Πέμπτη 27 Δεκεμβρίου 2018

Πώς ήταν η Ελλάδα και ο κόσμος την τελευταία φορά που ο Κουφοντίνας άλλαξε τον χρόνο σπίτι του [βίντεο]

ΑΠΟ ΤΟΝ ΣΗΜΙΤΗ ΜΕΧΡΙ ΤΗΝ ΠΑΠΑΡΙΖΟΥ


ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΑ ΝΙΚΟΠΟΥΛΟΥ
Ο Δημήτρης Κουφοντίνας στις 28 Δεκεμβρίου παίρνει την έκτη κατά σειρά άδειά του από τις αγροτικές φυλακές Βόλου. Δέκα χρόνια μετά την καταδίκη του θα αλλάξει χρόνο εκτός κελιού. Με αφορμή αυτό ας θυμηθούμε τις εξελίξεις σε Ελλάδα και παγκοσμίως την τελευταία Πρωτοχρονιά που ο Κουφοντίνας ήταν ελεύθερος.
Πρωτοχρονιά στο σπίτι θα κάνει φέτος το ιδρυτικό μέλος της «17 Νοέμβρη», Δημήτρης Κουφοντίνας μετά από την εξαήμερη άδεια που εγκρίθηκε από τη διοίκηση των φυλακών.
 
Πρόκειται για τη δεύτερη φορά που λαμβάνει εξαήμερη άδεια και την έκτη συνολικά που το αρμόδιο συμβούλιο κάνει δεκτό το αίτημα του Δημήτρη Κουφοντίνα για έξοδο από τη φυλακή. Σύμφωνα με το σκεπτικό προηγούμενων αποφάσεων, ο καταδικασθείς σε 11 φορές ισόβια πληροί τις προϋποθέσεις του νόμου για να λάβει την άδεια, όπως άλλωστε συνέβη και τις προηγούμενες φορές, ενώ σε κάθε του αντίστοιχη έξοδο είναι συνεπής.

Στις 5 Σεπτεμβρίου 2002 ο Δημήτρης Κουφοντίνας παραδίδεται αυτοβούλως στην Αντιτρομοκρατική Υπηρεσία.  Ο καταζητούμενος της 17Ν έφθασε στη Γ.Α.Δ.Α με ταξί και παρουσιάστηκε στο φρουρό της πύλης λέγοντας: «Είμαι ο Δημήτρης Κουφοντίνας και θέλω να παραδοθώ».

O Δημήτρης Κουφοντίνας είχε επικοινωνήσει τηλεφωνικά από την περιοχή του Πειραιά με τη δικηγόρο της συντρόφου του Αγγελικής Σωτηροπούλου, Ιωάννα Κούρτοβικ, και της είχε ανακοινώσει ότι επρόκειτο να παραδοθεί.

Αρχικά η δικηγόρος νόμιζε πως επρόκειτο για φάρσα και γι αυτό ειδοποποίησε την Αγγελική Σωτηροπούλου, με την οποία πήγαν στο γραφείο του κ. Αγιοστρατίτη, δικηγόρο των αδελφών Ξηρού και της Αλίθια Ρομέρο Κορτές.

Από εκεί επικοινώνησαν με την Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Αθηνών, απ όπου επιβεβαίωσαν την παράδοση του Κουφοντίνα.


Κάτι που σημαίνει ότι τελευταία του πρωτοχρονιά με την οικογένειά του πέρασε λίγους μήνες νωρίτερα. Επιβιβαστείτε λοιπόν, γιατί η χρονομηχανή του EleftherosTypos.gr ξεκινάει για να σας θυμίσει πώς ήταν η Ελλάδα και ο κόσμος στην τελευταία Πρωτοχρονιά του Κουφοντίνα στο σπίτι του. 

Πολιτική κατάσταση στην Ελλάδα

Ο Κώστας Σημίτης της Κυβέρνησης ΠΑΣΟΚ είναι πρωθυπουργός της χώρας. Την 1η Ιανουαρίου 2002 συντελείται μία αλλαγή που όπως αποδείχθηκε θα άλλαζε μια για πάντα τη ζωή μας.
Το ευρώ εισάγεται στις χώρες της Ευρωζώνης και ο Σημίτης κάνει την πρώτη ανάληψη του νέου νομίσματος από μηχάνημα ATM. Το στιγμιότυπο είναι ιστορικό για εκατομμύρια Έλληνες.

Τι συνέβαινε στον πλανήτη

Η αλλαγή στα γεγονότα διεθνώς ήταν αισθητή. Πρόεδρος των ΗΠΑ ήταν ο Τζόρτζ Μπους ο νεότερος ήδη από τις εκλογές του 2000. Ήταν ο 43ος πρόεδρος των ΗΠΑ. Η Αμερική παράλληλα μετρούσε ακόμα τις πληγές της από το τρομοκρατικό χτύπημα της 11ης Σεπτεμβρίου του 2001.


Σε ευρωπαϊκό επίπεδο, το ευρώ ήταν στις… δόξες του και ο κόσμος αδημονούσε για το καινούριο. Στη Γερμανία Καγκελάριος από το 1998 ήταν ο Γκέρχαρντ Σρέντερ, στη Γαλλία πρόεδρος ο Ζακ Σιράκ και στη Μεγάλη Βρετανία πρωθυπουργός ο Τόνι Μπλερ.

Στον κόσμο των σπορ

Παράλληλα, η Ελλάδα βρίσκεται σε πυρετώδεις ετοιμασίες καθώς σε δύο χρόνια οι Ολυμπιακοί Αγώνες της Αθήνας θα είναι γεγονός.

Στο ποδόσφαιρο πρωταθλητής για τη σεζόν 2001 έχει αναδειχθεί ο Ολυμπιακός με τον Τάκη Λεμονή στον πάγκο και 8 βαθμούς μακριά από τον δεύτερο Παναθηναϊκό.

Σε ευρωπαϊκό επίπεδο και μέχρι το 2001 να μας αποχαιρετήσει ο Παναθηναϊκός διανύει μία από τις καλύτερες πορείες του στο Champions League τερματίζοντας πρώτος στον τρίτο όμιλο με αντιπάλους την Άρσεναλ, τη Μαγιόρκα και τη Σάλκε.

Η Παπαρίζου

Στα πιο… καλλιτεχνικά δρώμενα νικήτρια στο διαγωνισμό της Eurovision 2001 είχε αναδειχθεί η Εσθονία στην Κοπεγχάγη, με την Ελλάδα να εκπροσωπείται από τους Antique και να καταλαμβάνει την υψηλότερη θέση που έλαβε ποτέ μέχρι τότε με το τραγούδι «Die for You».

 

Δεν υπάρχουν σχόλια: