Πέμπτη 26 Αυγούστου 2010

ΤΑΧΕΑ ΣΚΑΦΗ-ΙΡΑΝ/ΕΜΕΙΣ ΣΑΝ ΕΛΛΑΔΑ ΤΙ ΚΑΝΟΥΜΕ;/ΣΚΕΨΕΙΣ ΜΟΥ.

 

ΓΡΑΦΕΙ Ο ΔΡ ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ.Ε.ΔΡΟΥΓΟΣ

Αφορμή για αυτό το σύντομο άρθρο αποτέλεσε η αποστολή/καταγραφή κάποιων λίαν ενδιαφερουσών σκέψεων εξαίρετου αξιωματικού(εε) του ΠΝ, τις οποίες απλά διεύρυνα(από τους πολλούς που επικοινωνούν μαζί μου και ΕΙΛΙΚΡΙΝΑ τους ευχαριστώ).

Προ ημερών έγραψα για την παρουσία/ένταξη νέων ταχέων σκαφών στο Ιρανικό Πολεμικό Ναυτικό.
Η χώρα μας καίτοι μέλος του ΝΑΤΟ-δυστυχώς λόγω μετριοτήτων που βρίσκονται στα ηγετικά κλιμάκια των ΕΔ, αλλά και μη-αξιοποίησης από την υπηρεσία σοβαρών μυαλών που διαθέτουμε-είναι παντελώς αδύναμη (παρά το ότι είναι ναυτική χώρα και έθνος) στο να αναδείξει κάποια σημεία υπεροχής των ΕΔ και στην προκείμενη περίπτωση των ευρύτερων διαστάσεων του ιστορικού ΠΝ.




Η Ελλάδα είναι από τα πρώτα κράτη-μέλη του ΝΑΤΟ που απέκτησε ΤΑΧΕΑ ΣΚΑΦΗ. Υπάρχει συσσωρεμένη πλην όμως αναξιοποίητη γνώση για το ρόλο και την χρήση αυτών των πλοίων, καθώς και για ότι αφορά LITTORAL/COASTAL WATERS WARFARE που ουδέποτε έχει αναδειχθεί πολύ ψηλά σε επίπεδο ΝΑΤΟ( επαρκώς), δεδομένου ότι αυτή η γνώση βασίζεται όχι μόνο σε θεωρητικές μελέτες (αφενός), αλλά και στην πρακτική της διάσταση και εμπειρία που έχει συγκεντρωθεί διαχρονικά από τον «κλεφτοπόλεμο» με τους γείτονες μας αλλά και από την πλήρη εκμετάλλευση του γεωγραφικού χώρου που ουσιαστικά είναι τα πάρα πολλά νησιά-μικρονήσια-συστάδες νησίδων και βραχονησίδες στο ΑΙΓΑΙΟ.

Αποτέλεσμα είναι εξ αιτίας των «ηγεσιών μας χωρίς φαντασία και χωρίς διευρυμένες γνώσεις», αλλά και από μια δική μας ιδιόρρυθμη «εσωστρέφεια και φοβικά σύνδρομα», να εμφανίζεται η ΝΟΡΒΗΓΙΑ ως η χώρα που έχει την κατάλληλη γνώση(!), με ΓΑΛΛΟΥΣ και ΓΕΡΜΑΝΟΥΣ να κατασκευάζουν βασικά τέτοια σκάφη.

Συμπερασματικά αν η χώρα μας το έβλεπε διαφορετικά θα είχαμε πραγματοποιήσει εντυπωσιακά βήματα στον τομέα LITTORAL/COASTAL WATERS WARFARE, και θα μπορούσαμε να συνδράμουμε στην αντιμετώπιση δυνητικής απειλής τέτοιων σκαφών(όπως του ΙΡΑΝ). Επίσης θα μπορούσαμε να ήμασταν στην πρώτη γραμμή του ΝΑΤΟ επί των τρόπων αντιμετώπισης αυτών, ενδεχομένως και με τη σύσταση ενός CENTER OF EXCELLENCE FOR LITTORAL/COASTAL WATERS WARFARE. Γιατί πέραν των εθνικών προεκτάσεων , θα μπορούσαμε να βρεθούμε και στο σκληρό πυρήνα της ΣΥΜΜΑΧΙΑΣ. ΟΜΩΣ ΑΥΤΑ ΑΠΟ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΗΣ ΠΛΕΥΡΑΣ ΑΠΑΙΤΟΥΝ ΜΙΑ ΑΛΛΗ ΗΓΕΣΙΑ-ΣΚΕΨΗ-ΔΙΕΥΡΥΜΕΝΟ ΟΡΙΖΟΝΤΑ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΩΝ-ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ ΑΝΤΙΛΗΨΗ ΤΟΥ ΧΩΡΟΥ ΜΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΛΑ ΑΛΛΑ.

Τα γράφω αυτά και για ένα ακόμα λόγο. Από κορυφαίο THINK TANK στις ΗΠΑ, έλαβα ένα εκπληκτικό βιβλίο για LITTORAL COASTAL WATERS WARFARE στον 21ο αιώνα (388σελίδων) και είδα που κατευθύνονται τα πράγματα… Και εδώ να υπάρχει η πρακτική γνώση και η γεωμορφολογία , και δυστυχώς εμείς να ήμαστε ουραγοί….

ΠΗΓΗ

ΥΓ/ΕΙΛΙΚΡΙΝΑ ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΑΠΟ ΤΑ ΒΑΘΗ ΤΗΣ ΚΑΡΔΙΑΣ ΜΟΥ ΤΟΥΣ ΔΕΚΑΔΕΣ ΑΞΙΩΜΑΤΙΚΟΥΣ(ΤΟΥΣ ΟΠΟΙΟΥΣ ΣΕΒΟΜΑΙ ΚΑΙ ΕΚΤΙΜΩ/ΚΑΙ ΣΑΝ ΓΙΟΣ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΟΥ) ΠΟΥ ΜΟΥ ΣΤΕΛΝΟΥΝ ΘΕΣΕΙΣ-ΑΠΟΨΕΙΣ-ΙΔΕΕΣ –ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΧΩΡΑ ΜΑΣ. ΛΥΠΑΜΑΙ ΜΟΝΟ ΠΟΥ ΒΛΕΠΩ ΤΗΝ ΈΝΔΕΙΑ ΤΩΝ ΓΡΑΦΕΙΟΚΡΑΤΙΚΩΝ ΜΗΧΑΝΙΣΜΩΝ και τη ΜΗ-ΣΥΜΒΟΛΗ της ΑΞΙΟΚΡΑΤΙΑΣ…

ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια: