Το φυσικό του περιβάλλον αυτό τον δανειστών επέλεξε για άλλη μια φορά ο Στ.Θεοδωράκης και συνέφαγε με τέσσερις πρωθυπουργούς τους. Φυσικά όταν τους είπε όλα όσα ήταν ευχάριστα στα αυτιά τους τον χειροκρότησαν.
Είναι σαφές ότι οι δανειστές προσπαθούν να δώσουν στο Ποτάμι "πόντους" στο εγχώριο πολιτικό σκηνικό.
Σε δείπνο κορυφής το οποίο οργάνωσαν στις Βρυξέλλες ο Πρωθυπουργός του Βελγίου Σαρλ Μισέλ και ο Γκι Φέρχοφσταντ, πρόεδρος των Φιλελεύθερων και Δημοκρατών (ΑLDE), παρακάθισε το βράδυ της Τετάρτης, ο Σταύρος Θεοδωράκης.
Στο δείπνο, στο οποίο καλεσμένοι ήταν οι Πρωθυπουργοί της Ολλανδίας, της Φινλανδίας, του Λουξεμβούργου, της Εσθονίας καθώς και άλλοι σημαντικοί Ευρωπαίοι παράγοντες όπως ο Αντιπρόεδρος της Τσεχίας, ο Ιταλός πρώην υπουργός της κυβέρνησης του Ρομάνο Πρόντι και πρώην Δήμαρχος της Ρώμης Φρανσέσκο Ρουτέλο, ο ηγέτης των Ισπανών Ciudadanos, Άλμπερτ Ριβέρα, ο Γάλλος πρώην υπουργός και ηγέτης του κεντρώου Δημοκρατικού Κινήματος της Γαλλίας, Φρανσουά Μπαϊρού καθώς και ηγέτες παρατάξεων από την Ιρλανδία, την Πορτογαλία, την Πολωνία και την Φινλανδία δόθηκε η δυνατότητα στον Σταύρο Θεοδωράκη να αναπτύξει τις βασικές αρχές του Ποταμιού για την προσπάθεια αλλαγής της Ε.Ε.
Ο επικεφαλής του Ποταμιού είπε ανάμεσα σε άλλα ότι η Ε.Ε. πρέπει να ασχοληθεί σοβαρά με το θέμα της νεανικής ανεργίας ώστε να βρεθεί ένας τρόπος να ενισχύονται οι νέοι άνεργοι και να μην αναγκάζονται να είναι επαίτες στις χώρες τους.
Ανέπτυξε ακόμη το μεταναστευτικό ζήτημα εξηγώντας ότι θα πρέπει να υπάρξει μια ευρωπαϊκή πολιτική μετανάστευσης, τόσο για να λύνει τα προβλήματα που αρχίζουν να δημιουργούνται στις κοινωνίες του ευρωπαϊκού νότου, όσο και για να δείξει η Ευρώπη την αλληλεγγύη της στους δοκιμαζόμενους λαούς που αναγκάζονται να μεταναστεύουν ή να αναζητούν τον δρόμο της προσφυγιάς.
Σε σχέση με την προσπάθεια της χώρας για την επίτευξη συμφωνίας, ο Σταύρος Θεοδωράκης είπε ότι η Ελλάδα ήταν και είναι δέσμια λαϊκισμών. «Για χρόνια είχα είχαμε δεξιούς λαϊκισμούς. Τώρα ήρθε η ώρα του αριστερού λαϊκισμού να περιπλέξει τα πράγματα», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Όπως εξήγησε στους συνομιλητές του, το Ποτάμι, σε περίπτωση που υπάρξει συμφωνία, θα προσπαθήσει με συγκεκριμένες προτάσεις να βελτιώσει τμήματά της και να δημιουργήσει στη χώρα μια αναπτυξιακή πολιτική.
«Οι λαοί της Ευρώπης», όπως είπε χαρακτηριστικά, «πρέπει με σχέδιο να φύγουν από τις πολιτικές της λιτότητας, αλλά και τις πολιτικές που δημιουργούν περισσότερο πλούτο για τους πλούσιους και προσθέτουν φτώχεια στους φτωχούς».
Η τοποθέτηση του επικεφαλής του Ποταμιού έγινε δεκτή με παρατεταμένο χειροκρότημα των συνδαιτυμόνων ενώ ο Γκι Φέρχοφσταντ σχολίασε έχοντας τη συγκατάθεση των Πρωθυπουργών που τον περιτριγύριζαν, ότι είναι σημαντικό πως η Ελλάδα διαθέτει πλέον μια σοβαρή πολιτική φωνή.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου