Σάββατο 26 Μαρτίου 2011

Τα Brimstone σαρώνουν τους κυβερνητικούς - 'Επεσε η Ατζνταμπίγια

 Image


Με συνεχείς βολές βλημάτων αέρος-εδάφους Brimstone, τα βρετανικά Tornado GR4 κατάφεραν να εξουδετερώσουν τουλάχιστον 18 οχήματα των κυβερνητικών (άρματα μάχης αυτοκινούμενα πυροβόλα, αυτοκινούμενα τετράδυμα πολυβόλα των 12,7 χλστ. και εκτοξευτές ΒΜ-21 και δώσουν την ευκαιρία στους επαναστάτες να ανακτήσουν το κέντρο της Ατζνταμπίγια και να απωθήσουν εκτός πόλης τους κυβερνητικούς. 

Η πόλη είχε καταληφθεί από δυνάμεις του συνταγματάρχη Καντάφι την περασμένη εβδομάδα και η σημερινή νίκη των ανταρτών έρχεται μετά από επτά ημέρες βομβαρδισμών από τη συμμαχία. 

Οι Βρετανοί βάλλοντας από απόσταση 15-24 χλμ (που είναι η ανώτερη εμβέλεια ακτίνα του Brimstone), εκτός της ακτίνας δράσης των λιβυκών SHORADS, κατάφεραν με στοχευμένες βολές να ρίξουν δεκάδες από τα κατευθυνόμενα μέσω κεφαλής χιλιοστοµετρικού κύµατος (MMW radar seeker), βλήματα επάνω στον βαρύ οπλισμό των κυβερνητικών να προκαλέσουν μεγάλες απώλειες σε ανθρώπινο δυναμικό, αλλά το κυριότερο να "σβήσουν" την υπεροχή τους σε υποστήριξης και μεγάλο όγκο πυρός.



Πάντως, αν ένα όπλο μπορεί να χαρακτηριστεί "πρωταγωνιστής" σε αυτή την πρώτη εβδομάδα των βομβαρδισμών, αυτό είναι το βρετανικό Brimstone που χρησιμοποιείται από τα Tornado GR4 και πιθανόν και από το EF-2000, αν ο Τυφώνας έχει εμπλακεί σε αποστολές αέρος-εδάφους, πράγμα μάλλον δύσκολο. 

Αυτό stand-off αντιαρματικό όπλο, το πρώτο της κατηγορίας του, έχει "τσακίσει" με βολές ακριβείας και παράλληλη ελαχιστοποίηση των παράπλευρών απωλειών, τα κυβερνητικά άρματα αυτοκινουμενα πυροβόλα κλπ.

Το λιβυκό κομβόϊ που καταστράφηκε στην έναρξη των επιχειρήσεων στις πύλες της Βεγγάζης, καταστράφηκε τελικά από Brimstone και όχι από τα γαλλικά Rafale.

H ανάπτυξη του Brimstone ξεκινάει το 1996, µετά από απαίτηση του βρετανικού Υπουργείου Άµυνας για το εξοπλισµό της RAF µε ένα πλήρως αυτόνοµο αντιαρµατικό βλήµα υψηλών επιδόσεων και χαµηλού κόστους. 

Πρόκειται για το πλέον προηγµένο αεροεκτοξευόµενο αντιαρµατικό βλήµα στον κόσµο,
που αναπτύχθηκε µε ικανότητα «Fire and Forget» και υψηλή ακρίβεια για την καταστροφή όλων των γνωστών θωρακίσεων σε αποστάσεις Stand Off.

Αν και η σχεδιαστική προέλευση του βλήµατος βασίζεται στο AGM-114F Hellfire, πρόκειται για ένα εντελώς νέο βλήµα µε εκτεταµένο επανασχεδιασµό, βελτιστοποιηµένο για χρήση από αεροσκάφη υψηλών ταχυτήτων. 

To Brimstone προβλέπεται να µεταφέρεται σε τριπλούς φορείς, οι οποίοι µπορούν να αναρτηθούν στους 4 πτερυγικούς πυλώνες.  

Με τον τρόπο αυτό,το µαχητικό θα έχει τη δυνατότητα να εκτοξεύσει συνολικά µέχρι 18 αντιαρµατικά βλήµατα µε µια διέλευση στην περιοχή του στόχου, σε οποιεσδήποτε καιρικές συνθήκες, ηµέρα και νύχτα εναντίον σταθερών και κινούµενων στόχων.

Έτσι, η RAF Επιπλέον, το νέο βλήµα έχει δυνατότητα Stand Off, µε αποτέλεσµα να είναι εφικτή η εµπλοκή στόχων από µεγάλη απόσταση πέραν από το βεληνεκές κύριων αντιαεροπορικών συστηµάτων SHORADS για αυξηµένη επιβιωσιµότητα.

Τα χαρακτηριστικά αυτά, σε συνδυασµό µε την ικανότητα του Brimstone να εκτελεί αυτόµατα τις πιο δύσκολες φάσεις που εκτελούν συνήθως οι χειριστές πριν τη βολή (έρευνα, αναγνώριση, σκόπευση ακριβείας).

Αντίθετα µε άλλα οπλικά συστήµατα της συγκεκριµένης κατηγορίας, το νέο βλήµα παρέχει την ευελιξία εξουδετέρωσης πολλαπλών στόχων σε µια επίθεση. 

Αυτό επιτυγχάνεται από τα υψηλά επίπεδα ακρίβειας για την πρόκληση όσο το δυνατον µικρότερων παράπλευρων απωλειών, σύµφωνα µε τις απαιτήσεις και τους κανόνες εµπλοκής που ισχύουν σήµερα στις περισσότερες αεροπορικές επιχειρήσεις.

Επιπλέον, ειδικοί αλγόριθµοι εξασφαλίζουν υψηλή διακριτικότητα για την αποτροπή του ενδεχοµένου εγκλωβισµού ενός ψευδούς στόχου, ενώ υπάρχουν συγκεκριµένες διαµορφώσεις για την προσβολή µιας κατηγορίας ειδικών στόχων, όπως τα ταχύπλοα σκάφη.

Πέραν της αυτόνοµης καθοδήγησης µέσω κεφαλής χιλιοστοµετρικού κύµατος (MMW radar seeker), το Brimstone µπορεί να τροφοδοτηθεί µε δεδοµένα πριν την εκτόξευση του, ώστε να αυξηθεί η ακρίβεια στοχοποίησης. 

Παράλληλα, αναλόγως της τακτικής κατάστασης στο πεδίο της µάχης ( εγγύτητα φίλιων µε εχθρικούς σχηµατισµούς), µπορεί να οριστεί µια συγκεκριµένη περιοχή έρευνας εντός ενός «Target Box», ώστε κάθε άλλος στόχος, έξω από τα προκαθορισµένα όρια έρευνας, να αγνοηθεί.

Σε οποιαδήποτε περίπτωση παρέκκλισης από την προκαθορισµένη περιοχή έρευνας, το βλήµα µπορεί να αυτοκαταστραφεί αυτόµατα µε ειδικό µηχανισµό, αποτρέποντας την πιθανότητα πρόκλησης παράπλευρων απωλειών. 

Με τον τρόπο αυτό καθίσταται σαφές το Brismstone, αν και αντιαρµατικό βλήµα,ανήκει στην κατηγορία των εξελιγµένων πυροµαχικών, κατάλληλων για την προσβολή ειδικών στόχων.

Ο φάκελος εκτόξευσης του Brimstone δεν είναι περιοριστικός, καθώς η RAF έχει πιστοποιήσει το όπλο για άφεση από τα 150ft µέχρι τα 45.000ft .

Σε άφεση από µέσο - µεγάλο ύψος, το βλήµα εισέρχεται σε κάθοδο µε κλίση 60 µοιρών. 

Σε ύψος 500ft, η κεφαλή έρευνας χιλιοστοµετρικού κύµατος, που εκπέµπει στα 94GHz, εκτελεί σάρωση για τη δηµιουργία εικόνας υψηλής ευκρίνειας. Έτσι, µπορεί να γίνει αναγνώριση για προφίλ συγκεκριµένων στόχων, όπως άρµατα µάχης, ΤΟΜΠ, και αυτοκινούµενων πυροβόλων, τα
οποία αυτοµάτως εγκλωβίζονται και προσβάλλονται από κάθε βλήµα ξεχωριστά.

Το Πεντάγωνο ανακοίνωσε ότι οι συμμαχικές δυνάμεις εξαπέλυσαν τουλάχιστον 150 επιδρομές τις τελευταίες 24 ώρες στη Λιβύη για την επιβολή της ζώνης απαγόρευσης πτήσεων βάσει της σχετικής απόφασης του ΟΗΕ.

Περίπου τα δύο τρίτα των αποστολών συμπεριέλαβαν επιθέσεις εναντίον στόχων των δυνάμεων του Καντάφι στο έδαφος, με τη χρήση και 16 πυραύλων τύπου Τόμαχοκ, δήλωσε ο αντιναύαρχος Ουίλιαμ Γκόρτνεϊ στους δημοσιογράφους.

Σύμφωνα με τον Γκόρτνεϊ περίπου το 50% των επιχειρήσεων έγιναν από αμερικάνικα μαχητικά και οι ΗΠΑ θα επιδιώξουν να μειώσουν περαιτέρω το ρόλο τους στις επιχειρήσεις τις επόμενες ημέρες. 

Η Ουάσινγκτον βρίσκεται στην διαδικασία της μεταβίβασης της διοίκησης της επιχείρησης στη Λιβύη, που άρχισε πριν από μια εβδομάδα, στο NATO.

Στο μεταξύ η κρατική τηλεόραση της Λιβύης μετέδωσε ότι η διεθνής συμμαχία πραγματοποίησε επιδρομές στην πόλη Ζλίτεν, 160 χλμ. ανατολικά της Τρίπολης. 

Εκεί "πολιτικές και στρατιωτικές τοποθεσίες έγιναν στόχοι βομβαρδισμών από τους αποικιοκράτες σταυροφόρους επιτιθέμενους", ανέφερε, χωρίς να διευκρινίσει ποιοι ακριβώς ήταν οι στόχοι. 

Η παραθαλάσσια πόλη Ζλίτεν βρίσκεται περίπου 50 χλμ. δυτικά της πόλης Μιζουράτα.

Τα δυτικά αεροσκάφη έπληξαν άρματα μάχης και στοιχεία πυροβολικού των δυνάμεων του Καντάφι χθες για να βοηθήσουν τους εξεγερμένους να ανακτήσουν το πλεονέκτημα στις μάχες για την στρατηγικής σημασίας πόλη Ατζνταμπίγια. 

Σύμφωνα με το Al Jazeera, οι εξεγερμένοι μπήκαν στην πόλη από την ανατολική της πλευρά ενώ οι δυνάμεις του Καντάφι συνέχιζαν να διατηρούν τον έλεγχο του δυτικού τμήματος της πόλης.

Ο Σάιμον Μπρουκς, επικεφαλής των επιχειρήσεων της Διεθνούς Επιτροπής του Ερυθρού Σταυρού στη Λιβύη, ανέφερε στο μεταξύ μεγάλες μετακινήσεις του πληθυσμού στην περιοχή της Ατζνταμπίγια εξ αιτίας των συγκρούσεων.

Οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους εξετάζουν το ενδεχόμενο να προμηθεύσουν με όπλα τη λιβυκή αντιπολίτευση, γράφει σήμερα η εφημερίδα Washington Post.

Η κυβέρνηση του Μπαράκ Ομπάμα εκτιμά

Ο αμερικανός πρεσβευτής στην Τρίπολη που επέστρεψε πρόσφατα στις ΗΠΑ είπε ότι αξιωματούχοι της κυβέρνησης συζητούν όλες τις επιλογές που αφορούν μια εν δυνάμει βοήθεια που "θα μπορούσαμε να προσφέρουμε σε οπλισμό". 

Ωστόσο καμιά απόφαση δεν έχει ληφθεί, σύμφωνα με την εφημερίδα.

Η Γαλλία από την πλευρά της τάχθηκε υπέρ της εκπαίδευσης των αντικαθεστωτικών δυνάμεων και της προμήθειάς τους με όπλα, σύμφωνα με το δημοσίευμα.

Η Αίγυπτος από την πλευρά της ενδέχεται να προμηθεύσει με ελαφρά όπλα και πολεμοφόδια τους αντικαθεστωτικούς που πολεμούν τις δυνάμεις του Καντάφι παρά το εμπάργκο για τα όπλα που επέβαλε ο ΟΗΕ στις 26 Φεβρουαρίου, σύμφωνα με χθεσινό δημοσίευμα της Wall Street Journal.

Εκπρόσωπος των αντικαθεστωτικών δυνάμεων, ο Μουστάφα αλ Γεριάνι, δήλωσε στην εφημερίδα ότι οι αντικαθεστωτικοί αγοράζουν όπλα
Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: