονομικές κυρώσεις που επιβάλλει στη Ρωσία για τον ρόλο της στη σύγκρουση στην Ουκρανία.
Το ρωσικό μέτρο, βάσει του οποίου απαγορεύονται οι περισσότερες εισαγωγές τροφίμων από τις ΗΠΑ, την ΕΕ, την Αυστραλία, τον Καναδά και τη Νορβηγία, αναμενόταν να παραταθεί για έξι μήνες αρχίζοντας από τις αρχές Αυγούστου.
Ο ρώσος πρόεδρος δήλωσε επίσης πως η Ρωσία δεν θα προσφέρει στην Ουκρανία την έκπτωση στην τιμή του αερίου που της προσέφερε άλλοτε.
Μερικές ημέρες πριν η Ρωσία, η Ουκρανία και η ΕΕ συναντηθούν για άλλον έναν γύρο συνομιλιών για το αέριο, ο Πούτιν υπογράμμισε πως η τιμή του αερίου για την Ουκρανία θα πρέπει να ευθυγραμμισθεί με την τιμή που πληρώνουν χώρες όπως η Πολωνία.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου