Δευτέρα 27 Αυγούστου 2018

ΠΟΣΟΙ ΤΟΥΡΚΟΙ ΑΞΙΩΜΑΤΙΚΟΙ «ΚΡΥΒΟΝΤΑΙ» ΑΠΟ ΤΟ ΚΑΘΕΣΤΩΣ ΚΑΙ…ΠΟΥ;;;

Γράφει ο Νίκος Χειλαδάκης
Αυτή η φράση κυκλοφορεί συχνά στην Τουρκία : Yunan adalarında aranıyorlar = Αναζητούνται στα ελληνικά νησιά.


Ένα από τα σημαντικότερα ζητήματα μετά το αποτυχόν πραξικόπημα του 2016 είναι οι διωκόμενοι αξιωματικοί καθώς πολλοί στρατιωτικοί βαθμοφόροι αναφέρεται ότι ακόμα και σήμερα κρύβονται σε άγνωστα μέρη, συχνά με τις οικογένειες τους, ενώ άλλοι να έχουν κυριολεκτικά δραπετεύσει από τις μονάδες τους και να αναζητούνται από τις δυνάμεις ασφαλείας της αστυνομίας και της Στρατοχωροφυλακής.

Όπως έκανε γνωστό η τουρκική εφημερίδα Sabah, άγνωστος αριθμός αξιωματικών-πραξικοπηματιών που βρίσκονταν σε απομόνωση στο στρατιωτικό νοσοκομείο Gülhane, δραπέτευσαν και αναζητούνται από τις δυνάμεις ασφαλείας. Ανάμεσα τους ο συνταγματάρχης Πεζικού, Sadık K και ο ταγματάρχης Στρατοχωροφυλακής, İsmaıl D.

 


Παράλληλα και σε άλλες μονάδες του Στρατού, αλλά και του Ναυτικού και της Αεροπορίας στις ακτές του Αιγαίου και της Μεσογείου, αναφέρθηκαν αλλεπάλληλες εξαφανίσεις -δραπετεύσεις στρατιωτικών που αναζητούνται με την κατηγορία της συμμετοχής τους στο πραξικόπημα.

Οι τουρκικές αρχές αναζητούν ακόμη περί τους 20-25 άνδρες της επίλεκτης ομάδας των κομάντος «Μπορντό Μπερελί» που συμμετείχαν στο σχέδιο σύλληψης ή εκτέλεσης του Ερντογάν το βράδυ της περασμένης Παρασκευής ενώ αυτός βρίσκονταν σε ξενοδοχείο της Μαρμαρίδας. Εκτιμάται επίσης πώς με τα 2 από τα 42 συνολικά ελικόπτερα που λείπουν από τα στρατόπεδα της Τουρκίας διαφεύγουν οι συγκεκριμένοι άνδρες.

Το συγκεκριμένο αυτό γεγονός αυτό προκαλεί ανησυχία στις ελληνικές στρατιωτικές αρχές, οι οποίες παρακολουθούν με ιδιαίτερη προσοχή τις εξελίξεις και αυτό γιατί οι «Μπορντό Μπερελί» μπορούν να «διεισδύσουν» απέναντι στην Κω ή σε κάποιο άλλο νησί αναζητώντας καταφύγιο.

Αλλά γενικότερα δημιουργείται τεράστιο πρόβλημα με όλους αυτούς τους φυγάδες, πολλοί απ τους οποίους όπως αναφέρεται θα επιδιώξουν να διαφύγουν από την Τουρκία καθώς απειλείται η ζωή τους και να περάσουν στην Ελλάδα, ενώ κάποιος αριθμός αναμένεται να διαφύγει στις περιοχές που ελέγχουν οι Κούρδoi.

ΝΙΚΟΣ ΧΕΙΛΑΔΑΚΗΣ
Δημοσιογράφος-Συγγραφέας-Τουρκολόγος
www.nikosxeiladakis.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: