Δευτέρα 24 Αυγούστου 2015

ΥΨΙΣΤΗ ΤΙΜΗ ΓΙΑ ΤΟΝ ΕΛΛΗΝΑ ΗΡΩΑ : Παράσημο έδωσε ο Ολάντ στους σωτήρες των 554 επιβατών του γαλλικού τρένου


«Χωρίς την επέμβαση των επιβατών, θα είχε γίνει σφαγή» δήλωσε ο Φρανσουά Ολάντ .


Ο Γάλλος πρόεδρος απένειμε στο Μέγαρο των Ηλυσίων το μετάλλιο της Λεγεώνας Τιμής στον ελληνοαμερικανό στρατιώτη Άλεξ Σκαρλάτο, τους άλλους δυο Αμερικανούς στρατιώτες, Άντονι Σάντλερ και Σπένσερ Στόουν –και οι τρεις βρίσκονταν σε διακοπές-  καθώς και τον 62χρονο Βρετανό, Κρις Νόρμαν οι οποίοι εξουδετέρωσαν τον Μαροκινό που επιχείρησε να ανοίξει πυρ σε ένα τρένο Thalys, που εκτελούσε το δρομολόγιο Άμστερνταμ-Παρίσι  το βράδυ της Παρασκευής.


Και οι τέσσερις χρίστηκαν Ιππότες της Λεγεώνας της Τιμής” από τον Ολάντ σε μια τελετή στο προεδρικό μέγαρο, τα Ηλύσια Πεδία.


Ο Γάλλος ήρωας που θέλει να παραμείνει ανώνυμος καθώς και ο Γαλλοαμερικανός επιβάτης που νοσηλεύεται βαριά τραυματισμένος θα τιμηθούν με το ίδιο παράσημο σε άλλη ημερομηνία.

Ο Γαλλοαμερικανός, τα στοιχεία του οποίου επίσης δεν έχουν ανακοινωθεί, παραμένει στο νοσοκομείο αλλά σύμφωνα με την πρέσβειρα των ΗΠΑ στο Παρίσι, Τζέιν Χάρτλεϊ, “πηγαίνει πολύ καλά”.

hollande2
Έγκαιρη επέμβαση
Ο άνδρας αυτός σώθηκε μάλλον χάρη στην έγκαιρη παρέμβαση του Σπένσερ Στόουν.
Ο 23χρονος στρατιώτης, μολονότι ήταν και ο ίδιος τραυματίας μετά την πάλη του με τον δράστη, είδε ότι ο συνεπιβάτης του αιμορραγούσε στον λαιμό.


 «Πήγα να χρησιμοποιήσω το πουκάμισό μου (σ.σ. για να κλείσει την πληγή) αλλά κατάλαβα ότι αυτό δεν θα βοηθούσε, κι έτσι έβαλα δυο δάχτυλα στην τρύπα, βρήκα αυτό που νόμιζα ότι ήταν η αρτηρία, την πίεσα και η αιμορραγία σταμάτησε» είπε απλά ο Στόουν ο οποίος παρέμεινε δίπλα του, με το χέρι στον λαιμό του, μέχρι να φτάσουν τα πρώτα ασθενοφόρα.


Ο Στόουν τόνισε ότι ο τραυματίας «αξίζει τους επαίνους μας» καθώς αποκάλυψε ότι ήταν ο πρώτος που προσπάθησε να σταματήσει τον ένοπλο.


Τόσο ο ίδιος όσο και ο Σκαρλάτος είπαν ότι η στρατιωτική εκπαίδευση που έχουν λάβει έπαιξε σημαντικό ρόλο, τόσο στην παροχή των πρώτων βοηθειών όσο και στην έρευνα που έκαναν στο τρένο για να διασφαλίσουν ότι δεν υπήρχαν συνεργοί του Μαροκινού στα άλλα βαγόνια.


hollande3
Ο ένοπλος, ο 26χρονος μαροκινός Αγιούμπ ελ Χαζάνι, βρίσκεται υπό κράτηση και ανακρίνεται, υποστηρίζοντας πως ήθελε να ληστέψει το τρένο κι όχι να πραγματοποιήσει επίθεση. 

Δηλώνει δε «αποσβολωμένος» που οι Αρχές τον θεωρούν εξτρεμιστή ισλαμιστή.

Δεν υπάρχουν σχόλια: