Παρασκευή 27 Αυγούστου 2010

Κυπριακή συμμετοχή στο ειδύλλιο Ελλάδας – Ισραήλ;


Μια τηλεφωνική συνομιλία του Κύπριου υπουργού Εξωτερικών Μάρκου Κυπριανού με τον Ισραηλινό ομόλογό του Αβιγκόρ Λίμπερμαν, άνοιξε το δρόμο για επίσκεψη του προέδρου Δημ. Χριστόφια τον προσεχή οκτώβριο στο Τελ Αβίβ και ενα πλαίσιο συνομιλιών με τον πρωθυπουργό Μπεν. Νετανιάχου. 


Σύμφωνα με κυπριακά ρεπορτάζ, τέλη Οκτωβρίου, αρχές Νοεμβρίου αναμένεται να πραγματοποιηθεί η πρώτη επίσημη επίσκεψη του προέδρου της Δημοκρατίας Δημήτρη Χριστόφια, στο γειτονικό Ισραήλ.  

Σύμφωνα με πληροφορίες, η επίσκεψη του προέδρου Χριστόφια τοποθετείται χρονικά εντός του 15νθημέρου μεταξύ Οκτωβρίου και Νοεμβρίου, μιας και είναι το πρώτο χρονικό ‘κενό’ που φαίνεται να ‘βολεύει’, επί του παρόντος, και τις δύο χώρες.
 
Αν και η επίσκεψη εκκρεμεί εδώ και αρκετούς μήνες, τα όποια εμπόδια φαίνεται πως ξεπεράστηκαν, μιας και το Τελ Αβίβ δεν ευνοούσε μετάβαση του προέδρου Χριστόφια πρώτα στα Παλαιστινιακά Εδάφη και μετά στο Ισραήλ, όπως ήθελε αρχικά να κάνει η Λευκωσία. 

Ωστόσο, τόσο η Λευκωσία όσο και το Τελ Αβίβ δεν θεώρησαν πως το συγκεκριμένο ζήτημα δεν θα έπρεπε να θεωρείται εμπόδιο για την πραγματοποίηση της επίσκεψης του προέδρου Χριστόφια.

Κύριο θέμα των συνομιλιών αναμένεται να είναι η μορφή και η διαδικασία εκμετάλλευσης των μεγάλων υποθαλάσσιων κοιτασμάτων αερίου στη ζώνη αποκλειστικής εκμετάλλευσης που διαθέτουν (ΑΟΖ) και που σύμφωνα με όλες τισ πληροφορίες έχει επιβεβαιωθεί από τις γεωφυσικές έρευνες που πραγματοποιήθηκαν στη διάρκεια του τελευταίου χρόνου. 

Καταλύτης για την επίσκεψη του κ. Χριστόφια υπήρξε η ενθάρρυνση που ο τελευταίος έλαβε από την Αθήνα, μετά την επίσκεψη του ισραηλινού πρωθυπουργού κ. Νετανιάχου εδώ, και τις συνομιλίες του με τον πρωθυπουργό Γ. Παπανδρέου.
Πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια: