Πέμπτη 27 Δεκεμβρίου 2018

Οι Τούρκοι τώρα “διαφημίζουν” την έναρξη εκπαίδευσης δυο πιλότων του Ναυτικού για τα F-35B…

Κι ενώ η υπόθεση των S-400 και των F-35 παραμένει το λιγότερο ασαφής στις σχέσεις Τουρκίας και Ηνωμένων Πολιτειών παρά την προσέγγιση που έχει επιχειρηθεί από την πλευρά του Ντόναλντ Τραμπ στον Τούρκο ομόλογό του, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, τουρκικό μέσο ενημέρωσης εξειδικευμένο στα θέματα άμυνας, υποστηρίζει ότι θα ξεκινήσει προσεχώς εκπαίδευση Τούρκων πιλότων και στην έκδοση βραχείας αποπροσνήωσης / κάθετης προσνήωσης του αμερικανικού μαχητικού πέμπτης γενιάς, το F-35B.


Οι Τούρκοι έχουν διατυπώσει την επιθυμία να αγοράσουν 20 μαχητικά του τύπου (STOVL: short takeoff / vertical landing) για τα αεροπλανοφόρα της, το πρώτο εκ των οποίων ναυπηγείται σε συνεργασία με την ισπανική Navantia και βρίσκεται σε προχωρημένο στάδιο.
 
Εάν όμως δεν ξεκαθαρίσει συνολικά η «διαθεσιμότητα» των F-35 για την Τουρκία, προφανώς δεν θα υπάρξει εξέλιξη και στην προμήθεια F-35B. Δεν είναι όμως το μοναδικό περίεργο στο σχετικό δημοσίευμα που φιλοξενήθηκε στον τουρκικό ιστοχώρο «Kokpit».

Οι δυο Τούρκοι πιλότοι που έχουν επιλεγεί ανήκουν στις ναυτικές δυνάμεις της Τουρκίας και προς το παρόν πετάνε με αεροσκάφη CN235 και ATR72. Κατά συνέπεια, οι ικανότητές τους να αποτελέσουν πιλότους για αεροσκάφη όπως τα F-35 μένει αν αποδειχθεί.
 
Βέβαια, όπως διευκρινίζεται, οι πιλότοι αυτοί δεν θα μεταβούν στις Ηνωμένες Πολιτείες εξ αρχής, αλλά στην αεροπορική βάση της Σμύρνης, όπου και οι Τούρκοι προγραμματίζουν να υποδεχθούν τα τουλάχιστον 100 F-35 που σκοπεύουν να αποκτήσουν από την αμερικανική Lockheed Martin.

Οι πρώτες παραγγελίες έχουν τοποθετηθεί και τα πρώτα αεροσκάφη παραδίδονται, αν και παραμένουν στις Ηνωμένες Πολιτείες για να εκπαιδευτούν Τούρκοι πιλότοι, μια διαδικασία όμως που έχει επίσης σταματήσει, εξαιτίας του «πολιτικού προβλήματος» που ταλαιπωρεί τις διμερείς σχέσεις Ουάσιγκτον-Άγκυρας.

Οι δυο πιλότοι του τουρκικού Ναυτικού θα περάσουν εκπαίδευση σε μονοκινητήρια μαχητικά αεροσκάφη, δηλαδή στα F-16 και στη συνέχεια θα μεταβούν στις ΗΠΑ. Σε απλά ελληνικά και όσο εξακολουθεί να υφίσταται η σημερινή κατάσταση, «ζήσε Μάη μου»…

πηγη

Δεν υπάρχουν σχόλια: