Η Άγκυρα στέλνει αξιωματικούς για να εκπαιδεύσει τον GNA
Γ. Μοτσάκος Ειδικός σε Θέματα ΆμυναςΣτο βιβλίο του ο Τούρκος αξιωματικός ε.α., ομιλεί για συνολική αξία κοιτασμάτων που φτάνουν στο ύψος των 3 τρισ. δολαρίων στην συγκεκριμένη περιοχή μεταξύ Τουρκίας-Λιβύης!
Το πιο επικίνδυνο σενάριο για την Ελλάδα είναι όντως μια υπογραφή συμφωνίας μεταξύ της Τουρκίας και της Λιβύης, κάτι που θα δημιουργούσε τετελεσμένα, μαζί με τις προϋποθέσεις τουρκικής στρατιωτικής επέμβασης μέσω της επιχείρησης Ασπίδα της Μεσογείου.
Απότοκο της συνάντησης ήταν η κοινοποίηση από μέρους του Τούρκου συνταγματάρχη στον Λίβυο στρατηγό, της ενεργοποίησης κοινού προγράμματος εκπαίδευσης των λιβυκών δυνάμεων.
Μιλάμε για την αποστολή στην Τρίπολη εκατοντάδων Τούρκων αξιωματικών, στρατιωτικού υλικού κά, την στιγμή που οι δυνάμεις του στρατηγού Χαφτάρ ευρίσκονται στα περίχωρα της Τρίπολης προετοιμαζόμενες για την τελική επίθεση.
TO ΣΧΕΔΙΟ ΤΗΣ ΤΟΥΡΚΙΑΣ
Ο υποναύαρχος ε.α Yayci Jixand, αναφέρει στο βιβλίο του ότι η Λιβύη και η Τουρκία θα γίνουν “γείτονες” με κοινά θαλάσσια σύνορα.
Ο ίδιος δηλώνει επίσης με εμφατικό τρόπο ότι τα δικαιώματα που επικαλείται η Ελλάδα για τα νησιά που βασίζονται στην Ανατολική Μεσόγειο (έχουν ΑΟΖ), συνιστά σαφή αντίφαση σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο και τις αποφάσεις του Διεθνούς Δικαστηρίου σχετικά με την επίλυση αυτού του είδους των διαφορών.
Ο Yayci, δήλωσε ότι το αποτέλεσμα μιας πιθανής διεθνούς δικαστικής διαδικασίας δεν θα ήταν υπέρ της Ελλάδας.
Ο Τούρκος υποναύαρχος επικαλέστηκε άρθρο του που δημοσιεύθηκε στον ελληνικό Τύπο το περασμένο έτος, στο οποίο ανέφερε ότι η Τουρκία, δείχνει ενδιαφέρον και ανησυχία για τις κινήσεις των ελληνικών αρχών να υλοποιήσουν συμφωνίες εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων νότια της Κρήτης κοντά στην ΑΟΖ με τη Λιβύη.
“Η Τουρκία με την επιχείρηση “Ασπίδα της Μεσογείου” μπορεί να επεκτείνει την παρουσία της στο παιχνίδι της ενέργειας στην Ανατολική Μεσόγειο. Μιλάμε για την δράση σε περιοχές πλέον με τουρκική θαλάσσια δικαιοδοσία”, τόνισε ο ίδιος στο βιβλίο του.
Σύμφωνα με τα τουρκικά ΜΜΕ, το νέο βιβλίο του Yayci εξετάζει το ρόλο της Λιβύης στον περιορισμό των θαλάσσιων δικαιοδοσιών στην Ανατολική Μεσόγειο, με αναφορά που δημοσιεύθηκε από το τουρκικό Ευρασιατικό Κέντρο Στρατηγικής Έρευνας.
«Η Τουρκία θα οριοθετήσει την ΑΟΖ της μεταξύ της ανατολικής τουρκικής ακτής έως τις ακτές της Λιβύης, τοποθετώντας ως ασπίδα την Τουρκία, ανάμεσα στην Ελλάδα, την Αίγυπτο και την Κύπρο.
Με την υπογραφή μιας συμφωνίας από μέρους μας αυτού του τύπου στους τομείς της θαλάσσιας δικαιοδοσίας με τη Λιβύη, η Ελλάδα θα παρεμποδιστεί από την υπογραφή οποιασδήποτε συμφωνίας με την Ελληνοκυπριακή Διοίκηση, αυτή της Αιγύπτου και της διοίκησης του Χαφτάρ στην Λιβύη.
Επιπλέον, τα δυτικά σύνορα της Τουρκικής ΑΟΖ θα καθοριστούν με σαφήνεια στην Ανατολική Μεσόγειο», γράφει ο ίδιος.
Πρόσθεσε δε ότι η σημερινή συγκυρία στη Λιβύη αποτελεί το καταλληλότερο έδαφος για την υπογραφή της συμφωνίας για τον προσδιορισμό των αμοιβαίων θαλάσσιων δικαιοδοσιών μεταξύ των δύο χωρών.
Όλα αυτά συνιστούν άκρως επικίνδυνες καταστάσεις, τις οποίες περιέγραψε και ο πρώην πρωθυπουργός Κ.Καραμανλής χθές, συνιστώντας στην ελληνική πολιτική ελίτ μια πιο σθεναρή στάση απέναντι σε όλα αυτά τα μοχθηρά τουρκικά σχέδια.
πηγη
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου