Πέμπτη 26 Αυγούστου 2010

Υπερ-πατριωτισμός

 
Στην ελληνική το πρόθεμα υπερ(...) δίνει τη διάσταση του 
μεγαλύτερου σε σχέση με το υπάρχον. Είναι το τεράστιο, το διογκούμενο που η λέξη από μόνη της δεν το καλύπτει, με αποτέλεσμα η έμπροσθεν προσθήκη τού υπέρ να αποκαθιστά νοητικά την τάξη. 
Γι’ αυτό, εξάλλου, άλλες γλώσσες δανείστηκαν το πρόθεμα μετατρέποντάς το σε super ή hyper. Έτσι, παρατηρούμε να υπάρχουν τα supermarket και τα hypermarket, που στα πλαίσια του καταναλωτισμού θέλουν να προσδώσουν την έννοια του υπερ-καταναλωτισμού μέσω της υπερ-αγοράς.
Δυστυχώς, η προσπάθεια ορισμένων -γραφιάδων, δημοσιογράφων, κατευθυνόμενων και ατάκτων- στα πλαίσια της εμπορευματοποίησης της ερμηνείας των λέξεων ανακάλυψαν μια καινούρια ορολογία, στην υπερ-αγορά του λεξιλογίου τους, προκειμένου να καλύψουν τα δικά τους εθνικά κενά. Η προσθήκη του προθέματος υπερ-, μπροστά από τις λέξεις πατριώτης ή πατριωτισμός, μάλλον σκόπιμη και υποβολιμιαία είναι. 
Η προσπάθειά τους να χαρακτηρίσουν κάποιους, που αντιστέκονται σθεναρά σε αντεθνικές ενέργειες, ως υπερπατριώτες είναι μεθοδευμένη.
Έτσι, λοιπόν, στο εγχείρημα οικειοποίησης όρων και ορολογιών, επιθέτων και χαρακτηρισμών, λένε τους άλλους υπερ-πατριώτες για να νιώσουν ωραία ότι οι μόνοι πατριώτες είναι οι ίδιοι. Μ’ αυτό τον τρόπο το επιχειρούμενο εκτόπισμα προς τις μεριές του αρρωστημένου και άκρατου ρατσισμού ή σοβινισμού, θα φέρει τους ίδιους στη θέση οδηγού του πατριωτισμού, ενώ τους άλλους θα τους μετακινήσει στους υπερ-πατριώτες που θα φέρουν για μια ζωή το μίασμα του απορριπτικού, του αρνητικού και όλα τα συναφή.
Με αφορμή το θάνατο του δικτάτορα Δ. Ιωαννίδη τα αλαλάζοντα κύμβαλα περί υπερ-πατριωτισμού έβαλαν πάνω τον γνωστό αμανέ? ο Ιωαννίδης παρασύρθηκε από τον υπερ-πατριωτισμό του... Συνεπώς, όλοι όσοι τις προηγούμενες φορές, από τους ίδιους ανθρώπους, ενετάχθησαν στην εν λόγω κατηγορία ταυτίζονται με το δικτάτορα. Είναι λογικό να χαρακτηρίζουν τις δυνάμεις που αντιστάθηκαν το 2004 στην Κύπρο υπερ-πατριωτικές και την ίδια στιγμή το ίδιο επίθετο να προσδιορίζει ένα δικτάτορα που κυνήγησε τις πλείστες αυτών των δυνάμεων το 1974;
Αν ο καιρός έχει γυρίσματα και τερτίπια, η Ιστορία δεν τα ανέχεται. Ο Δ. Ιωαννίδης μπορεί να παρασύρθηκε από οποιεσδήποτε δυνάμεις, εντός ή εκτός Ελλάδας, όχι πάντως από τη δύναμη του υπερ-πατριωτισμού.
Διότι, πάλιν, πατριώτης δεν είναι ούτε αυτός που εκθειάζει τους απέναντι για να κρατήσει η Ιστορία έναν καλό λόγο για τον ίδιο. Πατριώτης δεν είναι αυτός που εξ αφορμής ενός μεμονωμένου περιστατικού στην Κομοτηνή, ταυτόχρονου με τη Θ. Λειτουργία στην Παναγία Σουμελά, καλεί τα σώματα ασφαλείας της χώρας του να παραδειγματιστούν από την αστυνομία των απέναντι που δεν άφησε να συμβεί έστω και ένα παρατράγουδο στο σκλαβωμένο Πόντο. Πατριώτης είναι εκείνος που δεν ξέχασε τι έγινε στον Πόντο και πασκίζει ώστε η Ιστορία να καταγράψει τα σωστά γεγονότα και όχι τα κομμένα - ραμμένα που απλώς θα δώσουν μια προσωρινή ευχαρίστηση στους απέναντι. 
ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια: