Τετάρτη 23 Οκτωβρίου 2019

Σκηνικό έντασης στο Αιγαίο: Η Τουρκία διεκδικεί την «Έρευνα και Διάσωση» στην Κω!

Άμεση αντίδραση της Αθήνας

Επαναφέρει ξανά η Άγκυρα την αμφισβήτηση για το δικαίωμα της Έρευνας και Διάσωσης στο Αιγαίο από την Ελλάδα και μάλιστα με έναν εκ των πιο επιθετικών τρόπων, που εμπεριέχει με σαφήνεια τις μόνιμες Τουρκικές αιτιάσεις οι οποίες έχουν να κάνουν με τις παράνομες διεκδικήσεις στο Αρχιπέλαγος.
 
Εκτιμάται πως οι προκλήσεις θα κλιμακωθούν εκ νέου σε αέρα και θάλασσα, ενώ σοβαρή απειλή αποτελεί και το προσφυγικό ζήτημα, το οποίο η Τουρκία χρησιμοποιεί ως όπλο κατά της Ελλάδας.

Με την ΝΟΤΑΜ A5964/19 αναφέρει πως δεν αποδέχεται την περιοχή που έχει οριστεί για έρευνα και διάσωση στην περιοχή της Κω με αναφορά στο FIR Αθηνών καθώς όπως αναφέρει μέρος της ελληνικής ΝΟΤΑΜ για έρευνα και διάσωση πέφτει μέσα σε περιοχή τουρκικής ευθύνης για έρευνα και διάσωση.
 
Άμεση ήταν η αντίδραση από την Αθήνα με την έκδοση αντιΝΟΤΑΜ η οποία αναφέρει πως τα όρια της ελληνικής περιοχής ευθύνης για έρευνα και διάσωση έχουν καθοριστεί μέσα από διεθνής κανόνες και συνθήκες και ως εκ τούτου η Τουρκική ΝΟΤΑΜ είναι άκυρη.

ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΣΤΗΝ ΚΩ
 
 
Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες από το Λιμενικό Σώμα, η λέμβος που μετέφερε τους αλλοδαπούς δεν διέθετε καμιά απολύτως σήμανση, ενώ οι επιβαίνοντες σε αυτήν δεν φορούσαν σωσίβια.

Επίσης διευκρινίστηκε ότι και τα δύο σκάφη βρίσκονταν σε κίνηση όταν συγκρούστηκαν.
Από τη σύγκρουση η λέμβος, που μετέφερε 34 άτομα αναποδογύρισε με αποτέλεσμα να αγνοείται αυτήν τη στιγμή ακόμη ένας άνδρας.
Τραυματίστηκαν έξι μετανάστες μεταξύ των οποίων και μία έγκυος γυναίκα.

Από τους έξι οι δύο είναι τραυματισμένοι, ενώ οι υπόλοιποι τέσσερις μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείo για προληπτικούς λόγους.

Τρία πλωτά του Λιμενικού, ένα ιδιωτικό σκάφος, ελικόπτερο Super Puma και σκάφος της Frontex κινητοποιήθηκαν και άρχισαν να σαρώνουν την περιοχή για να βρουν τους αγνοούμενους.
Στις έρευνες συμμετέχει και κλιμάκιο της Μονάδας Υποβρυχίων Αποστολών.
 
Επίσης, στο σημείο βρίσκεται κλιμάκιο της Μονάδας Υποβρυχίων Αποστολών.

πηγη

Δεν υπάρχουν σχόλια: