Δραματικές ώρες βίωσαν πάνω από 1.000 επιβαίνοντες του πλοίου «Ελ. Βενιζέλος» (875 επιβάτες και 140 άτομα πλήρωμα), στο οποίο εκδηλώθηκε πυρκαγιά, λίγο μετά τα μεσάνυχτα της Τρίτης.
 
Η φωτιά ξέσπασε πιθανότατα σε φορτηγό στο γκαράζ, και ενώ το πλοίο που εκτελούσε το δρομολόγιο Πειραιάς-Χανιά έπλεε ανοιχτά της Υδρας. Το πλοίο μετέφερε επίσης 80 φορτηγά και 152 ΙΧ οχήματα.

Αμέσως δόθηκε εντολή για εκκένωση, και τα μέλη του πληρώματος μοίρασαν στους επιβάτες σωσίβια, ενώ κατέβασαν και τη μεγάλη σωστική λέμβο.

Όλοι κατόπιν εντολής εγκατέλειψαν το εσωτερικό του πλοίου που είχε γεμίσει με καπνό, και κατευθύνθηκαν προς τα πάνω καταστρώματα.
Ωστόσο, η φωτιά τέθηκε υπό έλεγχο και στις 02:30 τη νύχτα και το πλοίο ξεκίνησε την επιστροφή του στον Πειραιά.
Λίγο μετά τις 7 το πρωί, ολοκληρώθηκε με ασφάλεια η αποβίβαση όλων των επιβατών στον Πειραιά.
 
 
Μαρτυρίες από τη φωτιά στο πλοίο «Ελ. Βενιζέλος»: «Μωρά έκλαιγαν, σκυλιά γάβγιζαν, άλλοι φώναζαν καιγόμαστε…»
Την περιπέτεια που βίωσαν περιέγραψαν στον ΣΚΑΪ επιβάτες του πλοίου. «Κοιμόμουν στην καμπίνα και ξαφνικά χτύπησε συναγερμός και είπε ο καπετάνιος να πάμε όλοι πάνω στο κατάστρωμα. Εγώ δεν το άκουσα και με ξύπνησε η διπλανή μου στην καμπίνα και μου είπε ότι καίγεται το πλοίο», είπε επιβάτης.
«Ανεβήκαμε αμέσως αλλά είχε παντού καπνό και στο κατάστρωμα, τα μωρά έκλαιγαν, τα σκυλιά γάβγιζαν, άλλοι φώναζαν καιγόμαστε, άλλοι ήταν πιο ψύχραιμοι το πλήρωμα προσπαθούσε να μας καθησυχάσει λέγοντας μας να κάνουμε υπομονή», είπε επίσης.
Άλλος επιβάτης του πλοίου δήλωσε ότι «ήμασταν στη ντίσκο του πλοίου και είπαμε να βγούμε λίγο έξω, τότε αισθανθήκαμε τη μυρωδιά σαν να καίγεται λάστιχο. Μας είπαν ότι είναι μια εστία φωτιάς και ότι είναι υπό έλεγχο και μας είπαν να συγκεντρωθούμε εξωτερικά της ντίσκο, βάλαμε όλοι σωσσίβια. Μας έβγαλαν έξω από τη ντίσκο στον 9ο όροφο, δεν είχαμε πανικό γιατί το πλήρωμα ήταν πολύ εκπαιδευμένο μας είπαν να μην αγχωθούμε και μας ενημέρωναν διαρκώς».
 
«Κατά την έξοδο υπήρξε μια σύγχυση αλλά σε γενικές γραμμές ήταν όλα πολύ οργανωμένα. Υπήρχαν και άλλα πλοία κοντά μας και αισθανθήκαμε καλύτερα. Ο καπνός ήταν πολύ έντονος βοηθήσαμε και άτομα με μικρά παιδάκια», σημείωσε.
Πρόσθεσε μάλιστα ότι «το πλήρωμα ήταν σε ετοιμότητα και για το ενδεχόμενο να κατεβάσουν και τις σωσίβιες λέμβους», το οποίο ωστόσο στο τέλος δεν κρίθηκε αναγκαίο.
Δείτε εικόνες και βίντεο









Φωτογραφία ΑΠΕ – ΜΠΕ
Φωτογραφία ΑΠΕ – ΜΠΕ
Φωτογραφία ΑΠΕ – ΜΠΕ
Φωτογραφία ΑΠΕ – ΜΠΕ
Φωτογραφία ΑΠΕ – ΜΠΕ
Φωτογραφία ΑΠΕ – ΜΠΕ
Φωτογραφία ΑΠΕ – ΜΠΕ