Πέμπτη 23 Φεβρουαρίου 2017

Σε εξέλιξη τουρκική επιχείρηση »Βαριοπούλα» στα Ίμια (upd)

turkishblackhawk7089
του Ανδρέα Μουντζουρούλια 
(Νεότερη ενημέρωση)

Σε εξέλιξη βρίσκεται  σχέδιο »Βαριοπούλα» στα Ίμια, καθώς οι Τούρκοι διόρθωσαν τα ρεπορτάζ τους, αναφέροντας ότι το ελικόπτερο εκτέλεσε χαμηλές πτήσεις επάνω από τις ελληνικές βραχονησίδες. 


Μετέτρεψαν δηλαδή τις «χαμηλές πτήσεις» σε…»πτώση».

Στις αρχικές αναφορές τους, το ελικόπτερο τη τουρκικής ακτοφυλακής έχασε ύψος και συνετρίβη στην θάλασσα. 


Όμως, κάτι τέτοιο ουδέποτε συνέβη, όπως διαβεβαίωναν από την πρώτη στιγμή το Κέντρο Επιχειρήσεων του ελληνικού Υπ. Άμυνας όσο και του Λιμενικού.

Βέβαια ένα τέτοιο λάθος προκαλεί ιδιαίτερη ανησυχία, καθώς οι Τούρκοι ήθελαν να προκαλέσουν την Ελλάδα και να δουν ποια ακριβώς θα ήταν η αντίδρασή μας.

Το ελικόπτερο ήταν της τουρκικής Ακτοφυλακής, ένα ΑΒ 412 παρόμοιου τύπου με το ΑΒ 212 του ΠΝ 21 που είχε πέσει το 1999.

Σύμφωνα με όσα επικαλούνται τουρκικά ΜΜΕ, «το ελικόπτερο εκτέλεσε χαμηλή πτήση πάνω από τα Ίμια στις 15.30 ώρα Τουρκίας (14.30 ώρα Ελλαδας) για 15 λεπτά», με κάποια μέσα να κάνουν λόγο για «δύο εξορμήσεις».

Στα ρεπορτάζ τους αναφέρουν ακόμη ότι «μπροστά από τα Ίμια έκανε περιπολία ένα σκάφος της τουρκικής ακτοφυλακής και άλλα δύο έκαναν περιπολία από απόσταση ενός ναυτικού μιλίου από τα Ίμια.
Τα ελληνικά σκάφη παρακολουθύσαν από την Λέρο και την Καλόλιμνο τις κινήσεις του τουρκικού ελικοπτέρου και των τουρκικών σκαφών».

Οπως μεταδίδει η τουρκική φιλοκυβερνητική εφημερίδα Yeni Safak, ελικόπτερο πραγματοποίησε χαμηλή κοντά στα Ίμια και παρέμεινε στην περιοχή για περίπου πέντε λεπτά.

Η εφημερίδα αναφέρει πως οι περιπολίες της Ακτοφυλακής συνεχίζονται εντατικά κοντά στα Ίμια, λόγω του ότι συμπληρώθηκαν πριν λίγες εβδομάδες 21 χρόνια από την κρίση του 1996.

Το σχέδιο με την κωδική ονομασία «Βαριοπούλα», προέβλεπε την τοποθέτηση εκρηκτικών σε τζαμί, την κατάρριψη αεροσκάφους της τουρκικής πολεμικής αεροπορίας με τον ισχυρισμό πως καταρρίφθηκε από την Ελλάδα με τελικό στόχο ελληνοτουρκικής έντασης.

Οι τούρκοι στρατηγοί είχαν καταστρώσει σχέδιο και της κατάληψης της περιοχής του Βόρειου Εβρου!
Το τελικό στάδιο αυτού του σχεδίου προέβλεπε πως λόγω της μεγάλης αναταραχής αυτών των γεγονότων, θα ανατρέπονταν ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και η κυβέρνηση του που είχε έρθει στην εξουσία το Νοέμβριο του 2002.

Στο πλαίσιο της δίκης της Βαριοπούλας κατηγορούνται 365 απόστρατοι και εν ενεργεία αξιωματικοί και πολλοί απόστρατοι αξιωματικοί.
(17:15)

Oι Τούρκοι διαδίδουν πως το ελικόπτερο καττερίφθη από ελληνικά πυρά, σύμφωνα όμως με πηγές από το ΓΕΕΘΑ κάτι τέτοιο δεν ισχύει και απορρίπτουν αυτό το σενάριο. Το ελικόπτερο ανήκει στην τουρκική ακτοφυλακή και πραγματοποιούσε χαμηλές πτήσεις στην περιοχή κοντά στα Ίμια.

Τουρκικά ΜΜΕ μεταδίδουν ότι ελικόπτερο τη τουρκικής ακτοφυλακής πραγματοποίησε χαμηλές πτήσεις πάνω από τις βραχονησίδες των Ιμίων.
Σύμφωνα με τις πληροφορίες που μεταδίδουν τα τουρκικά ΜΜΕ το ελικόπτερο έχει πέσει σε διεθνή ύδατα και έχουν σπεύσει τουρκικά και ελληνικά μέσα διάσωσης.



Δείτε δημοσιεύματα από την Τουρκία για το θέμα





Δεν υπάρχουν σχόλια: