Τρίτη 28 Αυγούστου 2018

Ερχονται σοβαρές εξελίξεις: Ναυτική βάση στα Κατεχόμενα δημιουργεί η Τουρκία

Σε ορμητήριο μετατρέπει την κατεχόμενη Κύπρο η Άγκυρα

Προοίμιο εξελίξεων εάν τελικά πραγματοποιηθεί η είδηση που διακινούν τα τουρκικά φιλοκυβερνητικά ΜΜΕ.
 
Σύμφωνα πάντα με ***τα Τουρκικά ΜΜΕ το Τουρκικό ΠΝ προτείνει την δημιουργία μίας ολοκληρωμένης βάσης στην κατεχόμενη Κύπρο.
Η πρόταση του Τουρκικού ΠΝ έγινε προς το Υπουργείο Εξωτερικών.

Μεγάλη ναυτική βάση πρόκειται να κτίσει η Άγκυρα στα Κατεχόμενα σύμφωνα με δημοσίευμα της τουρκικής εφημερίδας Yeni Safak την Τρίτη. «Επειγόντως μεγάλη ναυτική βάση στο Νησί (Κύπρος)» τιτλοφορείται το πρωτοσέλιδο της εφημερίδας.

Σύμφωνα με τη Yeni Safak, το τουρκικό Πολεμικό Ναυτικό έχει καταθέσει ήδη αίτημα στο τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών για να ξεκινήσουν οι εργασίες ώστε τα τουρκικά πολεμικά πλοία να ελλιμενίζονται σε βάση που θα κτιστεί σε «κατάλληλο μέρος».
 
 
«Βρετανία, ΗΠΑ, Ισπανία, Ιταλία, Καναδάς, Δανία, Πορτογαλία, Βέλγιο, Γερμανία και Ελλάδα έχουν ήδη στείλει τα πλοία τους στην Ανατολική Μεσόγειο υπό το πρόσχημα του πολέμου στη Συρία. Η Τουρκία χρειάζεται επειγόντως ναυτική βάση στην περιοχή» υποστηρίζει η εφημερίδα, αποσιωπώντας ότι η Άγκυρα έχει ναυτικές βάσεις στα δικά της εδάφη.

Στο δημοσίευμα αναφέρεται ακόμα ότι «πρέπει να μεγαλώσει και το υφιστάμενο αεροδρόμιο της πολεμικής αεροπορίας στο Νησί».

Η εφημερίδα κάνει ακόμα λόγο για «απειλές ζωτικής σημασίας για την ασφάλεια της Τουρκίας στην περιοχή» όπου υπάρχουν και οι Αποκλειστικές Οικονομικές Ζώνες, επικαλούμενη και τις «μονομερείς ενέργειες» της Λευκωσίας στα ενεργειακά με τις γεωτρήσεις στις δικές της ΑΟΖ.

***Την ίδια στιγμή, όπως ανέφερε το ΠΕΝΤΑΠΟΣΤΑΓΜΑ χθες, ο αρθρογράφος Φατίχ Τσεκιργκέ, υποστηρίζει ότι μετά την ανακοίνωση ότι η αμερικανική εταιρεία ExxonMobil θα ξεκινήσει γεώτρηση το δεύτερο εξάμηνο του 2018, ο αρχηγός Χερσαίων Δυνάμεων των ΗΠΑ πήγε στην Κύπρο και ζήτησε αμερικανική στρατιωτική βάση στο νησί.
 
Είναι δυνατόν να είναι εκεί η ExxonMobil και να μην είναι ο αμερικανικός στρατός; Τί πόλεμοι και πόλεμοι έγιναν γι’ αυτή την ExxonMobil… Από το Ιράκ μέχρι το Κουβέιτ, όπου βρισκόταν η ExxonMobil δεν βρισκόταν και ο αμερικανικός στρατός;”, διερωτάται ο Τούρκος αρθρογράφος. Μάλιστα υποστηρίζει ότι ο λόγος που μπήκαν στο παιχνίδι οι ΗΠΑ δεν είναι επειδή έχει ανάγκη το φυσικό αέριο της περιοχής αυτής. “Δεν το έχει. Αλλά πλέον ο κόσμος διαμορφώνεται όχι ανάλογα με τις ανάγκες αλλά ανάλογα με τα σχέδια που έχει για το μέλλον ο δυνατός”, υποστηρίζει.

Ο Φατίχ Τσεκιργκέ υποστηρίζει ότι η Κυπριακή Δημοκρατία συμφώνησε να δώσει βάση όχι μόνο στους Αμερικανούς αλλά και στους Ισραηλινούς και τους Γάλλους. “Ο στόχος της νοτίου Κύπρου είναι καθαρός. Αν δώσει μερίδιο στους μεγάλους αδελφούς και να στραφούν εναντίον της Τουρκίας. Κι επίσης να δημιουργήσουν τετελεσμένα στα δικαιώματα της ‘τδβκ’ και της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο. Ασφαλώς εκμεταλλεύονται και την κρίση που ξέσπασε μεταξύ Τουρκίας και ΗΠΑ”, υποστηρίζει ο αρθρογράφος.

Ο Τούρκος αναλυτής καταλήγει λέγοντας ότι η Τουρκία είναι μια χώρα που έχει παράδοση να χρησιμοποιεί τη διπλωματία μέχρι τέλους, ωστόσο διερωτάται εάν αυτοί που για χρόνια πωλούσαν όπλα μετατρέποντας το Αιγαίο σε μια ‘λίμνη πολέμου’ μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδας και αυτοί που σχεδίασαν το χάρτη της Μέσης Ανατολής με βάση τις έρευνες πετρελαίου, τώρα θέλουν να δημιουργήσουν την ίδια τάξη στην Ανατολική Μεσόγειο. “Ακριβώς γι’ αυτούς το λέω. Η Τουρκία δεν είναι η παλιά Τουρκία που συνηθίσατε. Μην το κάνετε”, καταλήγει ο αρθρογράφος της Χουριέτ.

Το εάν ισχύει αυτό ή οχι θα το δούμε στο εγγύς μέλλον, όμως σίγουρα οι συγκεκριμένες χώρες έχουν ήδη άλλα σχέδια για την περιοχή, ειδικά όσο κρατάει ο σφιχτός εναγκαλισμός Πούτιν-Ερντογάν.

***τα Τουρκικά ΜΜΕ 
***Την ίδια στιγμή, όπως ανέφερε το ΠΕΝΤΑΠΟΣΤΑΓΜΑ χθες,
ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια: