Πέμπτη 19 Αυγούστου 2010

Ανασκεύασαν οι ΗΠΑ

 
Ο Λευκός Οίκος διέψευσε χθες πως έχει δώσει «τελεσίγραφο» στην Τουρκία να αναθεωρήσει τη στάση της απέναντι στο Ιράν και το Ισραήλ, τονίζοντας πως υπάρχει ανοικτός «διάλογος» με την Άγκυρα για αυτά τα ζητήματα. 

Αυτό που απέφυγε να διαψεύσει, όμως, είναι ότι οι ΗΠΑ είναι δυσαρεστημένες με τη συμπεριφορά της Τουρκίας και κρατούν μια πισινή σε σχέση με τον εξοπλισμό της κατοχικής χώρας.
Ερωτηθείς σχετικά με κείμενο υπό τον τίτλο «Αμερικανικό τελεσίγραφο στην Άγκυρα για τα όπλα», που δημοσίευσε η αμερικανική εφημερίδα «Financial Times» και κέντρισε τα βλέμματα παγκοσμίως, ο εκπρόσωπος της αμερικανικής προεδρίας Μπιλ Μπάρτον απέρριψε την έκφραση «τελεσίγραφο», λέγοντας «δεν γνωρίζω από πού το συνήγαγαν αυτό». 

Όπως έσπευσε να διευκρινίσει ο Μπάρτον, «ο Πρόεδρος (Ομπάμα) και ο Τούρκος πρωθυπουργός Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν συνομίλησαν προ 10 ημερών και έθιξαν το ζήτημα του Ιράν, του στολίσκου για τη Γάζα και άλλα ζητήματα που συνδέονται με αυτά». «Εμφανώς υπάρχει ένας διάλογος με τους Τούρκους, αλλά κανένα τέτοιο τελεσίγραφο δεν τους έχει δοθεί», πρόσθεσε. 

Καλές οι σχέσεις, υποστηρίζει η Άγκυρα
Από την πλευρά του, ο Τούρκος Πρωθυπουργός διαβεβαίωσε σε τηλεοπτική του συνέντευξη πως οι τουρκο-αμερικανικές σχέσεις βαδίζουν προς το καλύτερο. 

«Αυτήν τη στιγμή οι σχέσεις μας με τον Ομπάμα και οι σχέσεις ανάμεσα στην Τουρκία και τις ΗΠΑ βαίνουν καλώς, δεν έχουμε κανένα πρόβλημα», τόνισε στο HaberTurk ο Ερντογάν, χαρακτηρίζοντας «θερμές» τις επαφές του με τον Αμερικανό Πρόεδρο. 

«Τα προβλήματα που μπορεί να προκύψουν κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων για την αγορά των όπλων είναι εσωτερικά θέματα κάθε χώρας. 
Το Κογκρέσο τους μπορεί να έχει διαφορετικές εκτιμήσεις, όπως ακριβώς και εμείς έχουμε τη δική μας Εθνοσυνέλευση και όποτε τις παρουσιάζουμε τις δικές μας εκτιμήσεις υπάρχουν αναβολές», πρόσθεσε ο ίδιος. 

Πάντως, σύμφωνα δημοσίευμα της «Ζαμάν» με τίτλο «Ο Τούρκος ΥΦΥΠΕΞ μεταβαίνει στις ΗΠΑ», αναφέρεται ότι σε μια περίοδο, που πραγματοποιείται σύνοδος στο Αμερικανικό ΥΠΕΞ ειδικά για την Τουρκία, ο Τούρκος ΥΦΥΠΕΞ, Φεριντούν Σινιρλίογλου μεταβαίνει στην Ουάσιγκτον.
Ο κ. Σινιρλίογλου μαζί με τον βοηθό ΥΦΥΠΕΞ, Σελίμ Γενέλ, θα πραγματοποιήσει επαφές στις ΗΠΑ μεταξύ 23 - 25 Αυγούστου. Η επίσκεψη αυτή του κ. Σινιρλίογλου συμπίπτει με μια περίοδο, κατά την οποία συζητείται αν η Τουρκία απομακρύνεται ή όχι από τη Δύση, ενώ από την άλλη δεν επικυρώθηκε ακόμη από τη Γερουσία ο διορισμός του νέου πρέσβη των ΗΠΑ στην Άγκυρα, Francis Ricciardone, προσθέτει η εφημερίδα. 

Πηγές του ΥΠΕΞ, που μίλησαν στη «Ζαμάν», είπαν ότι η επίσκεψη ήταν ήδη προγραμματισμένη, αλλά τα παραπάνω θέματα ενδέχεται να έρθουν στην επικαιρότητα. Οι πηγές πρόσθεσαν ακόμη πως «η κοινή ατζέντα είναι τόσο ευρεία, που περιλαμβάνει πολλά θέματα, όπως το Ιράκ, το Αφγανιστάν και τη Μέση Ανατολή.
ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια: