Σάββατο 26 Μαρτίου 2011

Ο Ερντογάν «καρφώνει» τον Γιώργο για τους μουφτήδες

Ο Ερντογάν «καρφώνει» τον Γιώργο για τους μουφτήδες
Η Λιβύη και το χρέος φέρνουν σε δεύτερη μοίρα το νέο γύρο έντασης στις ελληνοτουρκικές σχέσεις. 

Τα όσα συνέβησαν στις 12 Μαρτίου νοτίως του Καστελόριζου αποτελούν μια ισχυρή ένδειξη της αδιέξοδης τακτικής που ακολουθεί η κυβέρνηση με την Άγκυρα.

Οι δηλώσεις Ερντογάν ήταν ακόμα χειρότερες, η προσπάθεια του Γ. Παπανδρέου να κλείσει μέτωπα ή να μειώσει την ένταση (άρα κινδύνους έκρηξης) έχει λογική. 

Το πρόβλημα είναι ότι η διαχείριση αυτής της βασικής αρχής έχει πολλές παραμέτρους.

Μέσα σε λίγες μέρες ο Ρ.Τ. Ερντογάν εξέθεσε την ελληνική κυβέρνηση, τον πρωθυπουργό προσωπικά και τη χώρα.

Ο Τούρκος πρωθυπουργός κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του στη Γερμανία τις πρώτες μέρες του Μαρτίου «καρφώνει» τον Γ. Παπανδρέου ότι του υποσχέθηκε «προεκλογικά» (περιφερειακές εκλογές) ότι θα αναγνωρίσει το δικαίωμα να εκλέγονται μουφτήδες στη Θράκη. 

Αυτό που δεν είπε, αλλά υπονόησε ο Ερντογάν, είναι το αντάλλαγμα. Που ήταν να δοθεί γραμμή στο σκληρό πυρήνα της μειονότητας να ψηφίσει ΠΑΣΟΚ. Έτσι εξηγείται και η νίκη του ΠΑΣΟΚ στην περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης. 

Έτσι εξηγείται η προεκλογική συνάντηση του Σ. Ξυνίδη με τον ψευτομουφτή Ξάνθης που ήταν μια έμμεση αναγνώριση του ρόλου του.

Λίγα 24ωρα αργότερα (8.3) ο Νταβούτογλου βρέθηκε στην Αθήνα, συναντήθηκε με τον Γ. Παπανδρέου και με τον Δ. Δρούτσα.
Έθεσε θέμα Καστελόριζου, αλλά η απάντηση που πήρε ήταν «γιοκ». 

Το Καστελόριζο έχει και υφαλοκρηπίδα και ΑΟΖ και βεβαίως δεν είναι αποδεκτό κάποιο παζάρι για τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας.

Ο Νταβούτογλου πήγε στη Θράκη, έκανε σκληρές δηλώσεις για Αιγαίο και μειονότητα και ζήτησε παράδοση άνευ όρων στα θέματα υφαλοκρηπίδας και ΑΟΖ.

Η συνέχεια όμως στις 12 Μαρτίου δεν περιείχε μόνο σκληρές δηλώσεις. Τουρκική φρεγάτα εκδίωξε από ελληνική περιοχή ιταλικό ερευνητικό σκάφος. 
Η ελληνική απάντηση ήταν τα συνήθη διαβήματα.

Αργά το απόγευμα του Σαββάτου (12.3) ιταλικό ερευνητικό σκάφος πραγματοποιούσε, για λογαριασμό του Ισραήλ και με ελληνική άδεια, έρευνες νοτίως του Καστελόριζου και εντός των ορίων της ελληνικής υφαλοκρηπίδας με στόχο την πόντιση καλωδίου.

Η έρευνα αποσκοπούσε στην εξαγωγή κάποιων συμπερασμάτων σχετικά με τη μορφολογική σύσταση του βυθού και εντασσόταν στο πλαίσιο των μελετών για την πιθανή οδό διέλευσης αγωγού που θα μεταφέρει φυσικό αέριο από το Ισραήλ στην Κύπρο και από την Κύπρο στην Ευρώπη.

Σύμφωνα με την επίσημη καταγραφή των γεγονότων, στις 19.50 το βράδυ του Σαββάτου, τουρκική φρεγάτα, αφού πρώτα παρενόχλησε το ιταλικό σκάφος, απαίτησε στη συνέχεια την απομάκρυνσή του γιατί βρισκόταν «εντός της τουρκικής ΑΟΖ».

Από το ερευνητικό σκάφος ζητήθηκαν τα όρια της ΑΟΖ και η τουρκική φρεγάτα έδωσε στους Ιταλούς τις συντεταγμένες που συμπεριελάμβαναν και το σημείο που βρισκόταν το σκάφος. 

Αμέσως μετά η τουρκική φρεγάτα ανάγκασε το ιταλικό σκάφος να απομακρυνθεί και, όταν αυτό έφθασε εντός της κυπριακής ΑΟΖ, απομακρύνθηκε.

Αντίστοιχο περιστατικό είχε καταγραφεί πριν από περίπου δύο χρόνια, όταν νορβηγικό σκάφος διενεργούσε έρευνες για λογαριασμό της Ελλάδας εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας.

Η Τουρκία, πάλι με παρέμβαση φρεγάτας, απαίτησε τη διακοπή των ερευνών, ζήτησε μάλιστα χάρτη με τα όρια της ελληνικής υφαλοκρηπίδας, όπως και έγινε.

Τα γεγονότα είναι ανησυχητικά και αφήνουν εκτεθειμένη την κυβέρνηση και τον πρωθυπουργό.
paraskevi13.com

Δεν υπάρχουν σχόλια: