Τρίτη 31 Αυγούστου 2010

Κρίσιμο το αυριανό ραντεβού για τα ΕΝΑΕ


Καθοριστικής σημασίας για το μέλλον των Ελληνικών Ναυπηγείων ΑΕ (ΕΝΑΕ) πρόκειται να αποβεί η συνάντηση αύριο το μεσημέρι στις 14.00 του Υπουργού Εθνικής Άμυνας με τους εκπροσώπους της TKMS και της Abu Dhabi Mar Group.

Η συνάντηση λαμβάνει χώρα την καταληκτική ημερομηνία της συμφωνίας-πλαίσιο της 18ης Μαρτίου 2010 που καθόρισε το πλαίσιο για την απόκτηση του 75,1% των ΕΝΑΕ από την ADM. Αξίζει να σημειωθεί ότι σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του defence-point.gr τα τέλη της προηγούμενης βδομάδας η TKMS και η ADM απέστειλαν επιστολή στον Υπουργό Εθνικής Άμυνας με την οποία τον ενημερώνουν ότι οι δύο εταιρίες έχουν ολοκληρώσει τις λεπτομέρειες της μεταξύ τους μεταβίβασης αλλά αναμένουν από την ελληνική κυβέρνηση την υλοποίηση των προβλεπομένων της συμφωνίας της 18ης Μαρτίου 2010.
Μάλιστα, η γερμανική πλευρά εμφανίζεται άκαμπτη στην περίπτωση που δεν υλοποιηθεί πλήρως η ανωτέρω συμφωνία να κηρύξει τα ΕΝΑΕ σε πτώχευση και να παραπέμψει τις συμβάσεις ΑΡΧΙΜΗΔΗΣ και ΠΟΣΕΙΔΩΝ ΙΙ στη διαιτησία. Στην περίπτωση αυτή, τα πρώτα θύματα θα είναι οι 1300 εργαζόμενοι των ΕΝΑΕ (συμπεριλαμβανομένης και της μονάδας τροχαίου υλικού για τα οποία υπάρχει ρητή δέσμευση της ADM να διατηρήσει τις θέσεις εργασίας) αλλά και πολλοί υπεργολάβοι της ναυπηγοεπισκευαστικής ζώνης των οποίων η καθημερινή δραστηριότητα είναι άμεσα συνυφασμένη με την λειτουργία των ΕΝΑΕ.

Το ζήτημα των ΕΝΑΕ αποτελεί αντικείμενο πυρετωδών συσκέψεων σε πολύ υψηλό επίπεδο μέσα στην κυβέρνηση καθώς πλέον έγινε αντιληπτό ότι η αποτυχία εξεύρεσης λύσης θα έχει αρνητικότατες συνέπειες όχι μόνο για τα ΕΝΑΕ αλλά και γενικότερα όλες τις μεγάλες και μικρές επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στον τομέα των ναυπηγήσεων και επισκευών στην Ελλάδα.

Ας ελπίσουμε για το καλύτερο...

Δεν υπάρχουν σχόλια: