Δευτέρα 10 Σεπτεμβρίου 2018

ΠΩΣ ΜΑΣ…ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΟΥΝ ΟΙ ΤΟΥΡΚΟΙ!

Γράφει ο Νίκος Χειλαδάκης
GESKOM, (Genelkurmay Elektronik Sistemler Komutanlığı), είναι η «Διοίκηση Ηλεκτρονικού Συστήματος Πληροφοριών» του τουρκικού Γενικού Επιτελείου, μια διοίκηση που πέρασε από την εξουσία της ΜΙΤ στο Γενικό Επιτελείο.


 
Το σύστημα αυτό πληροφοριών ήταν μέχρι το 2012 ήταν υπό την διοίκηση της ΜΙΤ, αλλά λόγω των προβλημάτων στα συστήματα πληροφοριών του Γενικού Επιτελείου, αποφασίστηκε να περάσει υπό την εξουσία του Γενικού Επιτελείου για την καλύτερη αντιμετώπιση των προβλημάτων. (όπως οι επιχειρήσεις του ΡΚΚ).

Στην ΜΙΤ τώρα το σύστημα έχει την ονομασία, «SİB» (Sinyal İstihbarat Başkanlığı) με το οποίο συνεργάζεται πλέον με το GESKOM. Τα δυο συστήματα ήδη από τις αρχές του έτους έχουν συνεργαστεί σε 400 περιπτώσεις αντιμετώπισης τρομοκρατικών απειλών.

Το θέμα του GESKOM για το Γενικό Επιτελείο είχε έρθει για πρώτη φορά στην επικαιρότητα στις 30 Νοεμβρίου του 2010, στις τότε συνεδριάσεις του Ανωτάτου Στρατιωτικού Συμβουλίου, (YAŞ). Στη συνέχεια ο τότε πρωθυπουργός Ταγίπ Ερντογάν υπόγραψε στις 31 Ιανουαρίου του 2011 την μετάβαση του στο Γενικό Επιτελείο.

Η μετάβαση αυτή έγινε αφ’ ενός για την ενίσχυση του συστήματος πληροφοριών του Γενικού Επιτελείου και αφ’ ετέρου για την καλύτερη συνεργασία της ΜΙΤ με το Γενικό Επιτελείο για την αντιμετώπιση των δυο κυρίων τρομοκρατικών απειλών, δηλαδή του κουρδικού PKK και του τζιχαντιστικού DAEŞ.
To GESKOM, όπως αναφέρεται, είναι επανδρωμένο με τα τελειότερα συστήματα ηλεκτρονικής παρακολούθησης και πληροφοριών.
Παράλληλα τελειοποιείται και το SİB της ΜΙΤ, για τον ίδιο σκοπό.

ΝΙΚΟΣ ΧΕΙΛΑΔΑΚΗΣ
Δημοσιογράφος-Συγγραφέας-Τουρκολόγος
www.nikosxeiladakis.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: