Παρασκευή 27 Αυγούστου 2010

Η Κόλαση περιμένει τους προδότες της Πατρίδας τους


Ο Δάντης, με απαράμιλλη εκφραστική δύναμη,  στο ποίημά του «Κωμωδία» (συντεθειμένο μεταξύ 1307 και 1321) που είναι μια ηθική νωπογραφία, άλλοτε αλληγορική και άλλοτε μυστική ή δραματική περιγράφει τους καταραμένους κύκλους, από τις όχθες του Αχέροντα έως τα έγκατα της γης.

Όλα τα θανάσιμα αμαρτήματα βρίσκονται στο έργο αυτό σε μια σοφά μελετημένη τυπολογία. 
Ολοι οι αμαρτωλοί λαμβάνουν το μερίδιό τους στους εννέα κύκλους της Κολάσεως του εξαίρετου ποιητού Δάντη Αλιγκιέρι.

Οι βίαιοι κατά του πλησίον τους, οι φιλάργυροι και οι τοκογλύφοι, οι αποπλανητές και μαστρωποί, οι αιρετικοί, οι προδότες των γονέων τους, οι εκμεταλλευτές των συνανθρώπων τους, όλοι λαμβάνουν το ανάλογο τίμημα των αμαρτωλών πράξεών τους εν τω κόσμω τούτο, εισερχόμενοι στην Κόλαση, όπου στην προμετωπίδα της εισόδου της υπάρχει η φοβερή επιγραφή: «Εισερχόμενοι εγκαταλείψατε κάθε ελπίδα»
 
Ειδικής μνείας από τον Δάντη τυγχάνουν οι πολιτικοί – και για τον συγκεκριμένο λόγο αναφέρομαι συχνά στην «Κωμωδία» του Δάντη – που έχουν προδώσει με κάθε τρόπο, κάθε ιδανικό, κάθε αρετή και αρχή, κάθε ηθική τάξι και πιστεύω του Ανθρώπου.

Ελπίζω, ο πολιτικός άνδρας που θα τύχει να διαβάσει αυτό το σύντομο κείμενο, να μην το προσπεράσει βιαστικά, λέγοντας ότι ο κορυφαίος αυτός ποιητής είχε… παραισθήσεις όταν έγραφε την «Κωμωδία» - στην οποία, αργότερα, προσετέθη ο επιθετικός προσδιορισμός «Θεία» κι έτσι έχουμε την «Θεία Κωμωδία» - και «δίκαζε» τους αμαρτωλούς.

Διότι η Κόλαση υπάρχει. Και οι ψυχές των επί γης αμαρτωλών λαμβάνουν μεγίστη τιμωρία όταν έλθει η ώρα τους. 

Και ειδικά των πολιτικών, στους οποίους ο Δάντης αφιερώνει, στο άσμα του INFERNO του, ολόκληρο τον ένατο κύκλο, καθώς θεωρεί ως πλέον αμαρτωλούς αυτούς που με τον άλφα ή βήτα τρόπο ασελγούν στην ανθρώπινη ύπαρξη, στο κοινωνικό σώμα.

Δηλαδή τους πολιτικούς που άλλα λέγουν, άλλα πράττουν και (συνήθως όχι πάντοτε, αλλά στην περίπτωση της Ελλάδος ΣΧΕΔΟΝ ΠΑΝΤΟΤΕ) βασανίζουν τον λαό εξαπατώντας τον μεν, οδηγώντας τον δε στο χάος και την παρανόησι του προορισμού  του ανθρώπου. 

Ενατος κύκλος, λοιπόν, της κόλασης του Δάντη. Απολαύστε τον:
Εκεί πηγαίνουν όσοι πρόδωσαν την πατρίδα τους, το κόμμα τους, τις ανθρώπινες και θείες αρχές. Ολοι τους βυθίζονται στο έρεβος και τους καταβροχθίζει ο Εωσφόρος.

Να προσθέσω τον διακαή πόθο μου να διαβάσει αυτό το κείμενο ο νυν Πρωθυπουργός της Ελλάδας. Και αφορμής δοθείσης να διαβάσει την «Θεία Κωμωδία» του Δάντη Αλιγκιέρι.

Μήπως έστω και την ύστατη στιγμή, υπό το φόβο να απωλέσει την ψυχή του και να τυραννιέται στους αιώνες για όσα κάνει και έχει επί νου να κάνει στους Ελληνες και την Ελλάδα, ανανήψει. Το αυτό ισχύει και για το σύνολο των υπουργών του, αλλά και για τους 300 εθνικούς αντιπροσώπους μας.
Σωτήρης Ζαφειρακόπουλος
ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια: