Παρασκευή 27 Αυγούστου 2010

Η Αμερική δέχτηκε ψηφιακή επίθεση


Ένας υψηλόβαθμος κυβερνητικός αξιωματούχος των ΗΠΑ επιβεβαίωσε ένα μέχρι πρότινος κρυφό συμβάν, το οποίο χαρακτηρίζει ως «τη μεγαλύτερη παραβίαση των αμερικανικών στρατιωτικών κομπιούτερ στην ιστορία». 

Πρόκειται για μια περίπτωση του 2008, όταν ένας ξένος πράκτορας χρησιμοποίησε ένα flash drive για να μολύνει υπολογιστές, συμπεριλαμβανομένων και αυτών που η Κεντρική Στρατιωτική Διοίκηση (CENTCOM) χρησιμοποιεί για την επίβλεψη των ζωνών πολέμου στο Ιράκ και στο Αφγανιστάν.
Η εισαγωγή του μικροσκοπικού flash drive σε έναν στρατιωτικό φορητό υπολογιστή σε μια βάση στη Μέση Ανατολή, ισοδυναμούσε με μια «ψηφιακή ήττα», καθώς τα πολύτιμα στοιχεία μπόρεσαν να μεταφερθούν σε σέρβερς ξένων δυνάμεων. Αυτό τουλάχιστον ισχυρίζεται ο υφυπουργός Άμυνας των ΗΠΑ William J. Lynn, σε άρθρο του στο Journal of Foreign Affairs. 

«Πρόκειται για το χειρότερο εφιάλτη ενός διαχειριστή δικτύων: ένα ανεξέλεγκτο πρόγραμμα που δρα σιωπηλά, σχεδιασμένο να μεταφέρει επιχειρησιακά σχέδια στα χέρια κάποιου άγνωστου αντίπαλου», γράφει.
Το συμβάν αναφέρθηκε για πρώτη φορά τον Νοέμβριο του 2008 από το Wired, και αργότερα με περισσότερες λεπτομέρειες από την εφημερίδα The Los Angeles Times. Σύμφωνα με την εφημερίδα, οι υποψίες τότε στράφηκαν στους Ρώσους.

Το άρθρο όμως του υφυπουργού, είναι και η πρώτη επίσημη επιβεβαίωση. Μάλιστα κατονομάζει ως Operation Buckshot Yankee, τη προσπάθεια του Πενταγώνου να αντιμετωπίσει την επίθεση, αναφέροντας πως το επεισόδιο αυτό άλλαξε για πάντα την αμερικανική αμυντική στρατηγική στον ψηφιακό τομέα.

Ως ένα πρώτο βήμα, το υπουργείο Άμυνας απαγόρευσε τη χρήση φορητών flash drives σε στρατιωτικά κομπιούτερ, αν και αργότερα αποσύρθηκε αυτή η απαγόρευση.

Στο άρθρο περιγράφεται η μεγάλη δυσκολία στη προστασία των στρατιωτικών ψηφιακών επικοινωνιών σε ένα πλέγμα 15.000 δικτύων και 7 εκατομμυρίων συσκευών, σε δεκάδες κράτη, από κάποιους αντιπάλους, οι οποίοι με λιγοστά μέσα και πολλή φαντασία, μπορούν να προκαλέσουν δυσανάλογες ζημιές.

Οι παραδοσιακές μέθοδοι αποτροπής δεν έχουν εφαρμογή.
«Μια δεκάδα αποφασισμένων προγραμματιστών μπορούν, αν βρουν τρωτό σημείο, να απειλήσουν το αμερικανικό παγκόσμιο δίκτυο, να κλέψουν τα επιχειρησιακά μας σχέδια, να τυφλώσουν τις δυνατότητες συλλογής πληροφοριών, και να μας εμποδίσουν να στέλνουμε τα πυρά μας στο στόχο τους», γράφει ο υφυπουργός.

Απέναντι σε αυτές τις απειλές, η  Yπηρεσία Εθνικής Ασφάλειας (ΝSA) έχει σχεδιάσει προγράμματα με τα οποία θα υπάρχει αυτόματη αντίδραση σε πραγματικό χρόνο. 
Το άρθρο αυτό δημοσιεύτηκε με κύριο σκοπό την εγρήγορση για παρόμοιες απειλές απέναντι στον στρατιωτικό κυβερνοχώρο, και κατά δεύτερο λόγο για να ενισχυθεί ο ρόλος του πενταγώνου στην «ψηφιακή άμυνα».

Οι προσπάθειες του στρατού για να αντιμετωπισθούν οι ηλεκτρονικές επιθέσεις  γίνονται υπό την επίβλεψη ενός μόνο οργανισμού, της US Cyber Command, που ξεκίνησε να λειτουργεί πριν μερικούς μήνες υπό τον στρατηγό Keith B. Alexander. 

Σύμφωνα όμως με τη νέα σχεδιαζόμενη νομοθεσία, ο κύριος ρόλος θα ανήκει πλέον στο Department of Homeland Security. 

Αν και η Cyber Command έχει περισσότερες δυνατότητες και μέσα, ο στρατός μπορεί να επιχειρεί εντός των ΗΠΑ μόνο κατόπιν προεδρικής εντολής. Μια άλλη ανησυχία είναι για το αν το πεντάγωνο ή γενικά το κράτος έχει την ευχέρεια να αναλάβει ένα τέτοιο σύνθετο καθήκον.

Όπως παραδέχεται ο υφυπουργός Άμυνας, «χρειάζεται να περάσουν 81 μήνες προκειμένου το πεντάγωνο να λειτουργήσει επιχειρησιακά ένα σύστημα υπολογιστών, αφού αποφασιστεί η αρχική του χρηματοδότηση».  Σε αντίθεση με το iPhone, που όπως σημειώνει,  εξελίχθηκε σε 24 μόλις μήνες…

S.A. (antinews.gr / The New York Times)
ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια: