Παρασκευή 25 Μαρτίου 2011

«Παραβλέπονται οι ρίζες του προβλήματος» για το Κυπριακό

Η ετήσια έκθεση του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών για την Κύπρο παρουσιάστηκε χθες στο Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων στη Γενεύη.

Ο Μόνιμος Αντιπρόσωπος της Ελλάδος στον ΟΗΕ Γενεύης, πρέσβης κ. Γ. Κακλίκης, τόνισε στην παρέμβασή του ότι η έκθεση παραβλέπει τις ρίζες του προβλήματος, αν και περιλαμβάνει τις νεότερες εξελίξεις.

Υπογράμμισε ότι το ένα τρίτο των Κυπρίων παραμένουν πρόσφυγες, εκτοπισμένοι ή εγκλωβισμένοι. Στερούνται των περιουσιών τους και του δικαιώματος επιστροφής, ενώ οι οικογένειες δεν γνωρίζουν τι απέγιναν οι συγγενείς τους, που αγνοούνται από τότε.

Για το ζήτημα των αγνοουμένων, ζήτησε από την Τουρκία να ξεκινήσει αποτελεσματική έρευνα για την τύχη όσων εξαφανίστηκαν κατά την εισβολή του 1974, μεταξύ των οποίων υπάρχουν και Έλληνες πολίτες που αγνοούνται ακόμα, και να ενημερώσει τις οικογένειες τους.

Τέλος, προέτρεψε την Τουρκία να δώσει πρόσβαση στις στρατιωτικές ζώνες, όπου σύμφωνα με αναφορές βρίσκονται οι περισσότεροι τάφοι και να αποκαλύψει στρατιωτικές πληροφορίες που αφορούν τους χώρους ταφής.
newsbomb.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: