Κυριακή 27 Μαρτίου 2011

Ραδιενέργεια 10 εκατ. φορές πάνω από το όριο στη Φουκουσίμα


Οι εργασίες για την αποκατάσταση των ζημιών στον αντιδραστήρα 2 του πυρηνικού εργοστασίου της Φουκουσίμα διακόπηκαν, εξαιτίας των υψηλών επιπέδων ραδιενέργειας. 

Μετρήθηκε στο νερό που διέρρευσε από την εγκατάσταση σε επίπεδα δέκα εκατομμύρια φορές υψηλότερα από το κανονικό! 

Η ραδιενέργεια στο νερό  που βρέθηκε στην αίθουσα όπου βρίσκεται η τουρμπίνα φτάνει στα 1.000 μιλισίβερτ (mSv) ανά ώρα. Σύμφωνα με ιατρικές μελέτες, η έκθεση σε ραδιενέργεια άνω των 100 mSV μπορεί να προκαλέσει καρκίνο. 

Την ανησυχία του εξέφρασε ο Ιάπωνας κυβερνητικός εκπρόσωπος, ο οποίος εμφανίστηκε λιγότερο καθησυχαστικός από ότι στο παρελθόν. 

"Θα θέλαμε να δώσουμε ένα σαφές χρονοδιάγραμμα για το πότε θα επιλυθεί το πρόβλημα. Όσοι εργάζονται στο εργοστάσιο το ίδιο σκέφτονται. 

Ωστόσο δεν μπορώ να είμαι περισσότερο αισιόδοξος από την πραγματικότητα", δήλωσε στον τηλεοπτικό σταθμό NHK.
Προβλήματα εκδηλώθηκαν και στις εργασίες για την αποκατάσταση του αντιδραστήρα νο. 1. Νερό διέρρευσε στην αίθουσα που βρίσκεται η τουρμπίνα, κατά πάσα πιθανότητα από  βαλβίδα ή ελαττωματική σωλήνωση. 

Στο χώρο θα εγκατασταθούν τρεις αντλίες για την απομάκρυνση του νερού. 

Ανήσυχη και η ΙΑΕΑ
"Η Ιαπωνία έχει ακόμη μακρύ δρόμο μπροστά της για να επιλύσει την κρίση", δήλωσε στους Times της Νέας Υόρκης ο γενικός διευθυντής της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας (ΙΑΕΑ) Γουκίγια Αμάνο. 

Ο πυρηνικός συναγερμός μπορεί να κρατήσει ακόμη και μήνες, εκτίμησε και εξέφρασε επιφυλάξεις για την επιτυχία των επιχειρήσεων ψύξης των ράβδων αναλωθέντος πυρηνικού καυσίμου με τη ρίψη θαλασσινού νερού.

Όπως διευκρίνισε, αν δεν αποκατασταθεί η λειτουργία των συστημάτων ψύξης, η ραδιενέργεια θα συνεχίσει να αυξάνεται, ακόμη κι αν γεμίσουν οι δεξαμενές νερού, στις οποίες φυλάσσονται. 

Χαρακτήρισε, ωστόσο, θετική εξέλιξη τη μερική αποκατάσταση της παροχής ηλεκτρικού ρεύματος στο πυρηνικό εργοστάσιο.
Αυξάνεται η ραδιενέργεια και στη θάλασσα
Την ίδια στιγμή, αυξάνεται η συγκέντρωση ραδιενεργού ιωδίου στη θαλάσσια περιοχή κοντά στο εργοστάσιο. 

Έφτασε σήμερα σε επίπεδα 1.850 φορές πάνω από το κανονικό, από 1.250 φορές το Σάββατο. Αξιωματούχος της Υπηρεσίας Πυρηνικής και Βιομηχανικής Ασφάλειας της Ιαπωνίας εκτίμησε ότι αυτό ενδέχεται να οφείλεται σε διαρροή από το κέλυφος αντιδραστήρων. 

Εξαιρετικά χαμηλά επίπεδα ραδιενεργού ιωδίου ανιχνεύτηκαν  και στη βορειονατολική Κίνα. Δεν  χρειάζεται να ληφθούν "μέτρα προστασίας" για τον πληθυσμό, ανακοίνωσε το υπουργείο Περιβάλλοντος της Κίνας.
Όσον αφορά στα θύματα του σεισμού και του τσουνάμι που έπληξαν την Ιαπωνία, οι αρχές ανακοίνωσαν ότι νεκροί είναι 10.489 άνθρωποι, ενώ αγνοούνται ακόμη 16.621. 

"Τους είχα προειδοποιήσει"
Ο σεισμολόγος  Γιουκινόμπου Οκαμούρα δήλωσε ότι είχε προειδοποιήσει την εταιρεία ηλεκτρισμού Tepco, το 2009, για τον κίνδυνο που διέτρεχε το εργοστάσιο της Φουκουσίμα από τα τσουνάμι. Όπως είπε, είχε φτάσει σε αυτό το συμπέρασμα ύστερα από έρευνα για το κύμα που χτύπησε την Ιαπωνία το έτος 869, σκοτώνοντας 1.000 ανθρώπους. 

Ο επιστήμονας υποστήριξε ότι η εταιρεία του απάντησε πως ο σχεδιασμός της για την αντιμετώπιση σεισμών ήταν επαρκής. 
H Tepco ακόμη και σήμερα δηλώνει ότι ο σεισμός και το τσουνάμι της 11ης Μαρτίου ήταν "πέραν κάθε πρόβλεψης". 
enet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: