Η Κύπρος παραχωρεί λιμάνι το οποίο τίθεται πλέον υπό Ισραηλινό έλεγχο! 


Αυτό αναφέρουν οι τελευταίες πληροφορίες από Κυπριακές πηγές *** επιβεβαιώνοντας παλαιότερο άρθρο του ΠΕΝΤΑΠΟΣΤΑΓΜΑ.

Το Ισραήλ «πατά” πλέον Κύπρο με πρόσχημα «ανθρωπιστική βοήθεια” και με εκτεταμένες αρμοδιότητες. Το σίγουρο είναι πως θα μεταφερθούν ισχυρές ισραηλινές δυνάμεις στην περιοχή.
Σημειώνεται ότι η ισραηλινή πλευρά κάνει λόγο για «συμφωνία μεταξύ Ισραήλ και Αιγύπτου» και πιθανώς και με την Κύπρο που αφορά την Χαμάς. Στο βάθος όμως αφορά, την Τουρκία και τα ενεργειακά αποθέματα!

Φαίνεται να επιβεβαιώνονται εκτιμήσεις αναφορικά με την «πλωτή αποβάθρα ελέγχου” εντός Κύπρου, προς έλεγχο και παράδοση εφοδίων στην Γάζα. Στην συμφωνία προβλέπεται ισραηλινός λιμενίσκος στην Κύπρο .

Φαίνεται πως ο Δρ. Γαβριήλ Χαρίτος επιβεβαιώνεται στις προβλέψεις του, όπως αυτές καταγράφησαν σε άρθρο του στην εφημερίδα «Φιλελεύθερος» στις 28/6, αναφορικά με την χρήση κυπριακού λιμένος, υπό ισραηλινό έλεγχο, ορθότερα περιγραφόμενη ως «πλωτή αποβάθρα ελέγχου», δια της οποίας θα διοχετεύονται εμπορεύματα και ανθρωπιστικό υλικό προς την Γάζα, η οποία τελεί υπό μακροχρόνιο ισραηλινό ναυτικό αποκλεισμό.

Εξάλλου, σύμφωνα με την Ισραηλινή κρατική ραδιοτηλεόραση (13:55), μόλις επιβεβαιώθηκε ότι ο αρχηγός των αιγυπτιακών μυστικών υπηρεσιών συναντήθηκε σήμερα με τον ισραηλινό ομόλογο του στο Τελ Αβιβ για την επικείμενη συμφωνία κατάπαυσης του πυρός.
 
 
Έτσι σύμφωνα με ΜΜΕ του Λιβάνου, ραδιοφωνικό σταθμό αλλά και το κανάλι Al-Mayadin, φαίνεται πως εν τέλει επετεύχθη ένα πλαίσιο συμφωνίας για καταύαση του πυρός, μακράς μάλιστα διαρκείας, μεταξύ του Ισραήλ και της Χαμάς, η οποία ελέγχει της Λωρίδα της Γάζας.

Συγκεκριμένα, το λιβανικό κανάλι αναφέρει ότι στο πλαίσιο αυτό έχει συμφωνηθεί και η μεταφορά εμπορευμάτων και ανθρωπιστικού υλικού στη Γάζα μέσω λιμανιού στην Κύπρο «που θα τελει υπό ισραηλινό έλεγχο» .

Επίσημη επιβεβαίωση από πλευράς Χαμας ή Ισραήλ δεν υπάρχει – αν και ο σχολιασμος από ισραηλινά ΜΜΕ για το θέμα του κυπριακού λιμανιού αρχίζει να αποκτά χαρακτηριστικά ακόμα και εσωκυβερνητικής αντιπαράθεσης καθώς γίνεται λόγος για το ποιος πολιτικός στην κυβέρνηση εν τέλει θα επωφεληθεί από αυτόν τον όρο, όπως φερειπείν ποιος το επρότεινε πρώτος, αν ήταν δηλαδή πρόταση του ΥΠΑΜ Άβιγκτνορ Λίμπερμαν ή του Υπουργού Ενέργειας Γιουβάλ Στάινιτς.

Τα κύρια σημεία της συμφωνίας

– Η συμφωνία θα έχει ισχύ ενός έτους
 
– Θεσπίζεται θαλάσσια σύνδεση της Γαζας με λιμάνι της Κύπρου , κατά τροπον ώστε η μεταφορά εμπορευμάτων και ανθρωπιστικού υλικού θα τίθεται υπό ισραηλινό έλεγχο ασφαλείας .
– Η Αίγυπτος και το Καταρ θα αναλάβουν την αποπληρωμή των δεδουλευμένων αλλά και τους μισθούς τους δημοσίων υπαλλήλων στη Γάζα κατά τη διάρκεια ισχύος της συμφωνίας
– Η Αίγυπτος και το Καταρ θα καλύψουν το κόστος του ηλεκτρικού ρεύματος που θα καταναλώνεται στη Γάζα

Δηλώσεις Ισραηλινού αξιωματούχου για παραχώρηση λιμένα στην Κύπρο

Ισραηλινός αξιωματούχος δήλωσε στο ισραηλινό κρατικό ραδιόφωνο ότι εκτιμά πως η συμφωνία θα πρέπει να συμπεριλαμβάνει την επιστροφή των σορών Ισραηλινών στρατιωτών ως επίσης και Ισραηλινών στρατιωτών οι οποίοι κρατούνται αιχμάλωτοι στη Γάζα.

Σε ο,τι αφορά το κυπριακό λιμάνι (που ακόμα δεν έχει ανακοινωθεί ποιο θα είναι ακριβώς) ο Ισραηλινός αξιωματούχος εξέφρασε αμφιβολίες το κατά πόσον η κυπριακή κυβέρνηση θα αποδεχθεί τους όρους που προτείνουν οι Ισραηλινοί όσον αφορά τις αρμοδιότητες που επιθυμούν να έχουν επί κυπριακού εδάφους. ( σσ ουσιαστικά η Κύπρος θα αποδεχτεί λόγω και τουρκικής απειλής)

Προφανώς αυτές είναι και τα τελευταία σημεία που θα πρέπει να «κλείσουν» προτού υπογράφει η συμφωνία-πακέτο μεταξύ του Ισραήλ και της Χαμάς.

Σημειώνεται ότι η ισραηλινή πλευρά επιμένει να κάνει λόγο για «συμφωνία μεταξύ Ισραήλ και Αιγύπτου» (και πιθανώς και με την Κύπρο) και όχι για «απευθείας συμφωνία μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς», καθότι κάτι τέτοιο θα εκλαμβάνονται ως αναγνώριση της Χαμάς φέρουσα πολιτική εξουσία – ενώ επισημως και εκ μέρους της διεθνούς κοινότητας χαρακτηρίζεται ως τρομοκρατική οργάνωση.

Διαμεσολάβηση Αιγύπτου και Κατάρ για επίτευξη της συμφωνίας

Στο πλαίσιο της φημολογούμενης αυτής συμφωνίας κυρίαρχο ρόλο εξάλλου έχουν διαδραματίσει η Αίγυπτος και το Κατάρ, χώρες οι οποίες μεταξύ άλλων αναλαμβάνουν να αποπληρώσουν τα δεδουλευμένα αλλά και τους μισθούς τους δημοσίων υπαλλήλων στη Γάζα κατά τη διάρκεια ισχύος της συμφωνίας, με τις δύο χώρες να προβλέπεται πως θα καλύψουν το κόστος του ηλεκτρικού ρεύματος που θα καταναλώνεται στη Γάζα.

Τι είχε προηγηθεί

Σύμφωνα με το Κανάλι 2 του Ισραήλ, ο υπουργός άμυνας Άβιγκντορ Λίμπερμαν έχει καταρτίσει σχέδιο για δημιουργία λιμενίσκου στη Κύπρο ώστε να εξυπηρετείται η μεταφορά αγαθών στη Γάζα. Το σχέδιο διέρρευσε μετά από συνάντηση των απεσταλμένων των ΗΠΑ Τζέισον Γκρίνμπλατ κσι Τζειριντ Κούσνερ με τον πρωθυπουργό Βενιαμίν Νετανιάχου στην οποία συζητήθηκαν μέτρα για παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα.

Σύμφωνα με τις ισραηλινές πηγές στο λιμάνι που θα κατασκευαστεί στη Κύπρο θα υπάρχει προβλήτα την οποία θα μπορούν να προσεγγίζουν εμπορικά πλοία που μεταφέρουν εμπορεύματα με προορισμό τη Γάζα. Τα εμπορεύματα θα ελέγχονται από Ισραηλινούς ώστε να διασφαλιστεί ότι δεν θα περνούν όπλα και πυρομαχικά σε περιοχές που ελέγχει η Χαμάς.

Μετά του ελέγχους τα εμπορεύματα θα μπορούν να μεταφέρονται με πλοίο στη Γάζα η οποία είναι αποκλεισμένη από το Ισραήλ. Σύμφωνα πάντα με το κανάλι 2, του Ισραήλ, το σχέδιο για δημιουργία του λιμανιού έχει συμφωνηθεί μεταξύ του Ισραηλινού και του Κύπριου υπουργού Άμυνας Λίμπερμαν και Αγγελίδη κατά την πρόσφατη τριμερή συνάντηση των υπουργών άμυνας Ελλάδας, Κύπρου, Ισραήλ στη Λάρνακα. Αναμένεται σε τρεις μήνες να είναι έτοιμα τα σχετικά σχέδια για την περιοχή που θα γίνει το λιμάνι.,

Στις προσπάθειες αναμένεται να εμπλακούν και οι ΗΠΑ.
Δείτε και το σχετικό post του Δρ. Χαρίτου: