Κυριακή 27 Μαρτίου 2011

Η Τουρκία δεν “βλέπει” πυρηνικά στο Ακούγιου


ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ
Παρά τα διαφορετικά σενάρια και συζητήσεις, η Τουρκία ακόμη δεν έχει συμφωνήσει με τη Ρωσία σχετικά με την αγορά και εγκατάσταση του πυρηνικού εργοστασίου ηλεκτρικής ενέργειας στο Ακούγιου της νότιας Τουρκίας (απέναντι από την Κύπρο) που γεννά σοβαρές ανησυχίες καθώς βρίσκεται σε εξαιρετικάσεισμογενή περιοχή. 

Η προχθεσινή παρέμβαση τόσο του Κύπριου υπεξ, Μάρκου Κυπριανού όσο ικαι του Έλληνα ομολόγου του, Δημ. Δρούτσα στο Συμβούλιο Εξωτερικών υποθέσεων της ΕΕ, μετά το Ιαπωνικό πυρηνικό ατύχημα, ενίσχυσαν τις παρατηρήσεις που είχαν προηγουμένως ακουστεί από τους υπουργούς Ενέργειας των δύο χωρών στο αντίστοιχο Συμβούλιο Ενέργειας.

Ωστόσο η Τουρκία ακόμη βρίσκεται μακρυά από μια συμφωνία με η Μόσχα για την εγκατάσταση του πυρηνικού εργοστασίου νέας τεχνολογίας, όπως αναφέρεται.

Παρά τις διθυραμβικές δηλώσεις του Ταγίπ Ερντογάν στη Μόσχα, η Ρωσία δεν φαίνεται ακόμη διατεθειμένη να υπογράψει παρόμοια συμφωνία, με τους εξαιρετικά βολικούς για την Τουρκία, οικονομικούς όρους.

Ο λόγος πως πέρυσι στη διάρκεια των συζητήσεων ανάμεσα στον Βλαντιμίρ Πούτιν και τον Ταγίπ Ερντογάν, η Μόσχα είχε ζητήσει και είχε λάβει διαβεβαιώσεις για μια σειρά τουρκικών κινήσεων και αποφάσεων, με τις οποίες θα δινόταν προτεραιότητα στον αγωγό South Stream

Καμιά ενέργεια όμως δεν πραγματοποιήθηκε από την πλευρά της Τουρκίας (αντιθέτως κινήθηκε για μια συμφωνία που αφορά τον, με αποτέλεσμα η Μόσχα τώρα νακαθυστερεί με τη σειρά της τις δικές της αποφάσεις.
dragoumanos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: