Πέμπτη 19 Αυγούστου 2010

Ελλοχεύει ρήξη με την Αθήνα

 
Με προσεκτική φρασεολογία, ο Πρόεδρος του ΛΑΟΣ Γιώργος Καρατζαφέρης προειδοποίησε ότι στους χειρισμούς για το Κυπριακό ελλοχεύει ρήξη με την Αθήνα που θα κληθεί να υπερσπιστεί πολιτικές για τις οποίες δεν ενημερώθηκε. 

Ο Γιώργος Καρατζαφέρης βρίσκεται συχνά στην Κύπρο και έχει αδιάπτωτο ενδιαφέρον για την Κύπρο και το πρόβλημά της. Χτες είχε μακρά συνάντηση με τον Αρχιεπίσκοπο και την πολιτική ηγεσία. 


Να μιλά περισσότερο
Μετά τη συνάντηση, ο Μακαριότατος δήλωσε ότι οι Τούρκοι θέλουν σκληρή γλώσσα και δεν καταλαβαίνουν από την «πολιτική του καλού παιδιού», πολιτική που έχει αποτύχει. 
Ο Αρχιεπίσκοπος είπε, επίσης, ότι οι απόψεις του ταυτίζονται με αυτές του Πρόεδρου του ΛΑΟΣ. «Μιλούμε στα ίδια μήκη κύματος», εξήγησε, τονίζοντας ότι «τα λάθη μας από το '74 μέχρι σήμερα έχουν πληθύνει και έχουμε φτάσει σε επικίνδυνα αδιέξοδα». 

Ο Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος πρόσθεσε ότι «υπάρχει ακόμα καιρός για να σώσουμε τον τόπο, αν υπάρξει εθνική συνεννόηση».
Απευθυνόμενος στον αρχηγό του ΛΑΟΣ, είπε ότι «το ενδιαφέρον του για το έθνος και ιδιαίτερα για την Κύπρο είναι πάντοτε αδιάπτωτο και έχει απόψεις που μπορούν να μας βοηθήσουν να υπερπηδήσουμε αρκετά από τα προβλήματα που υπάρχουν». 

Ο Μακαριότατος σημείωσε ακόμη ότι η τουρκική πλευρά δεν σέβεται τη συμφωνία για τη βάση των συνομιλιών και μιλά για δύο κράτη, ένα τουρκικό και ένα στο νότο, που θα έχουν το πόδι τους. «Θέλουν μια συνομοσπονδία για να ελέγχουν γεωπολιτικά ολόκληρη την Κύπρο». 

Ο Πρόεδρος του Λαϊκού Ορθόδοξου Συναγερμού (ΛΑΟΣ), Γιώργος Καρατζαφέρης, είπε ότι «όσο ακούει κανείς το Μακαριότατο τόσο βγαίνει κερδισμένος». Θέλω να ελπίζω, κατέληξε, ότι το εθνικό αυτό κεφάλαιο, του κυπριακού ελληνισμού, ο Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος ο Β’ πρέπει να ακούγεται περισσότερο.

Ανάγκη συναντίληψης

Ο Πρόεδρος του ΛΑΟΣ, Γιώργος Καρατζαφέρης, δήλωσε μετά από συνάντησή του με το Γενικό Γραμματέα του Ευρωπαϊκού Κόμματος Ρίκκο Ερωτοκρίτου ότι οι σχέσεις της Ελλάδας και της Κύπρου θα δοκιμαστούν «τον επόμενο καιρό, με ενδεχόμενη ανάληψη ευθυνών από την Ελλάδα, που δεν της ανήκουν» και ότι θα πρέπει να υπάρξει διάλογος, σύνθεση απόψεων και συναντίληψη μεταξύ των πολιτικών δυνάμεων των δύο χωρών για να ξεπεραστούν ενδεχόμενα προβλήματα και να υπάρξει πιο αποτελεσματική αντιμετώπιση της Τουρκίας.

Ο Γ.Γ. του ΕΥΡΩΚΟ ανέφερε ότι «τα όσα ελέχθησαν ήσαν στο πλαίσιο μιας γνήσιας και ειλικρινούς αντίληψης ότι η Κύπρος δεν μπορεί να υπάρξει μόνη της χωρίς την Ελλάδα και η Ελλάδα, βεβαίως, δεν θα παύσει ποτέ να ενδιαφέρεται για την Κύπρο».

Αναιμική κατάσταση
Ο Πρόεδρος του ΛΑΟΣ ανέφερε, μετά τη συνάντησή του με τον Πρόεδρο του ΔΗΣΥ Νίκο Αναστασιάδη, πως ο ίδιος έχει την αίσθηση ότι «η τουρκική πλευρά αντιλαμβάνεται ότι οι εξελίξεις την έφεραν να έχει το πάνω χέρι και νομίζω προκαλούν και προσπαθούν να δημιουργήσουν μια κατάσταση εξαιρετικά αναιμική». 

«Είναι η δική μας θέση που θα μας βγάλει από τη δύσκολη θέση, πιστεύω λοιπόν ότι πρέπει να αξιοποιηθούν όλα τα μυαλά, όσο μπορούμε περισσότερο και στενότερα», συμπλήρωσε. 
Σημείωσε επίσης ότι το Κυπριακό διέρχεται «μια φάση η οποία είναι εξαιρετικά δύσκολη και περίπλοκη, μετά την απόφαση του Δικαστηρίου της Χάγης για το Κόσοβο» και πως «ο διάλογος και η σύνθεση θα μπορέσουν να μας βγάλουν από αυτό το σημείο, το οποίο δεν είναι καλύτερο από το 1974». 

«Χρειάζεται προσπάθεια και έχω εμπιστοσύνη σε εκείνους που μπορούν να διαθέσουν και σκέψεις και ιδέες και αποφασιστικότητα», κατέληξε ο κ. Καρατζαφέρης.

Πάνω απ’ όλα ενότητα
Την ανάγκη για ενότητα τόσο στην Κύπρο όσο και στην Ελλάδα για τα καλύτερα αποτελέσματα στο Κυπριακό, τόνισαν ο ΓΓ του ΑΚΕΛ Άντρος Κυπριανού και ο Πρόεδρος του ΛΑΟΣ Γιώργος Καρατζαφέρης, σε δηλώσεις μετά από συνάντηση που είχαν στα γραφεία του ΑΚΕΛ. Ο κ. Κυπριανού χαρακτήρισε τη συνάντηση πολύ χρήσιμη, καθώς έγινε, όπως είπε, μια εποικοδομητική ανταλλαγή απόψεων και προβληματισμών γύρω από το Κυπριακό. 

Η ενότητα των πολιτικών κομμάτων στην Κύπρο, συνέχισε, αλλά και η ενότητα με τον πολιτικό κόσμο στην Ελλάδα, δηλαδή την Κυβέρνηση, τα πολιτικά κόμματα, ακόμα και με τον ελληνικό λαό, είναι απαραίτητη προϋπόθεση για να δώσουμε τον αγώνα της απελευθέρωσης και της επανένωσης της Κυπριακής Δημοκρατίας με τις μεγαλύτερες δυνατές πιθανότητες και προοπτικές επιτυχίας. 

Ευχαριστώντας τον κ. Κυπριανού, ο κ. Καρατζαφέρης είπε ότι πριν επισκεφθεί την Κύπρο, είχε μακρά συνάντηση με τον Έλληνα ΥΠΕΞ, γιατί πιστεύει ότι οι τελευταίες εξελίξεις είναι εξαιρετικά κρίσιμες και πρέπει να διαμορφώσουμε περισσότερο από κάθε άλλη φορά, «μια συνύπαρξη και συλλειτουργία γιατί είναι προφανής ένας κίνδυνος διαρρήξεως μεταξύ κομμάτων τόσο στην Αθήνα όσο και στην Κύπρο.

Προσοχή στο Κόσοβο
Ο Πρόεδρος του ΛΑΟΣ είχε συνάντηση και με τη Γενική Γραμματέα του Κινήματος Οικολόγων Ιωάννα Παναγιώτου. 
Το ενδεχόμενο αναγνώρισης του Κοσσυφοπεδίου και η αντανάκλασή του στο Κυπριακό συζητήθηκε στη συνάντηση. «Με αίσθημα ευθύνης», είπε χαρακτηριστικά, συμφώνησαν στο ότι το θέμα αυτό θα πρέπει να αποτελέσει αντικείμενο συζήτησης τόσο σε επίπεδο κυπριακής και ελληνικής Κυβέρνησης, όσο και σε επίπεδο κομμάτων, ώστε να χαραχτεί μια κοινή αντιμετώπιση και στρατηγική. 

Προειδοποίησε, δε, ότι το ζήτημα αυτό στην πορεία του χρόνου μπορεί να συνδεθεί επικίνδυνα με το θέμα του Κυπριακού. 

Ο Γιώργος Καρατζαφέρης δήλωσε ευχαριστημένος από τις «ξεκάθαρες θέσεις των πρασίνων», και πρόσθεσε ότι εξέφρασαν «ιδέες και προτάσεις που συγκλίνουν προς τη βασική σκέψη ότι μόνο η συλλειτουργία και η συνεκτίμηση και ο διάλογος μπορούν να καθορίσουν μια θετική πορεία». 
ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια: