Τετάρτη 26 Δεκεμβρίου 2018

Δραματική προειδοποίηση για την Ελλάδα: «Οι Τούρκοι ετοιμάζουν κατάληψη βραχονησίδας»

Εν αναμονή τουρκικών επιχειρήσεων στο Αιγαίο

Το γνωστό έγκυρο γεωπολιτικό ινστιτούτο Gatestone Ιnstitute σε ένα τρομερά βαρυσήμαντο για την χώρα μας άρθρο του, αναφέρει με αιτιολογημένες σκέψεις ότι ξεκάθαρα πλέον η Άγκυρα έχει στοχοποιήσει ελληνικά νησιά, τα οποία θεωρεί ως τουρκικά και παρανόμως καταληφθέντα από την χώρα μας.
 
Έτσι το «ελληνικό» μήνυμα του Α/ΓΕΕΘΑ, Ναυάρχου Ευάγγελου Αποστολάκη αποκτά πραγματικό ενδιαφέρον και δεν έγινε (όπως είπαν μερικοί εντός Ελλάδος) σε μια στιγμή «εθνικής έξαρσης», αλλά αποτελούσε προϊόν μιας άκρως ενδελεχούς και εμπεριστατωμένης άποψης για τα αληθινά τουρκικά σχέδια που αφορούν νέες «βαριοπούλες».

«Εάν οι Τούρκοι ανέβουν σε βραχονησίδα θα την ισοπεδώσουμε. Και αυτό είναι μία κόκκινη γραμμή που ενστερνίζεται η κυβέρνηση» τόνισε ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ, ενώ απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με το αν θα υπάρξει βοήθεια από διεθνείς συμμάχους σε μια τέτοια περίπτωση, τόνισε «Εάν χρειαστεί να πολεμήσουμε δεν θα συμπολεμήσει κανένας δίπλα μας. Η δική μας προσπάθεια επικεντρώνεται να μην χρειαστεί να φτάσουμε ως εκεί. Με τις ΗΠΑ και την ΕΕ θέλουμε να εξασφαλίσουμε ότι οι Τούρκοι δεν θα φτάσουν ως εκεί».

Ο ίδιος μιλώντας για τον ρόλο των ΗΠΑ και της Ελλάδας στην περιοχή, σημείωσε «Οι ΗΠΑ ψάχνουν τρόπους να εξασφαλιστεί η ισορροπία στην περιοχή. Η Ελλάδα λειτουργεί σαν γέφυρα και παίζει θετικό ρόλο. Ο άξονας της Ελλάδας με το Ισραήλ και την Αίγυπτο αντισταθμίζει την πίεση που εξασκείται από την Τουρκία».

Το ινστιτούτο αναφέρει ότι όλα ξεκινούν και καταλήγουν στο Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος μαζί με την τουρκική αντιπολίτευση βρίσκονται σε «πλήρη συμφωνία» και είναι κοινή «πεποίθηση ότι τα ελληνικά νησιά αποτελούν τουρκικό έδαφος και πρέπει να ανακτηθεί».
 
 
«Είναι πολύ ισχυρή αυτή η αποφασιστικότητα ότι οι ηγέτες των δύο πλευρών (κυβέρνησης–αντιπολίτευσης) απειλούν ανοιχτά να εισβάλουν στο Αιγαίο», δήλωσε ο Τούρκος δημοσιογράφος Uzay Bulut.

«Οι συνεχιζόμενες προκλήσεις της Άγκυρας κατά της ελληνικής κυριαρχίας σε ξηρά αέρα και θάλασσα είναι οι επιπρόσθετοι λόγοι για να αποτραπεί η πλήρη αποδοχή της Τουρκίας στην Ευρώπη και την υπόλοιπη Δύση», γράφει το ινστιτούτο.

Τον Απρίλιο του 2017, ο Τούρκος υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων Ομέρ Τσελίκ δήλωσε σε συνέντευξή του ότι το ελληνικό νησί του Αγαθονησίου στο Αιγαίο ήταν τουρκικό έδαφος.

Η «επίμονη πολιτική της Τουρκίας για παραβίαση του διεθνούς δικαίου και η συνεχή παραβίαση των διεθνών κανόνων και κανονισμών» αποτυπώθηκε σε επιστολή της 14ης Νοεμβρίου προς τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρς από τον Π. Ιωάννου, αναπληρωτή μόνιμο εκπρόσωπο της Κύπρου στον ΟΗΕ.
 
Καταδικάζοντας την Άγκυρα για τις επανειλημμένες παραβιάσεις του κυπριακού εναέριου χώρου και των χωρικών υδάτων, ο Ιωάννου έγραψε για την πολιτική της Τουρκίας:

«[αυτή] αποτελεί μια διαρκή απειλή για τη διεθνή ειρήνη και ασφάλεια, έχει αρνητικό αντίκτυπο στην περιφερειακή σταθερότητα, θέτει σε κίνδυνο την ασφάλεια της διεθνούς πολιτικής αεροπορίας, δημιουργεί δυσκολίες στην εναέρια κυκλοφορία στην Κύπρο και εμποδίζει τη δημιουργία ενός ευνοϊκού περιβάλλοντος για τη διεξαγωγή της Κυπριακής ειρηνευτικής διαδικασίας».

Την επιστολή ακολούθησαν εκθέσεις τον Αύγουστο σχετικά με τις τουρκικές παραβιάσεις του ελληνικού εναέριου χώρου στα βορειοανατολικά, τα κεντρικά και νοτιοανατολικά τμήματα του Αιγαίου Πελάγους, ενώ υπήρχαν και τέσσερις περιπτώσεις που η Τουρκία παραβίασε τους αεροπορικούς κανόνες παραβιάζοντας την Περιοχή Πληροφοριών Πτήσεων Αθηνών (FIR).

Παρόμοιες αναφορές εμφανίστηκαν τον Ιούνιο 2018, με παραβιάσεις του ελληνικού FIR, με την πραγματοποίηση μη εξουσιοδοτημένων πτήσεων πάνω από τις νησίδες Οινούσες, Παναγιά, Κίναρρο και Αγαθονήσι στο νότιο Αιγαίο.

Τούρκος υπουργός είχε δηλώσει πρόσφατα ότι η Τουρκία «δεν θα επέτρεπε στην Ελλάδα να καθιερώσει καθεστώς» fait accompli «στις« αμφισβητούμενες» περιοχές του Αιγαίου.

Τον Δεκέμβριο του 2017, ο Έλληνας Αναπληρωτής Υπουργός Ναυτιλίας ανέφερε ότι «παρουσίασε ένα σχέδιο για την κατοίκηση πολλών ακατοίκητων νησιών του ανατολικού Αιγαίου για να αποτρέψει τις τουρκικές αξιώσεις», το οποίο προκάλεσε φρενίτιδα στην Άγκυρα.

Σύμφωνα με πρόσφατη δήλωση του Υπουργείου Εξωτερικών της Ελλάδας:

«Οι ελληνοτουρκικές διαμάχες για την υφαλοκρηπίδα του Αιγαίου χρονολογούνται από το Νοέμβριο του 1973, όταν η τουρκική κυβέρνηση δημοσίευσε την απόφαση να χορηγήσει στην τουρκική εθνική εταιρεία πετρελαιοειδών ΤΡΑΟ, άδεια να διεξάγει έρευνα στην ελληνική υφαλοκρηπίδα δυτικά των ελληνικών νησιών στο ανατολικό Αιγαίο.

«Από τότε, οι επαναλαμβανόμενες τουρκικές προσπάθειες παραβίασης των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Ελλάδας στην υφαλοκρηπίδα έχουν γίνει μια σημαντική πηγή τριβών στις διμερείς σχέσεις των δύο χωρών, φέρνοντας τες κοντά σε πόλεμο (1974,1976,1987)».

Αυτές οι διενέξεις αυξήθηκαν κατακόρυφα από την αυταρχική εξουσία του Τούρκου Προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ιδιαίτερα αφού, όπως σημειώνει ο δημοσιογράφος Ουζάι Μπουλούτ:

«Υπάρχει ένα ζήτημα για το οποίο το Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΑΚΡ) και η αντιπολίτευση, το Δημοκρατικό Λαϊκό Κόμμα (CHP), συμφωνούν απόλυτα:

Η πεποίθηση ότι τα ελληνικά νησιά αποτελούν τουρκικό έδαφος και πρέπει να ανακτηθούν. Είναι τόσο ισχυρή αυτή η πεποίθηση ώστε Ερντογάν και Κιλιτσάρογλου (οι ηγέτες των δύο πλευρών) να απειλούν ανοιχτά να εισβάλουν στο Αιγαίο».

«Η μόνη διένεξη σχετικά με το θέμα μεταξύ του ΑΚΡ και των Κεμαλιστών είναι ο ανταγωνισμός να αποδείξουν το ποιος είναι πιο ισχυρός, πιο πατριώτης και ποιος διαθέτει   περισσότερο θάρρος να πραγματοποιήσει την απειλή κατά της Ελλάδας»,δηλώνει ο Τούρκος δημοσιογράφος και ελπίζουμε να ακούει η πολιτική ηγεσία στην χώρα μας, διότι η  στρατιωτική το έχει λάβει πολύ σοβαρά υπόψιν της.

Το κεμαλικό κόμμα CHP κατηγορεί το ισλαμικό κόμμα AKP του Προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ότι επιτρέπει στην Ελλάδα να κατέχει τουρκικά εδάφη, το AKP προσβάλλει το CHP επειδή επέτρεψε στην Ελλάδα να κατέχει τα νησιά αυτά μέσω της Συνθήκης της Λωζάννης το 1924, τη Συνθήκη του Παρισιού του 1947, με τις οποίες αναγνωρίστηκαν τα νησιά του Αιγαίου ως ελληνική επικράτεια.

Πρόκειται για μια άφρονα τουρκική πολιτική παρά το γεγονός ότι τόσο η Ελλάδα όσο και η Τουρκία είναι μέλη του ΝΑΤΟ από το 1952.

Πρόσφατα, αξιωματούχοι της ΕΕ και της Τουρκίας συναντήθηκαν στις Βρυξέλλες στις 30 Νοεμβρίου 2018 για να συζητήσουν μια συμφωνία ανταλλαγής πληροφοριών μεταξύ της Ευρωπαϊκής Αστυνομικής Υπηρεσίας (Ευρωπόλ) και της Άγκυρας, η οποία όμως απέτυχε.

Μια τέτοια συμφωνία αποτελεί, σύμφωνα με πληροφορίες, μία από τις 72 απαιτήσεις που θα πρέπει να συναντήσει η Άγκυρα προκειμένου να της δοθεί η δυνατότητα βίζας  χωρίς θεώρηση στη ζώνη Σένγκεν», καταλήγει το ινστιτούτο.

πηγη

Δεν υπάρχουν σχόλια: