Τετάρτη 22 Αυγούστου 2018

ΑΝΑΦΛΕΞΗ...!!! ΕΛΑ ρε Γκρίζε Λύκε αν έχεις άντερα να στα φάμε κι αυτά... ΜΕ ΝΕΟ 22 μας απειλούν οι τούρκοι και ο Μπαχτελί...!!!

Εκ νέου ανάφλεξη στις ελληνοτουρκικές σχέσεις μετά από την οριστική απόφαση για χορήγηση ασύλου στον Τούρκο πιλότο. Σφοδρές αντιδράσεις από τον πολιτικό κόσμο της Τουρκίας, εθνικιστικό παραλήρημα από τους ακροδεξιούς Τούρκους και απειλές για νέο 1922, πρωταγωνιστούν στη τουρκική ρητορική.




Είναι σίγουρο πως θα στηθεί ένα νέο σκηνικό έντασης σε Αιγαίο και Κύπρο καθώς το ζήτημα των ”8” παραμένει εμπόδιο στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, ενώ, σύμφωνα με το τουρκικό ΥΠΕΞ, η ελληνική πολιτική προσβάλλει το τουρκικό έθνος.



Μεγάλες διαστάσεις λαμβάνει στην Τουρκία η απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας, με την οποία εγκρίθηκε οριστικά η χορήγηση ασύλου στον Τούρκο πιλότο Σουλεϊμάν Οζκαϊνακτζί, με πολιτικούς και όχι μόνο φορείς της γείτονος να καταφέρονται εναντίον της χώρας μας, υπογραμμίζοντας μάλιστα ότι αυτή η εξέλιξη θα έχει αρνητικό αντίκτυπο στις ελληνοτουρκικές σχέσεις.



Μετά την επίθεση του εκπροσώπου Τύπου του Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης της Τουρκίας, Ομέρ Τσελίκ, τη σκυτάλη πήρε ο Εκπρόσωπος της Προεδρίας της Δημοκρατίας Ibrahim Kalin, ο οποίος ανέφερε δηκτικά ότι «με την απόφαση του δικαστηρίου η Ελλάδα έδειξε ότι είναι μια ασφαλής χώρα για τους πραξικοπηματίες και τους τρομοκράτες. Αυτή η σκανδαλώδης απόφαση πρέπει να απορριφθεί και να καταδικαστεί από όλους, συμπεριλαμβανομένου και της Ευρωπαϊκής Ένωσης».


Το τουρκικό Υπουργείο Εξωτερικών σε ανακοίνωση του αναφέρει πως «η απόφαση αυτή είναι αντίθετη με τις διεθνείς υποχρεώσεις καταπολέμησης της τρομοκρατίας, ενώ παραβιάζει τη Σύμβαση της Γενεύης του 1951 για το καθεστώς των προσφύγων.
 
 
Η Ελλάδα, απορρίπτοντας το αίτημα της Τουρκίας για έκδοση, πληγώνει την ψυχή του τουρκικού έθνους. Θα πρέπει η χώρα να μην παραβιάζει τις διεθνείς υποχρεώσεις της και να μην επιτρέψει να γίνει ένα ασφαλές λιμάνι για τους πραξικοπηματίες».


Ανάλογη ανακοίνωση εκδόθηκε και από το υπουργείο Άμυνας, ωστόσο αρμόδιοι στρατιωτικοί συμπλήρωσαν ότι «εάν δεν ληφθούν αποφάσεις που να συνάδουν με τις σχέσεις καλής γειτονίας, δεν θα πρέπει να αναμένεται η διεύρυνση στην εφαρμογή των μέτρων εμπιστοσύνης»…


O ακροδεξιός δε, ηγέτης του κόμματος MHP, Ντεβλέτ Μπαχτσελί, σε ακόμη ένα εθνικιστικό παραλήρημα, θυμήθηκε τον πόλεμο του 1922 και τη Μικρασιατική Καταστροφή, λέγοντας ότι «η Ελλάδα με τη συμπεριφορά της αυτή, εύχομαι να μη φτάσει στο σημείο να θυμηθεί την 9η Σεπτεμβρίου (είσοδος των στρατευμάτων του Ατατούρκ το 1922 στη Σμύρνη).


Αξιωματούχοι του τουρκικού υπουργείου Άμυνας χαρακτήρισαν την περίπτωση των 8 ως μια υπόθεση πλήρους αναποφασιστικότητας εκ μέρους της Ελλάδας.

Όπως αναφέρουν τα τουρκικά ΜΜΕ οι ίδιοι αξιωματούχοι επεσήμαναν ότι η Ελλάδα δε θα πρέπει να αναμένει καμία πρόοδο στην εφαρμογή των ΜΟΕ τα οποία η ελληνική κυβέρνηση μονομερώς προχώρησε στην άρση τους μετά την απελευθέρωση των Ελλήνων στρατιωτικών από τις φυλακές της Αδριανούπολης.


Νωρίτερα το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών είχε αντιδράσει με τη σειρά του στην απόφαση του ΣτΕ εκδίδοντας σχετική ανακοίνωση:


«Το Ελληνικό Συμβούλιο της Επικρατείας υπέγραψε μια άλλη σκανδαλώδη απόφαση, απορρίπτοντας την αντίρρηση της ελληνικής κυβέρνησης για την απόφαση χορήγησης ασύλου στον Σουλεϊμάν Οζκαγιάντσι, έναν από τους ενόχους της απόπειρας πραξικοπηματικού πραξικοπήματος της 15ης Ιουλίου.


Η απόφαση αυτή όχι μόνο παραβιάζει τις διεθνείς υποχρεώσεις της Ελλάδας για την αντιμετώπιση της τρομοκρατίας, αλλά συνιστά παραβίαση και της Σύμβαση της Γενεύης του 1951 για το καθεστώς των προσφύγων.


Απορρίπτοντας την έκδοση των πραξικοπηματιών προδοτών, η Ελλάδα προετοίμασε το έδαφος για τέτοιες αποφάσεις, οι οποίες προσβάλλουν τη συνείδηση του τουρκικού έθνους.


Οι ελληνικές αρχές δεν πρέπει να επιτρέψουν άλλο στη χώρα τους να παράσχουν ένα ασφαλές καταφύγιο στους πραξικοπηματίες, να χρησιμοποιήσουν ως δικαιολογία τη δικαστική τους κρίση, παραβιάζοντας ακόμη και τις διεθνείς υποχρεώσεις της Ελλάδας, με τη λήψη παράνομων αποφάσεων».
 
 
pentapostagma.gr
 

Δεν υπάρχουν σχόλια: